MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Κυριακή 22 Μαΐου

Πέντε προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που μπορείτε να δείτε σήμερα, Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Monopoli Team

ΜΟΥΣΙΚΗ

1. Η Μαρία Παπαγεωργίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τα Music Escapades, η ενότητα συναυλιών που είναι αφιερωμένη στις πιο σύγχρονες τάσεις της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, επιστρέφουν στους εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ και εγκαινιάζουν το συναυλιακό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού. Απόψε, η Μαρία Παπαγεωργίου παρέα με πέντε μουσικούς, στήνει μια ξεχωριστή συναυλία στα Πανοραμικά Σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. H γνωστή ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός υποδέχεται το καλοκαίρι με τραγούδια δικά της, πρόσφατες κυκλοφορίες νέων συναδέλφων αλλά και πολύτιμα στιγμιότυπα από την έντεχνη και την παραδοσιακή μουσική, που δένουν αρμονικά συγκροτώντας ένα πλούσιο σε συγκινήσεις και εκπλήξεις πρόγραμμα.
Κυριακή 22/5, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

2. Τζαμάλ live στο Gagarin 205

Επιδραστικός όσο λίγοι, μέρος μιας γενιάς που έδωσε νέα ώθηση στην hip hop κουλτούρα και σκηνή, ο Τζαμάλ μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει ένα πολύ σκληρό πυρήνα οπαδών που τον ακολουθεί σε κάθε βήμα και σε κάθε show. Το ιστορικό πλέον ντεμπούτο “Φαβέλα” του 2015 αντηχεί ακόμη στα αυτιά, το μυαλό και την καρδιά κάθε ραπ οπαδού, ενώ “Η Κούπα Του Ιούδα” του 2020, έχοντας κυκλοφορήσει εν μέσω καραντίνας, παρέτεινε σε κάθε άκουσμα την αγωνία μας για το πότε θα μπορέσουμε και πάλι να τον απολαύσουμε ζωντανά. Κι αν 10 χρόνια ιστορίας με τα Βόρεια Αστέρια και μία προσωπική πορεία ποιοτική όσο λίγες δεν είναι αρκετά για να σε πείσουν, τότε σίγουρα θα καθηλωθείς από τον σκληρό του στίχο, θα ανάψεις το πρώτο καπνογόνο στις γηπεδικές του εκφάνσεις, θα προβληματιστείς βαθιά όταν σε βομβαρδίσει με κοινωνικές ανησυχίες και θα πωρωθείς σε επίπεδο υπερβατικό στα πολυάριθμα sing-alongs που έχει στην φαρέτρα του. Ο Τζαμάλ επιστρέφει με συναυλίες ανά την Ελλάδα και αυτή την Κυριακή τον συναντάμε στο Gagarin 205.
Κυριακή 22/5, 21:00
10€
Gagarin 205, Λιοσίων 205, Αθήνα

3. Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχει στον εορτασμό για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου πρωτοπόρου της μουσικής του 20ού αιώνα Ιάννη Ξενάκη με ένα εκτενές πρόγραμμα συναυλιών και παραστάσεων που καλύπτει το φάσμα από τη ριζοσπαστική σολιστική του γραφή ως το σκηνικό του έργο. Το αφιέρωμα, που έκανε πρεμιέρα στις 7 Μαΐου, συνεχίζει αυτή την Κυριακή με δύο προγράμματα συναυλιών στα οποία διακεκριμένοι σολίστ της σύγχρονης μουσικής αναμετρώνται με το υπερβατικά δεξιοτεχνικό έργο του Ξενάκη για κρουστά (με έργα-σταθμούς της μουσικής πρωτοπορίας που εξερευνούν το όριο ανάμεσα στη μουσική οργάνωση και τον θόρυβο, συχνά εμπνεόμενα από την αρχαιοελληνική κληρονομιά) και για πιάνο (με τον Στέφανο Θωμόπουλο να αποτολμά την απόδοση των απάντων του συνθέτη για το όργανο).
Κυριακή 22/5, 19:30
10-15€
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΘΕΑΤΡΟ

4. 11 ιστορίες του Δέλτα, της Στέλλας Τσιάνιου και του Δημήτριου Αθανασίου στο θέατρο Αλκμήνη

Οι «11 ιστορίες του Δέλτα» αποτελούν έναν μονόλογο, βασισμένο σε 11 πίνακες ζωγραφικής του Δημήτριου Αθανασίου. Είναι ένα κείμενο τρυφερό και ευαίσθητο, όπου ο ήρωάς του, ο Δέλτα, ζωγραφίζει 11 πίνακες. Άλλοτε βασίζεται σε πραγματικά του βιώματα κι άλλοτε ζει ιστορίες που τις φτιάχνει με τη φαντασία του. Επιστρέφει στους πρώτους του έρωτες, στην παιδική του ηλικία, στην αγάπη για τη θάλασσα, στη φιλία του με τα ζώα της, γοητεύεται από το θαύμα της φύσης, κάνει ένα δώρο στον πλανόδιο μουσικό, ασφυκτιά απ’ το πλήθος το μονότονο κι επιθυμεί να μένει μακριά του, προσπαθεί να πετάξει πάνω απ’ τις θάλασσες όπως ο μυθικός Πήγασος. Νοσταλγεί το παιδικό του καταφύγιο, που είναι η γέφυρα του πλοίου, που ο ίδιος ζωγράφισε. Ένα γοητευτικό παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, που οδηγεί τον ήρωα σε μια ενδοσκόπηση και ταυτόχρονα σε μια ψυχική απελευθέρωση.
Κυριακή 22/5, 21:15
5-10€
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα

5. Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα, στο θέατρο Άβατον

Μετά από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2022, η Ομάδα Θεάτρου Exitus έρχεται, τώρα, στην Αθήνα και στο θέατρο Άβατον, για τρεις παραστάσεις, στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2022. Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή της Exitus Ομάδας Θεάτρου, μιας νέας ομάδας που δημιουργήθηκε από ηθοποιούς του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ σε μία εποχή “Εξόδου” από την πανδημία. Μπορεί ο Έρωτας να κάνει κακό; Να πονέσει, να πληγώσει, να οδηγήσει τον άνθρωπο στις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού του; Ένας άνθρωπος που ήταν εκεί όταν συντελέστηκε η τραγωδία της Μήδειας, ένας μάρτυρας που κουβαλά το βάρος του αποτρόπαιου εγκλήματός της, ο Αγγελιοφόρος του μύθου, βρίσκει τη φωνή του στο σήμερα και μας αφηγείται την τραγική ιστορία έτσι όπως ο ίδιος την «είδε» και τη βίωσε, προσπαθώντας να κατανοήσει και να εξηγήσει όσα έγιναν, για να λυτρωθεί. Βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη (σε μετάφραση Γ. Χειμωνά), η παράσταση δεν εστιάζει στους πρωταγωνιστές της ιστορίας, αλλά σε έναν απλό άνθρωπο που ζωντανεύει τα συμβάντα και τα πρόσωπα και τελικά γίνεται η Μήδεια προκειμένου να βρει την απάντηση που ψάχνει: Γιατί δεν μπορούμε απλά να αγαπιόμαστε;
Κυριακή 22/5, 21:30
12€
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b