MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 9 προτάσεις για την Πέμπτη 9 Ιουνίου

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, την Πέμπτη 9 Ιουνίου

© Darrin Zammit Lupi
Monopoli Team

Εκθέσεις

The Seed: Ατομική έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries

“The litany of the Sun”, 2022

Η νέα έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο The Seed (O Σπόρος) αποτελείται από πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτικά στοιχεία, τα οποία δημιουργήθηκαν από την άνοιξη του 2020 και έπειτα. Ο Τσαγκάρης δεν αποφεύγει ποτέ τις κοινωνικο-πολιτικές αναταράξεις της εποχής του είτε πρόκειται για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, για την αστυνομική βαρβαρότητα κατά των Αφροαμερικανών ή την 11η Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, όταν η επιδημία του Covid-19 έπληξε βαριά τη Νέα Υόρκη, την πολιτεία όπου ζει και εργάζεται, προβληματίστηκε βαθιά. Ο τίτλος της έκθεσης, The Seed, αντικατοπτρίζει τα συναισθήματά του για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο σπόρος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του κυκλικού χρόνου, της γονιμότητας, της ανάπτυξης, της γέννησης και της αναγέννησης που προέρχεται από την ιερή γεωμετρία και το Δέντρο της Ζωής. Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής και αυτής της έκθεσης.
Εγκαίνια: Πέμπτη 09/06 στις 18:00
Διάρκεια Έκθεσης:Από 9 Ιουνίου έως 3 Σεπτεμβρίου 2022
Είσοδος ελεύθερη
Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Το φως του ηλίου: Έκθεση της Αργυρώς Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει – από τις 9 έως τις 30 Ιουνίου – το μοναδικό ζωγραφικό έργο της Αργυρώς Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου. Η ξεχωριστή αυτή έκθεση οργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της καλλιτέχνιδας και για καλό σκοπό αφού όλα τα έσοδα της έκθεσης από την πώληση των έργων (τα έργα είναι σε μέγεθος Α4 και έχουν την ίδια τιμή) θα διατεθούν υπέρ του Φιλόπτωχου Ταμείου της εκκλησίας της Αγίας Φιλοθέης στη Φιλοθέη. Ο Leon Battista Alberti ο οικουμενικός άνθρωπος της πρώιμης Ιταλικής Αναγέννησης αναφέρει ότι ένα έργο τέχνης είναι σαν ένα ανοιχτό παράθυρο από το οποίο διακρίνεται αποσπασματικά μια άποψη του κόσμου: η άποψη του δημιουργού. Η ζωγράφος Αργυρώ Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου με την έκθεση αυτή κινείται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 9 – 30 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη –Πέμπτη 12.30μμ – 3.30 μμ & κατόπιν ραντεβού στο: [email protected]
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό

Works on Paper and a Sculpture: Έκθεση της Άλμπερτ Έλεν στην γκαλερί Gagosian

Untitled, 2022 Paper and plastic sheet on paper

Η γκαλερί Gagosian παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Άλμπερτ Έλεν, με τίτλο “Works on Paper and a Sculpture”, με πρόσφατα σχέδια και κολάζ και ένα νέο γλυπτό. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 9 Ιουνίου, παρουσία του καλλιτέχνη και εντάσσεται σε ένα δυναμικό ημερολόγιο εκδηλώσεων τέχνης που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, 18:00 – 20:00
Διάρκεια έκθεσης: Από 9 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 11:00 – 19:00, Πέμπτη 11:00 – 20:00
Gagosian Athens, Αναπήρων Πολέμου 22, Κολωνάκι, Αθήνα

Μελάνι σε χαρτί 4: Ομαδική έκθεση στην Chili Art Gallery

Ειρήνη Δαλαμπύρα

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες, σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση «Μελάνι σε χαρτί 4», την τέταρτη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και την προβολή της στην Ελλάδα. Σημειώνει ο Επιμελητής: “[…]Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνήμης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που περιλαμβάνει την έννοια της τέχνης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα”.
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου, ώρες 17:00 – 21:00.
9-18 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, 11:00 – 18:00 | Πέμπτη, 12:00 – 19.00 | Σάββατο, 11:00 – 15:00
Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα

Είσοδος Ελεύθερη

Έκθεση με τα βραβευμένα έργα του Athens Photo World 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

© Darrin Zammit Lupi

Όπως και το 2021 έτσι και φέτος, παρουσιάζεται στο κοινό το έργο των φωτογράφων που βραβεύθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τα Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World. Η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων συμβάλει στην βαθύτερη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Athens Photo World 2021 Δημήτρη Τοσίδη Διάβα: νομαδικός ποιμαντισμός στη Βόρεια Ελλάδα και το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Yannnis Behrakis 2021 Darrin Zammit Lupi: Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου …και η τελευταία.
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στις 19.00
09-19/06/2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

What I’ve Done: Έκθεση της Anna Esposito στην Gramma_Epsilon

Anna Esposito

Η αίθουσα τέχνης Gramma_Epsilon παρουσιάζει την έκθεση της Anna Esposito με τίτλο “What I’ve done”. Η έκθεση, σε επιμέλεια του Davide Mariani, ακολουθεί την πορεία μιας εκ των πρωταγωνιστριών της ιταλικής καλλιτεχνικής σκηνής της δεκαετίας του ‘70. Η πρώτη αναδρομική έκθεση της Anna Esposito (Ρώμη 1935) στην Ελλάδα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Lettera_E της Ρώμης και περιλαμβάνει κάποια από τα πλέον τολμηρά έργα που δημιούργησε η καλλιτέχνιδα στη διάρκεια της πεντηκονταετούς της πορείας. Η έκθεση αναπτύσσεται αρθρωτά σε δύο εκθεσιακούς χώρους. Στις 4 Ιουνίου εγκαινιάζεται στη Ρώμη, στην αίθουσα τέχνης Lettera_E, και στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα, στην αίθουσα τέχνης Gramma_Epsilon, όπου θα διαρκέσει ως τις 1 Οκτωβρίου 2022.
Εγκαίνια: 9 Ιουνίου, 19:00
9 Ιουνίου – 1 Οκτωβρίου 2022
Gramma_Episolon, Αθήνα, Αγάθωνος 6
Ελεύθερη είσοδος

Ταινίες

12ο ΦΠΚΑ: Προβολή της ταινίας “Πρόσωπο με Πρόσωπο” στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη, μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατό του. Ο Ροβήρος Μανθούλης, πρωτοπόρος της ανανέωσης του ελληνικού κινηματογράφου και πρωτεργάτης του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, υπήρξε μια σπάνια περίπτωση δημιουργού και ανθρώπου που συνδύαζε ταλέντο και ήθος. Ήταν ένας από τους τελευταίους “μεγάλους” της γενιάς του. Την Πέμπτη 9 Ιουνίου (21:30), στον θερινό κινηματογράφο ΛΑΪΣ, με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί σε πρώτη προβολή, ψηφιακά αποκατεστημένη σε 4Κ, η εμβληματική ταινία του Πρόσωπο με πρόσωπο (1966) . Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά (online προβολή διαθέσιμη για 24 ώρες, εδώ).
9 Ιουνίου, στις 21:30
ΛΑΪΣ, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

6ο FeCHA: Ταινίες Μικρού Μήκους: Αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΑΝΤΕ (Yalla) του Carlo D’Ursi (Ισπανία, 2020, 10’)

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για 6η χρονιά για να σημάνει την έναρξη της καλοκαιρινής κινηματογραφικής σαιζόν με άρωμα ισπανόφωνου σινεμά. Το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους cortoFeCHA περιλαμβάνει ένα ειδικό αφιέρωμα στα βραβεία Goya 2022 με μια επιλογή 6 ταινιών μυθοπλασίας που προτάθηκαν ή κέρδισαν βραβείο Goya μικρού μήκους. Οι προβολές στο πλαίσιο των cortoFeCHA θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση με ελεύθερη είσοδο.
Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 19:30
Μασσαλίας 22, Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη

Portugal Now!: Το 2ο Φεστιβάλ Πορτογαλικού Κινηματογράφου της Αθήνας στην ταράτσα του Bios

Σε μία προσπάθεια γνωριμίας με την πορτογαλική κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθούν 5 μεγάλου μήκους ταινίες, στα όρια της οπτικής τέχνης και του κινηματογράφου, που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως αντιπροσωπευτικές ενός φρέσκου ρεύματος στον πορτογαλικό κινηματογράφο. Οι ταινίες του αφιερώματος, εκτός από τις ματιές που προσφέρουν στην πορτογαλική πραγματικότητα, δείχνουν ότι νέοι και νέες δημιουργοί τολμούν να ξεπεράσουν παλαιότερες μοντερνιστικές συμβάσεις, να πειραματιστούν με τα κινηματογραφικά είδη και τη φόρμα, αλλά και να αναπτύξουν νέες μορφές αφήγησης που συνάδουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόσμου. Από τις πρώιμες επιρροές της αποικιοκρατίας περνάμε σε μία διερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ οικογενειών, έχοντας ως κινητήριο μοχλό το ταξίδι και τη μετακίνηση μέσω θάλασσας και στεριάς. Η πρώτη ταινία του αφιερώματος που θα προβληθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου, είναι “Η Μεταμόρφωση των Πουλιών” (2020) της Catarina Vasconcelos, η Πορτογαλική επίσημη συμμετοχή για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 21:00
Πέμπτη 9 Ιουνίου – Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b