MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 8 προτάσεις για την Τετάρτη 8 Ιουνίου

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Monopoli Team

Εκθέσεις

The Water From Your Eye της Jumana Emil Abboud στον χώρο του Tavros
Jumana Emil Abboud, Reclining III, 51 x 36 εκ, 2018. Γκουάς, μολύβι, μελάνι και παστέλ σε χαρτί.

Jumana Emil Abboud, Reclining III, 51 x 36 εκ, 2018. Γκουάς, μολύβι, μελάνι και παστέλ σε χαρτί.

Ατομική έκθεση της Παλαιστίνιας εικαστικού Jumana Emil Abboud με τίτλο The Water From Your Eye. Τα νέα και προϋπάρχοντα σχέδια που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι εμπνευσμένα από λαϊκά παραμύθια και μύθους της Μεσογείου και αναφέρονται στα συνεχώς μεταβαλλόμενα φυσικά τοπία, τον ζωτικό ρόλο του νερού και τις πρακτικές φροντίδας που αναπτύσσονται γύρω από αυτά.
Διάρκεια Έκθεσης: 08 Ιουνίου – 16 Ιουλίου 2022
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή, 17:00-21:00, Σάββατο, 12:00-17:00
Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος

Dream On: Έκθεση από το ΝΕΟΝ και τη Βουλή των Ελλήνων στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Damien Hirst (γενν. 1965, Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο) Greetings from the Gutter/Avoiding the Inevitable, 1994 Γυαλί, βαμμένο ατσάλι, λάστιχο σιλικόνης, φιάλες αερίου, ροοστάτες, σωλήνες από μπρούντζο και λάστιχο, ακρυλικό, MDF, μάσκες αερίου, οροί, ενδοφλέβιοι καθετήρες, σάκοι απορροής, βελόνα και άγκιστρο Διαστάσεις μεταβλητές © Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2022 Installation View Dream On, 2022 | Βουλή των Ελλήνων + NEON στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά Ευγενική Παραχώρηση NEON

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο ΝΕΟΝ ενεργοποιεί τον εμβληματικό χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου ως χώρο πολιτισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων, και παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Dream On, μια έκθεση που υμνεί τον ρόλο της τέχνης στο δημόσιο χώρο. Σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης και συμβούλου της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, Δημήτρη Παλαιοκρασσά, η έκθεση Dream On συγκεντρώνει 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς που προέρχονται από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, καθώς και μία νέα ανάθεση, ενώ συμπληρώνεται από 20 σχέδια έργων.
Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218
Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 27 Νοεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή, Κυριακή: 11.00-19.00, Σάββατο: 12.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη, με προκράτηση στο neon.artsvp.co.

Το βιολί του Ingres – Μια ωδή στη «Νέα Γυναίκα»: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Βόλτα

Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Βόλτα

63 σύγχρονοι καλλιτέχνες εικονοποιούν τη «Νέα Γυναίκα» του Μεσοπολέμου, με αφετηρία την εμβληματική φωτογραφία του Man Ray. Έρωτας, πάθος, σαγήνη, flapper girls που χορεύουν έξαλλα, πίνουν και καπνίζουν υποδέχονται το κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση “Το βιολί του Ingres – Μια ωδή στη «Νέα Γυναίκα»” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του «Σπίτι του Ηθοποιού».
Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, 7 έως τις 9.30 μμ.
Από 8 έως 17 Ιουνίου
Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.11πμ-7μμ, Σαβ.-Κυρ. 10 πμ.-3μμ
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» ΟΠΑΝΔΑ, Ηρακλειδών 66, Θησείο
Είσοδος ελεύθερη

Ταινίες

KINO Athens: Αφιέρωμα στους Ανεξάρτητους Αμερικανούς Κινηματογραφιστές στο Σινεμά Εκράν

Το KINO Athens αγαπά το θερινό σινεμά στην πόλη και συνεργάζεται με τον Κινηματογράφο Εκράν για τρεις καλοκαιρινές προβολές τη Δευτέρα 6, Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Ιουνίου, όπου θα προβληθούν οι ταινίες του αφιερώματος “American Independents”, το οποίο παρουσίασε το KinoAthens τον Μάιο. Την Τετάρτη 8 Ιουνίου θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα η ταινία “The Color Wheel” του Alex Ross Perry. Σύνοψη: Το “The Color Wheel” είναι η ιστορία της JR (Carlen Altman), μιας παρουσιάστριας ειδήσεων. Η JR αναγκάζει τον μικρότερο αδερφό της Colin (Alex Ross Perry) να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, προκειμένου να πάρει τα πράγματά της από το διαμέρισμα του καθηγητή και εραστή της (Bob Byington). Ταξιδεύοντας μέσα από τους ομιχλώδεις αυτοκινητόδρομους της Νέας Αγγλίας, συναντώντας παλιούς συμμαθητές τους, ξαναβλέποντας την κοινή οικογενειακή ιστορία, από την οποία έχουν εδώ και καιρό αποκλίνει, το χάος και η καταστροφή δεν απέχουν πολύ από το ταλαιπωρημένο Honda Accord. Είναι θέμα χρόνου να καταλήξουν η JR και ο Colin στις πιο περίεργες και ανησυχητικές αποφάσεις και να θέσουν τέλος σε εχθρότητες.
8 Ιουνίου στις 21:00
Από 6 έως 8 Ιουνίου
Θερινό Σινεμά Εκράν, Ζωναρά & Αγαθίου, Νεάπολη Εξαρχείων

6ο FeCHA: «Επίσημη Συμμετοχή» των Gastón Duprat & Mariano Cohn στο Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 21:30 θα προβληθεί η ταινία λήξης του 6ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας, η “Επίσημη Συμμετοχή (Competencia Oficial)” των Gastón Duprat & Mariano Cohn (Ισπανία & Αργεντινή, 2021, 114’). Υπόθεση: Ένας δισεκατομμυριούχος αποφασίζει παρορμητικά να γίνει ο παραγωγός μιας εμβληματικής ταινίας και απαιτεί να έχει τους καλύτερους συντελεστές. Καταρχάς προσλαμβάνεται η αναγνωρισμένη σκηνοθέτις Λόλα Κουέβας για να ηγηθεί του φιλόδοξου εγχειρήματος. Tο all-star cast ολοκληρώνουν δυο κορυφαίοι ηθοποιοί με μεγάλο ταλέντο και ακόμα μεγαλύτερα «εγώ»: ο καρδιοκατακτητής από το Hollywood Φέλιξ Ριβέρο και ο ριζοσπαστικός θεατρικός πρωταγωνιστής Ιβάν Τόρες. Και οι δύο είναι θρύλοι αλλά όχι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Μέσα από μια σειρά εκκεντρικές δοκιμασίες που θέτει η Λόλα , οι δυο ηθοποιοί καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ο ένας τον άλλο, αλλά και την ίδια τους την φήμη. Ποιος θα καταφέρει να παραμείνει όταν τελικά η κάμερα θα ξεκινήσει να γράφει;
Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 21:30
Από 2 έως 10 Ιουνίου
Εισιτήρια: 8 ευρώ | Μειωμένο (Φοιτητικό-Ανέργων-ΑμΕΑ-Σπουδαστές Ινστιτούτου Θερβάντες, 65+): 6 ευρώ | Εισιτήρια τριών προβολών: Κανονικό 20 ευρώ / Μειωμένο 15 ευρώ | Εισιτήρια πέντε προβολών: Κανονικό 30 ευρώ / Μειωμένο 25 ευρώ | Εισιτήριο Διαρκείας: 40 ευρώ
Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, Λ. Κηφισίας 29

14o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Bios


The Infantas, Andrea Herrera Catalá 13’ Ισπανία

Το φετινό Psarokokalo επιστρέφει με μια πληθώρα αφιερωμάτων, εκδηλώσεων και εκπλήξεων, φιλοδοξώντας να προκαλέσει για ακόμη μια χρονιά το ενδιαφέρον των σινεφίλ της Αθήνας. Με 8 ενότητες, 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και 8 βραβεία είναι το κλειδί για την ποιότητα και την ποικιλία. Αυτό είναι το πλαίσιο του φεστιβάλ που εξερευνά τον κινηματογράφο από κάθε οπτική γωνία, για να ανακαλύψει στο παρόν τους κινηματογραφιστές και τις ταινίες που προορίζονται να έχουν μέλλον. Εδώ συγκλίνουν οι καλύτερες μορφές του σύγχρονου κινηματογράφου σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση του Psarokokalo Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Είναι το μέρος που είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη του αυριανού κινηματογράφου που αξίζει να υποστηριχθεί πέρα από κάθε είδους διακρίσεις.
Την Τετάρτη 8 Ιουνίου θα βρεθούμε στο Cinematheque για την ενότητα «Μυθοπλασία V» και στην Ταράτσα για την ενότητα «Μυθοπλασία VI».
Από 3 έως 8 Ιουνίου
08/06 στο Cinematheque: 19:00 και 21:00 | Ταράτσα: 21:30
Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα
Eισιτήρια: 5€

Άλλες εκδηλώσεις

To Athens Photo Festival 2022 στο Μουσείο Μπενάκη
Klaus Pichler, Athens Photo World

Klaus Pichler, Athens Photo World

To Athens Photo Festival 2022 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, με τη συμμετοχή 102 καλλιτεχνών από 28 χώρες. Mε εμφανή προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το Athens Photo Festival επικεντρώνεται με διάθεση διερευνητική και κριτική στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού. Πρόκειται για μια μεγάλη σε έκταση εκθεσιακή παραγωγή, η οποία θα αναπτυχθεί σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα, καταλαμβάνοντας όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου.
Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 20.00
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη μόνο στα εγκαίνια (08/06)
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Από 8 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 

Artistic Apparatus, Political Apparatus: Mobilizing Audiences with Interactive Images (Διάλεξη του Samuel Bianchini) στο Μουσείο Μπενάκη

Η καλλιτεχνική συσκευή («dispositifs»), αντί να προτείνει μια υπάρχουσα, ολοκληρωμένη φόρμα, θέτει τις προϋποθέσεις τελικά για τη δημιουργία έργου, λειτουργώντας σύμφωνα με τις συνθήκες και/ή τη δράση εκείνων που συμμετέχουν σ’ αυτό. Συνθέτοντας μια τέτοια «συσκευή» διευθετεί κανείς και ρυθμίζει σχέσεις δυνάμεων ώστε να γίνουν λειτουργικές. Η καλλιτεχνική συσκευή μπορεί να μας «μετατοπίσει» και να μας κινητοποιήσει, δυνητικά ή ουσιαστικά, και ακόμη να μας επηρεάσει, να μας εμπλέξει μέσα από τέτοιες πολιτικές αναπαραστάσεις. Δρώντας μέσα από «αισθητικές ανησυχίες», τέτοιες συσκευές παρέχουν διεξόδους συνεργασίας με αυτές ή μέσα από αυτές. Προκαλούν και επιτρέπουν τη συγκρότηση ενός κοινού που εμπλέκεται στη χρήση τέτοιων αναπαραστάσεων.
Συνδέοντας στενά τη διαδικασία αυτή με εικόνες που εγείρουν κοινωνικό και πολιτικό στοχασμό, ο Samuel Bianchini επιθυμεί να παρουσιάσει στη διάλεξή του την προσέγγισή του σε μια «λειτουργική αισθητική», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα αρκετά έργα του, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί στο βιβλίο Practicable που εξέδωσε, με τον Erik Verhagen, το 2016, στις εκδόσεις MIT Press.
Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 19:00
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γαλλικά με απευθείας μετάφραση στα ελληνικά.
Μετά τη διάλεξη θα ακουθήσουν τα εγκαίνια του Athens Photo Festival 2022

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b