MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
03
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Στην 8η θέση η Αμάντα Γεωργιάδη: Ποιες είναι οι καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στη Eurovision;

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Eurovision από το 1974. Ποιες είναι οι καλύτερες συμμετοχές της χώρας μας στον διαγωνισμό, καθώς και πόσες φορές μπήκε στην 10άδα;

Monopoli Team

H Αμάντα Γεωργιάδη τα πήγε εξαιρετικά στη Eurovision 2022, όπου με το «Die Together» έδωσε τον καλύτερό της εαυτό στη σκηνή του Pala Olimpico και κατέκτησε την 8η θέση, με την Ουκρανία και τους Kalush Orchestra να κερδίζουν τον διαγωνισμό.

Η χώρα μας συμμετέχει στον διαγωνισμό τραγουδιού από το 1974 και οι φορές που κατάφερε να μπει στην 10άδα ήταν αρκετές. Το Reader.gr παρουσιάζει τις καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στην Eurovision, καθώς και όλες τις φορές που μπήκε στην 10άδα.

Το 1974 έγινε η παρθενική εμφάνιση της Ελλάδας στην Eurovision, ενώ το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999 και το 2000 η χώρα μας δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό. Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με το «My Number One» της Ελενας Παπαρίζου, ωστόσο δεν έχει τερματίσει ποτέ τελευταία.

Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ελλάδα είχε πετύχει μόνο δύο φορές αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα. Η μία φορά ήταν το 1977 όπου τερμάτισε πέμπτη με τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη και η άλλη το 1992 με την Κλεοπάτρα. Οπως αναφέρει η Wikipedia, στις αρχές του 21ου αιώνα, η Ελλάδα αναδείχθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον διαγωνισμό με δέκα θέσεις στην πρώτη δεκάδα από το 2001 έως το 2013, συμπεριλαμβανομένου τρίτες θέσεις το 2001 για τους Antique, το 2004 για τον Σάκη Ρουβά και το 2008 για την Καλομοίρα.

Στους τελευταίους 9 διαγωνισμούς (2014-22), η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στην πρώτη δεκάδα δύο φορές (2021 και 2022), ενώ απέτυχε να προκριθεί στον τελικό δύο φορές (2016, 2018).

Οι καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας στην Eurovision

Μερικές από τις καλύτερες θέσεις που έχει κερδίσει η χώρα μας μέχρι σήμερα και έχουν μπει στην 5άδα στον διαγωνισμό της Eurovision ήταν η το 2001 με τους Antique και το τραγούδι «Die for you». Την ίδια θέση πήρε και ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake it» το 2004. Την 3η θέση πήρε και η Καλομοίρα το 2008 με το «Secret combination». Την 5η θέση είχαμε κερδίσει με το «Μάθημα σολφέζ» το 1977 και με το «Όλου του κόσμου η ελπίδα» της Κλεοπάτρας το 1992. Ωστόσο, η καλύτερη συμμετοχή της χώρας μας ήταν το 2005 με το «My Number One» της Ελενας Παπαρίζου που κατακτήσαμε την 1η θέση.

Ποιες είναι αναλυτικά οι συμμετοχές της Ελλάδας που μπήκαν στην 10άδα;

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Στα Grammys ακούστηκε δυνατά: «Κανείς δεν είναι παράνομος σε κλεμμένη γη»
Μουσικά Νέα
Οι Cure κέρδισαν το πρώτο τους Grammy – μετά από 50 χρόνια καριέρας
Μουσικά Νέα
Ο Bad Bunny έγραψε ιστορία στα Grammys και πέρασε το δικό του μήνυμα για την ICE
Μουσικά Νέα
Release Athens 2026: Οι Pet Shop Boys επιστρέφουν για ένα greatest hits show
Μουσικά Νέα
Βραβεία Grammy: Έσπασε ρεκόρ ο Kendrick Lamar, σάρωσε ο Bad Bunny – Τα highlights της βραδιάς
Μουσικά Νέα
Η Μαρίνα Σπανού στο Block33 στη Θεσσαλονίκη
Μουσικά Νέα
Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδά για τα "εφήμερα" - μα και διαχρονικά
Μουσικά Νέα
Ο Sivert Høyem "ανεβαίνει" για πρώτη φορά Λυκαβηττό
Μουσικά Νέα
Κρίστιαν Λίντμπεργκ: Ο κορυφαίος τρομπονίστας για πρώτη φορά με την ΚΟΑ στο Μέγαρο
Μουσικά Νέα
Μπρους Σπρίνγκστιν: Έγραψε τραγούδι αφιερωμένο στα θύματα της ICE
Μουσικά Νέα
H 68η τελετή απονομής των Grammy Awards έρχεται αποκλειστικά στην COSMOTE TV
Μουσικά Νέα
«Παράθυρο με θέα προς τα μέσα»: 5+1 μουσικά “διαμάντια” από τον Γιώργο Μυζάλη