MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
09
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022: Επιστροφή στην πόλη της Ελευσίνας – Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
  Με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές αλλά και με μια εντυπωσιακή in situ γλυπτική εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη, ξεκινάει την Κυριακή 28 Αυγούστου το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, στην πόλη της Ελευσίνας.
  Ευδοκία Βαζούκη | 29.06.2022

  Επιστροφή στην Ελευσίνα

  «Ελευσίνα». Άφιξη του αξιοσημείωτου, ό,τι και να είναι αυτό, είναι την ίδια στιγμή ο ορισμός της λέξης και του περιεχομένου της πόλης. Ακολουθώντας, έτσι, μια παράδοση χρόνων – αφού συμπληρώνει φέτος 48 χρόνια παρουσίας – το Φεστιβάλ Αισχύλεια, μία από τις μεγαλύτερες «γιορτές πολιτισμού» της χώρας μας και ένας από τους μακροβιότερος θεσμούς, ανανεώνει το ραντεβού του και επιστρέφει για μια ακόμη χρονιά στον δημόσιο χώρο της πόλης, από την Κυριακή 28 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

  Παραδοσιακά κι εμείς βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο καφέ του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι και παρά την ώρα και τη ζέστη περιμέναμε με ανυπομονησία να μάθουμε τι περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση. Ακόμη μεγαλύτερη προσμονή φέτος, που η καλλιτεχνική αλληλεπίδραση, η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη των φορέων εν όψει και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023 δημιουργούν τις πιο γόνιμες συνθήκες για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους.

  © Kouskoutis Giannis

  20 εκδηλώσεις, μία εικαστική εγκατάσταση, ένας Ημιμαραθώνιος

  Γέννημα θρέμμα της Δημοτικής Αρχής της Ελευσίνας, το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, τελεί για τρίτη χρονιά υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να δώσει κάθε λόγο στο φιλότεχνο κοινό – εντός και εκτός των ορίων της πόλης – να επισκεφθεί την Ελευσίνα, για να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις, να «ζήσει» την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας και να «πάει σινεμά» πλάι στη θάλασσα, ενώ έρχεται σε μια ουσιαστικότερη, βιωματική επαφή με τον τόπο που ονομάζεται Ελευσίνα και τους φιλόξενους κατοίκους της.

  «Με κέντρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, στο οποίο φιλοξενούνται κάθε χρόνο σύγχρονες παραστάσεις δημιουργούμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό του διαχρονικού με το σύγχρονο», δήλωσε ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου. Κι αυτή η συνύπαρξη της ιστορίας με τον σύγχρονο πολιτισμό είναι που στρέφει τα βλέμματα κάθε χρόνο στην πόλη, δημιουργώντας μια χαρακτηριστική ταυτότητα για την ίδια και συμβάλλοντας την ίδια στιγμή στην εξωστρέφειά της.

  «Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αισχύλεια αναβαθμίζεται, εμπλουτίζεται χωρίς όμως να χάνει τον ποιοτικό χαρακτήρα και την ταυτότητά του», τόνισε ο κ. Οικονόμου ενώ μάς ανακοίνωσε πως φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 20 εκδηλώσεις, μία εικαστική έκθεση και φυσικά, τον καθιερωμένο Ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

  © Kouskoutis Giannis

  Οδεύοντας, μάλιστα, προς τη μεγάλη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Ελευσίνα 2023 συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ Αισχύλεια, με εικαστικές εκθέσεις, μεγεθύνοντας ακόμη περισσότερο την όλη προσπάθεια να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι το «brand» των Αισχυλείων.

  Η ΚΕΔΕ αρωγός των Αιχυλείων

  Τίποτα, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συμβολή της ΚΕΔΕ, την οποία στην συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Σοφία Αδάμ. Η ΚΕΔΕ, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας, είναι αυτή που ασχολείται και έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Είναι αυτή που κάθε χρόνο αναλαμβάνει να στήσει την Επιτροπή Αισχυλείων, η οποία περιλαμβάνει 15 περίπου Ελευσίνιους, που επιθυμούν να εμπλακούν στην επιλογή του προγράμματος του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την ομάδα διοργάνωσής του.

  Ακόμη μια σημαντική συμβολή της ΚΕΔΕ είναι η δημιουργία σχολής, μαζί με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της περιοχής, για την κατάρτιση και πιστοποίηση στελεχών πολιτισμικών εκδηλώσεων για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στη φετινή – και όχι – μόνο διοργάνωση. Κι αυτή ήταν μια κίνηση που πήγε φέτος ένα βήμα παρακάτω την αξιοποίηση των εθελοντών, που κάθε χρόνο συμμετέχουν με μεγάλη προθυμία στα Αισχύλεια.

  Τη φετινή χρονιά το Φεστιβάλ φιλοξενεί μεγάλες παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και σημαντικές παραγωγές που θα επισκεφθούν Φεστιβάλ και πόλεις της Ελλάδας. Μαγικές μελωδικές βραδιές και συναυλίες είναι επίσης μέσα στο πρόγραμμα αλλά και μία συλλογή βραβευμένων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους για τους λάτρεις της 7ης τέχνης, που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

  © Kouskoutis Giannis

  Η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων

  Όσον αφορά στο κόστος των εισιτηρίων, που κατά την περσινή διοργάνωση ήταν μειωμένο από τα 12 ευρώ που ήταν κατά την προ-Covid εποχή, στα 10 ευρώ, με στόχο το κοινό να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, η κα Σοφία Αδάμ εξήγησε τους λόγους που φέτος η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στην τιμή των 15 ευρώ. «Αυτή η μείωση που κάναμε πέρυσι περιόρισε τους θεατές μας από τους 2.200 που μπορεί να φιλοξενήσει ο χώρος του Παλαιού Ελαιουργείου στους 900 κι αυτό το κόστος το επωμίστηκε ο Δήμος Ελευσίνας και η ΚΕΔΕ χωρίς καμία γκρίνια. Φέτος, λοιπόν, το εισιτήριο αυξάνεται στα 15 ευρώ. Στην πραγματικότητα έχουμε αυξήσει την τιμή κατά 3 ευρώ. Παραμένουμε το πιο οικονομικό εισιτήριο στην Αττική για υψηλού επιπέδου παραστάσεις, θεατρικές και μουσικές, γι’αυτό και πιστεύουμε πως αξίζει να το επισκεφθείτε».

  Ο δημόσιος χώρος και μια νέα αφήγηση

  «Το Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι ένα πρότυπο φεστιβάλ περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης», ανέφερε με τη σειρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης», κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός. «Τα περισσότερα περιφερειακά φεστιβάλ δανείζονται έργα από την υπάρχουσα αγορά και αυτό είναι θεμιτό και ενδιαφέρον», σημείωσε. «Όμως στο Φεστιβάλ Αισχύλεια, μία τουλάχιστον παραγωγή – ειδικά στον εικαστικό τομέα – δεν μπορείτε να τη δείτε πουθενά αλλού. Παρά μόνο στην Ελευσίνα». Κάθε χρόνο ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης σχεδιάζει – in situ – ένα έργο σε αυτόν τον μοναδικό τόπο, σε «αυτό το πνευματικό άλσος», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Μαρμαρινός – και όσοι τον έχουμε επισκεφτεί μπορούμε να τον δικαιώσουμε γι΄αυτόν τον χαρακτηρισμό.

  Και η ιδιαιτερότητα των Αισχυλείων είναι πως παρουσιάζει το πρόγραμμά του σε «hot spots» του δημόσιου χώρου, γεγονός που δημιουργεί ένα νέο αφήγημα για τα ίδια τα καλλιτεχνικά έργα. «Αυτό είναι το νόημα των in situ δημιουργιών και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα παρουσιάζει ακριβώς αυτό σαν τρόπο και στόχο», τόνισε στο τέλος.

  Η εικαστική εγκατάσταση ως η ιδιαίτερη ταυτότητα των Αισχυλείων

  Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός κ. Κωστής Βελώνης, του οποίου η εντυπωσιακή in situ γλυπτική εγκατάσταση, με τίτλο «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα», θα καταλάβει φέτος τον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου. «Είναι μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα φέτος γι’ αυτή την υπαίθρια εγκατάσταση. Και γιατί τα τελευταία χρόνια τα έργα που έχω θαυμάσει περισσότερο στη ζωή μου βρίσκονται στην Ελευσίνα και χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον ρόλο του θεάτρου ή της μουσικής, πιστεύω πως η σημαντικότερη προσφορά των Αισχυλείων είναι στο εικαστικό κομμάτι».

  Η εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας και της κόρης της, Περσεφόνης και μπορεί κανείς να τη «βιώσει με το σώμα του περπατώντας κοντά της, ή δια μέσου της», όπως σημείωσε ο κ. Μαρμαρινός. 

  Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανόλης Ανδρουλιδάκης

  Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022:

  Την Κυριακή 28 Αυγούστου το Φεστιβάλ Αισχύλεια κάνει πρεμιέρα. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου και ο βιρτουόζος σολίστ  κιθάρας και συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης ανοίγουν τα Αισχύλεια με τραγούδια για τον έρωτα και την αφύπνιση της ψυχής, θέλοντας έτσι να περάσουν το μήνυμα πως «Μαζί» μπορούν οι άνθρωποι να αλλάξουν τον κόσμο! Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.   

  Μήλα

  Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ανοίγει ο Θερινός Κινηματογράφος στην παραλία της Ελευσίνας με την ταινία «Μήλα» που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του τμήματος Orizzonti, του 77ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Σκηνοθέτης ο Χρήστος Νίκου που έγραψε μαζί με τον Σταύρο Ράπτη και το σενάριο. Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.

  Διάρκεια: 90 λεπτά
  Ώρα έναρξης: 21.15
  Γενική είσοδος: 5€

  Λούγκερ

  Την Τρίτη 30 Αυγούστου πάμε πάλι στο Θερινό Κινηματογράφο για να δούμε την πολυσυζητημένη ταινία «Λούγκερ», σε σκηνοθεσία του Κώστα Χαραλάμπους. Το σενάριο έγραψαν ο ίδιος ο σκηνοθέτης και η Πένυ Φυλακτάκη. Πρωταγωνιστούν : Τάσος Νούσιας, Γιωργής Τσουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Ερρίκος Λίτσης, Μαίρη Σταυρακέλλη, Κυριακή Γάσπαρη, Νίκος Χίλιος.

  Διάρκεια: 127 λεπτά
  Ώρα έναρξης: 21.15
  Γενική είσοδος: 5€

  Ακούω ήχον κώδωνος

  Την Τετάρτη 31 Αυγούστου το θέατρο Στοά παρουσιάζει την παράσταση «Ακούω ήχον κώδωνος» για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του με μία  συρραφή αποσπασμάτων από έργα του Μποστ. Η  μουσική είναι του Βασίλη Δημητρίου και του Διονύση Τσακνή, πάντα πάνω σε στίχους του Μποστ. Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Αργύρης Παυλίδης, Γιώργος Ζιόβας, Ευδοκία Σουβατζή, Άννα Μονογιού, Εύα Καμινάρη, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Νίκα κ.α. Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής και η είσοδος είναι ελεύθερη, αποκλειστικά με δελτία εισόδου.

  Μαδαγασκάρη

  Η Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη σε όλη την οικογένεια! Το εκπληκτικό μιούζικαλ «Μαδαγασκάρη» με τα αξιολάτρευτα ζωάκια να το σκάνε από το ζωολογικό κήπο για να επιστρέψουν στην άγρια φύση,  θα ξεσηκώσουν τους μικρούς θεατές! Η σκηνοθεσία και η απόδοση του κειμένου είναι της Θέμιδας Μαρσέλλου. Ο Ίαν Στρατής είναι ο Αλεξ το αναποφάσιστο λιοντάρι, ο Αλέξης Νίκολας είναι ο Μάρτυ η αστεία ζέβρα, η Έμιλυ Λυμπεροπούλου είναι η πληθωρική Γκλόρια, η ιπποπόταμος, ο Αρσένιος Γαβριηλίδης είναι ο Μέλμαν, η φοβική καμηλοπάρδαλη και ο Γιάννης Ζαραγκάλης, ο λατρεμένος βασιλιάς Τζούλιαν. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αποκλειστικά με δελτία εισόδου.

  Θεσμοφοριάζουσες

  Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, έρχονται οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ.Χ.Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος). Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Παναγιώτης Κατσώλης, Αλέξης Βιδαλάκης, Σταύρος Μαρκάλας και 9μελής χορός.

  Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς
  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την τραγωδία «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη και  μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού,  Νίκος Χατζόπουλος.

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Αλκίνοος Ιωαννίδης

  Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούμε «Εκτός τόπου και χρόνου» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη για να τραγουδήσουμε μαζί του για αυτά που ζήσαμε, γι’ αυτά που θα έρθουν και πάνω απ’ όλα, για το «εδώ και τώρα»!

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, ο Θερινός Κινηματογράφος προβάλλει την ταινία «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού, σε σενάριο που έγραψε η ίδια με την Giulia Caruso. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, συμμετείχε επίσημα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε διεθνή Φεστιβάλ στα οποία έλαβε διακρίσεις. Πρωταγωνιστούν: Αμπιγκέιλ Λόμα, Ασμίν Κιλίπ, Μιχάλης Συριόπουλος, Αντζελι Μπαγιάνι, Ειρήνη Ιγγλέση, Κου Ακίνο κ.α.

  Διάρκεια: 113 λεπτά
  Ώρα έναρξης: 21.15
  Γενική είσοδος: 5€

  Μήδεια

  Η εμβληματική Μήδεια του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Αιμίλιου ΧειλάκηΜανώλη Δούνια, παρουσιάζεται την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Πρωταγωνιστούν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Αναστάσης Ροϊλός, Μυρτώ Αλικάκη, Γιώτα Νέγκα και 9μελής Χορός με τον Δημήτρη Καμαρωτό που έγραψε την πρωτότυπη μουσική να βρίσκεται επί σκηνής.

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα», Κωστής Βελώνης

  Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της in situ γλυπτικής εγκατάστασης «Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα» του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, στον προαύλιο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Μια παραγωγή της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022.

  Η εγκατάσταση αντλεί έμπνευση από τον μύθο της θεάς Δήμητρας, θεά της καλλιέργειας και της γονιμότητας, και της κόρης της, Περσεφόνης. Με μία αυστηρή γεωμετρική οριοθέτηση που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κυοφορίας αλλά και συγκομιδής, οι αγροτικές δραστηριότητες συνδέονται με την ερωτική πράξη.

  Επιμέλεια Έκθεσης: Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης Ζωή Μουτσώκου
  2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
  Συνεργάτις επιμελήτρια: Ιωάννα Γερακίδη
  Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας & Διογένης Βεριγάκης
  Εκτέλεση παραγωγής: opbo studio
  Η εγκατάσταση θα εκτίθεται από την Κυριακή 28 Αυγούστου έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

  Ώρες λειτουργίας:

  28.08-19.09 Δευτέρα – Κυριακή 19:00-23:00
  20.09-23.10 Τετάρτη – Κυριακή 17:00-21:00
  * Κατά τη διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων του φεστιβάλ, η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 20.30. Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας στο aisxylia.gr και 2023eleusis.eu.

  Την ίδια ημέρα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας, θα γίνει προβολή της ταινίας «Σελήνη, 66 ερωτήσεις» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ζακλίν Λέντζου. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Berlinale 2021, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ και απέσπασε διεθνείς διακρίσεις. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Σοφία Κόκκαλη, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Μόντρεαλ και στη Θεσσαλονίκη. Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος κέρδισε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στα βραβεία Ίρις στα οποία η ταινία κέρδισε και το βραβείο μοντάζ.
  Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Νικήτας Τσακίρογλου, Έλενα Τοπαλίδου, Καίτη Ιμπροχώρη.

  Διάρκεια: 109 λεπτά
  Ώρα έναρξης: 21.15
  Γενική είσοδος: 5€

  Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και η πολυσχιδής καλλιτέχνης Μάρθα Φριντζήλα μας προσκαλούν σε μια μουσική βραδιά- αφιέρωμα στα αριστουργήματα του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο  Μανώλης Πάππος καθοδηγεί την ορχήστρα.

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Ελένη, ΚΘΒΕ

  Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και η «Ελένη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Ελευσίνα. Είναι η δεύτερη χρονιά της παράστασης για την οποία έχουν ήδη γραφτεί διθυραμβικές κριτικές. Πρωταγωνιστούν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη κ.α.

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Παιδί Τραύμα

  Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια συστήνει το Παιδί Τραύμα. Έναν εκπρόσωπο της εναλλακτικής μουσικής σκηνής που κρατάει μυστική την πραγματική ταυτότητά του. Πρώτη δουλειά του στη δισκογραφία το άλμπουμ «Μυστικές Χορευτικές Κινήσεις» που κυκλοφόρησε μαζί με ένα εγχειρίδιο απόκτησης υπερφυσικών δυνάμεων. Το άλμπουμ «Θα Καταστρέψω τον Κόσμο» ήταν το επόμενο και βασιζόταν, στην αληθινή ιστορία ενός παρανοϊκού εγκληματία που συνελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

  Γενική είσοδος: 5€

  Τάνια Τσανακλίδου

  Η  υπέροχη Τάνια Τσανακλίδου  παρουσιάζει το «Μαγικό Κουτί – Μέρος Δεύτερο», την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.  Μαζί με τους τρεις μουσικούς της, τον Σπύρο Μάνεση στο πιάνο, τον Κώστα Νικολόπουλο στις κιθάρες και τον Νίκο Παπαϊωάννου στο μπάσο και το τσέλο, μας ταξιδεύουν σε ένα σύμπαν ποίησης, ομορφιάς και ελευθερίας.

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου

  Αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας. 

  Αναλυτικά:

  • Από το μπαλκόνι σκηνοθεσία Ιωάννα Σουλτάνη Διάρκεια 12′
  • Βανκούβερ σκηνοθεσία Βαγγέλης Φάμπας-  Διάρκεια 23′
  • Πήγα είδα άκουσα σκηνοθεσία Μαίρη Μπουλή- Διάρκεια 24’
  • Soul Food σκηνοθεσία Νίκος Τσεμπερόπουλος- Διάρκεια 24’
  • Brutalia, Εργάσιμες μέρες σκηνοθεσία Μανώλης Μαυρής – Διάρκεια 25’

  Είσοδος ελεύθερη αποκλειστικά με δελτίου εισόδου * Ώρα έναρξης: 21:15

  Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιώργος Περρής

  Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον διεθνή τραγουδιστή Γιώργο Περρή στήνουν τη συναυλία “Πάρε με αγκαλιά και πάμε” όλοι μαζί … σε μια άλλη διάσταση γεμάτη κέφι και συγκίνηση!

  Γενική είσοδος: 15€ Μειωμένο 8€

  Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μεντζέλος και Νεφέλη Φασούλη

  Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

  Φοίβος Δεληβοριάς
  LIVE / ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 22
  Με τον Δημήτρη Μεντζέλο και τη Νεφέλη Φασούλη
  Opening act BABUSΚΑ

  Ο Φοίβος Δεληβοριάς,  η Νεφέλη Φασούλη και ο αιώνιος φίλος του Δημήτρης Μεντζέλος, παντοτινός Ημίσκουμπρας, γνωστός και ως Delta Mee, συναντιούνται αυτό το βράδυ και δημιουργούν «κατάσταση» κι ένα αυθόρμητο πάρτι-γιορτή που θα μας συναρπάσει!

  Ο Όλεγκ, ο Ηρακλής, η Νάνσυ, ο Βαγγέλης, ο Σπύρος, ο Παναγιώτης, ο Μιχάλης δηλαδή η 8-μελής μπάντα Babuska που θα κάνει το opening της βραδιάς, είναι παιδί της Ελευσίνας! Η μουσική τους που συνδυάζει reggae, afro, latin και βαλκανικούς ήχους, μας ταξιδεύει ρυθμικά στις άκρες του κόσμου και δημιουργεί τη συνθήκη ενός δροσιστικού καλοκαιρινού κοκτέιλ με νότες.

  Γενική είσοδος 15€, Μειωμένο 8€

  Φιλοκτήτης

  Η Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ με την παράσταση «Φιλοκτήτης» από τα Θεατρικά Δρώμενα «Ίασμος», μετά από περιοδεία σε θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας & της Κύπρου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τη σκηνοθεσία υπογράφει η                  Μαρλέν Καμίνσκυ και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των ηχοτοπίων ο Constantine Skourlis. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Γιώργος Αμούτζας και η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός.

  Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο 8€

  Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει ο  7ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού».  Διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού.

  Αγώνας 21 χλμ. Εκκίνηση: Κεραμεικός. Ώρα 08:30.
  Αγώνας 5 χλμ. Εκκίνηση: Ελευσίνα. Ώρα 09:00.
  Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr.

  Διαδικτυακά: Aisxylia.gr & ticketplus.gr
  Φυσικά σημεία προπώλησης

  *Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
  Πεζόδρομος Νικολαΐδου & Β. Λάσκου
  Τρίτη.-Σάβ. 11.00-14.00 & 18.00-22.00

  *Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19.00-22.00.

  *Σημεία Ticketplus, πληροφορίες ticketplus.gr

  Εκδηλώσεις (θέατρο-μουσική) Ώρα έναρξης: 20.30, Γενική Είσοδος: 15€ , μειωμένο: 8€

  Κάρτες διαρκείας:

  Ατομική 80€
  Μειωμένη 60€
  Οικογενειακή 160€ (αποκλειστικά για οικογένεια 4 ατόμων) Ισχύουν από 31/8 έως και 19/9 και μόνο για τις αναγραφόμενες σε αυτές παραστάσεις. Κάθε κάρτα παρέχει στον κάτοχό της το δικαίωμα διακεκριμένης θέσης. Το προνόμιο δεν ισχύει αν προσέλθετε μετά τις 20.15

  Θεατρικές παραστάσεις

  Στις θεατρικές παραστάσεις δεν πραγματοποιείται διάλειμμα. Μετά την έναρξη απαγορεύεται η είσοδος σε θεατές- κατόχους εισιτηρίων. Απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

  Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

  Ώρα έναρξης: 21.15
  Γενική είσοδος: 5€
  Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας
  Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr.

  Περισσότερα από Art & Culture
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ