MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 7 προτάσεις για την Τετάρτη 1 Ιουνίου

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη, την Τετάρτη 1 Ιουνίου

Monopoli Team

Εκθέσεις

Xenakis³: Ο μουσικός, ο μαθηματικός, ο μηχανικός στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Η έκθεση «Xenakis³: Ο μουσικός, ο μαθηματικός, ο μηχανικός» ανοίγει επίσημα την 1η Ιουνίου, από την επιμελήτριά της Gabriella Spanò. Στην έκθεση εκτίθενται βιβλία, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, χειρόγραφα και προγράμματα συναυλιών από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης. Ο Ιάννης Ξενάκης ήταν πρωτοπόρος στη χρήση αλγοριθμικών τεχνικών και μαθηματικών μοντέλων σε σύνθεση μουσικής και εικαστικών έργων με πολυμέσα. Συνδύασε αρχιτεκτονική, μαθηματικά, μουσική και τέχνη για να δημιουργήσει avant garde συνθέσεις και εικαστικά έργα που δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τις βαθύτερες αλγοριθμικές και μαθηματικές του γνώσεις, και την χρήση ελεγχόμενης τυχαιότητας και στοχαστικών διαδικασιών.

“Η Ελληνική Γραμματεία στην Πρώιμη Τυπογραφία” στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου, ανοίγει τις πόρτες της η νέα έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”, όπου παρουσιάζονται 42 αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και 20 αριστοτελικές εκδόσεις του 15ου και 16ου αιώνα, από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένα από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2022
Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-16.00. Επιλεγμένα Σαββατοκύριακα 11.00-15.00
Ξεναγήσεις: Οργανωμένες ξεναγήσεις έχουν προγραμματιστεί τις εξής ημέρες και ώρες:
Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, 11.00 – 15.00
Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, 11.00 – 15.00
Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, 11.00 – 15.00
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ

Σινεμά

12ο ΦΠΚΑ – Αφιέρωμα “Με το φακό των γυναικών”: “Οι λεγεωνάριοι” της Κλερ Ντενί στην Ταινιοθήκη

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα σε σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό έργο τους και ταυτόχρονα να συμμετάσχει στον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από τις ίσες ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό θα προβάλλει μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Κλερ Ντενί, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. To αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη (1/6, 9 μ.μ.) με το αριστούργημα της Κλερ Ντενί Οι λεγεωνάριοι (Beau travail), παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ.
Τετάρτη 01/06 στις 21:00
Εισιτήρια: 5 ευρώ, Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ, Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Άνεργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10 προβολές/25 ευρώ
Αίθουσα Α’, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου
Εδώ θα βρείτε τις μέρες και ώρες προβολής κάθε ταινίας του 12ου ΦΠΚΑ

6o FeCHA – Αφιέρωμα στον Αρτούρο Ρίπστεϊν: «Το Κάστρο της Αγνότητας» στο Open Air Τριανόν

To 6o FeCHA δηλώνει και φέτος υπερήφανο φιλοξενώντας ένα μίνι αφιέρωμα στο θρυλικό Μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπστεϊν, τον «νονό» του ανεξάρτητου Μεξικάνικου σινεμά, που έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Λουί Μπουνιουέλ και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο σκηνοθέτη θα παρουσιαστεί σε warm-up, προφεστιβαλική προβολή, την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η ταινία «Το Κάστρο της Αγνότητας», παραγωγής 1973, που έχει χαρακτηριστεί ως ο Μεξικανός «Κυνόδοντας».
Τετάρτη 01/06, στις 21:15
Εισιτήρια: 3 ευρώ
Open Air Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21

Το ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Magic de Spell σε πρώτη προβολή στον Μικρόκοσμο


Το ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Magic De Spell “Διασχίζω τον κόσμο και φλέγομαι” μετά το ταξίδι του σε Νέα Υόρκη Κύπρο και Κρήτη έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, αυτή την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στον κινηματογράφο “Μικρόκοσμος”. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο μουσικός δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου. Το πάνελ της συζήτησης, θα συμπεριλάβει τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, αλλά και μουσικούς των Magic de Spell όλων των εποχών, όπως ο Θοδωρης Βλαχάκης, ο Ηλίας Ασλάνογλου, ο Γιώργος Σκαρλάτος, οι οποίοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.
Τετάρτη 01/06, 20:30
Διάρκεια: 110 λεπτά
Γλώσσα: Ελληνικά
Εισιτήριο: 7,5 €
Κινηματογράφος Μικρόκοσμος, Λεωφ. Συγγρού 106 – τηλ. 210 9230081)

Άλλες εκδηλώσεις

Παρουσίαση βιβλίου: Όταν πάγωσε ο Βόσπορος της Μαίρης Μαγουλά στον Ιανό

Διαδρομές γεμάτες αναπάντητα ερωτήματα και μοιραίες αποκαλύψεις εκεί που η Δύση αντικρίζει την Ανατολή. Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, στις 7:30 μ.μ., στο IANOS Café, η Μαίρη Μαγουλά παρουσιάζει το βιβλίο της “Όταν πάγωσε ο Βόσπορος” και συνομιλεί με τη συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου. Αποσπάσματα διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Βουζουλίδης. Μουσικά ιντερμέδια: Λευτέρης Μαυρομάτης (μουσική επιμέλεια – πιάνο), Ανδρέας Χανιώτης (βιολί). H εκδήλωση θα προβληθεί παράλληλα στο κανάλι YouΤube και στη σελίδα Facebook της αλυσίδας πολιτισμού ΙΑΝΟS.
Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, στις 19:30
IANOS Café (Σταδίου 24, Αθήνα)
Είσοδος Ελεύθερη

Ξεναγήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και περιλαμβάνουν περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους κοινού στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ξεκινούν από την εξωτερική υποδοχή της Αγοράς και θα κατευθύνονται προς το κτίριο του Φάρου, που παρέχει πανοραμική θέα στο Πάρκο και στην Αττική.
Τετάρτη 01/06, 12:00
Σημείο συνάντησης: ΑΓΟΡΑ
Διάρκεια ξενάγησης: 45′
Αριθμός συμμετεχόντων ανά ξενάγηση: 18 άτομα
Είσοδος ελεύθερη / Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b