MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι λευκές Αλπεις άρχισαν να… πρασινίζουν

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Οι λευκές Αλπεις έχουν αρχίσει να… πρασινίζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως δείχνουν τα ευρήματα ελβετικής έρευνας – Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία αυξάνει την παραγωγικότητα των φυτών και από την άλλη συρρικνώνει τα χιόνια.

Πηγή: Shutterstock
Monopoli Team

Η κλιματική αλλαγή έχει αισθητή επίπτωση στις Αλπεις, ορατή και από το διάστημα, καθώς η υψηλότερη και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οροσειρά γίνεται σταδιακά όλο και πιο πράσινη, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες. Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μία αυξάνει την παραγωγικότητα των φυτών και από την άλλη συρρικνώνει τα χιόνια. Η νέα έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, που βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα (Landsat) της περιόδου 1984-2021, αποκαλύπτει ότι η βλάστηση πάνω από το όριο των δέντρων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80%. Επίσης, μειώνεται σταδιακά η χιονοκάλυψη, αν και μέχρι στιγμής σε μικρότερο βαθμό. Πάντως, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι από ψηλά οι Αλπεις φαίνονται να πρασινίζουν όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάνης και της Βασιλείας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», υπολόγισαν ότι η φυτική βιομάζα πάνω από το όριο βλάστησης των δέντρων έχει αυξηθεί κατά 77% κατά τα τελευταία 38 χρόνια. Το φαινόμενο του πρασινίσματος έχει ήδη παρατηρηθεί στην Αρκτική και αρχίζει πια να γίνεται ορατό και σε μεγάλα βουνά όπως οι Αλπεις. Η άνοδος των θερμοκρασιών συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις και μακρύτερες περιόδους βλάστησης. Από την άλλη, παρά το πρασίνισμα, η βιοποικιλότητα στις Αλπεις υφίσταται αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς σπάνια φυτά σε μεγάλα υψόμετρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από πιο κοινά και πιο ανθεκτικά φυτά που επεκτείνονται από χαμηλότερα υψόμετρα.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Τι Νέα;
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Λυσιστράτη: Μια κωμική όπερα δια χειρός Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο
Μουσικά Νέα
Ελένη Τσαλιγοπούλου και Κώστας Λειβαδάς κάνουν «Ριγιούνιον», 20 χρόνια μετά
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Κινηματογράφο Δαναό
Art & Culture
Panathēnea 2026: Σινεμά, μουσική, AI και άρωμα Όσκαρ στην Αθήνα
Cine News
Το φινάλε του “The Bear” πλησιάζει: Πότε κάνει πρεμιέρα ο τελευταίος κύκλος
Cine News
Το Onassis Culture στο 79ο Φεστιβάλ των Καννών με δύο συμπαραγωγές
Μουσικά Νέα
Self Aware: Viral hit το πρώτο τραγούδι των Temper City – Σπάει ρεκόρ σε μόλις δύο μήνες
Επίκαιρα
Εκτεθειμένο στον κίνδυνο φτώχειας το 28,5% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα
Εκδηλώσεις
Athens Music Week 2026: Η μεγάλη συνάντηση της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας επιστρέφει με 100+ δράσεις
Μουσικά Νέα
Ο Κώστας Τουρνάς θα ανοίξει τη συναυλία των Foreigner στο ΟΑΚΑ
Θεατρικά Νέα
Μάκμπεθ: Ακρόαση για παιδιά 8-12 ετών στην παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Μουσικά Νέα
Είμαι εσύ: Κυκλοφόρησε το album – “ωδή στην ύπαρξη στην πόλη” της Μαριάννας Παπαθανασίου