MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Αναζητώντας τον Κολωνό: Η ελληνική συμμετοχή στη Μπιενάλε Βενετίας επαναπροσεγγίζει τον “Οιδίποδα” του Σοφοκλή με Ρομά πρωταγωνιστές

Η ταινία «Αναζητώντας τον Κολωνό» της Λουκίας Αλαβάνου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας.

Αναζητώντας τον Κολωνό, © Loukia Alavanou, 2021
Αναζητώντας τον Κολωνό, © Loukia Alavanou, 2021
Monopoli Team

Η Λουκία Αλαβάνου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας με την κινηματογραφική εγκατάσταση “Αναζητώντας τον Κολωνό” προσκαλώντας το κοινό σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο.

Το έργο παντρεύει την πολιτιστική κληρονομιά της κλασικής Ελλάδας –και συγκεκριμένα το έργο Οιδίπους επί Κολωνώ του μεγάλου τραγικού Σοφοκλή– με τις κοινωνικές πραγματικότητες του σήμερα, προβάλλοντας την απελπιστική ύπαρξη των κοινοτήτων Ρομά στην περιοχή της Νέας Ζωής, στα δυτικά της Αθήνας. Χρησιμοποιώντας φουτουριστικές τεχνολογίες, η Αλαβάνου και το κινηματογραφικό συνεργείο της δημιούργησαν μια ταινία εικονικής πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας Ρομά στη διανομή των ρόλων για αυτή την επαναπροσέγγιση της τρίτης τραγωδίας από τον Θηβαϊκό κύκλο των έργων του Σοφοκλή.

Πρόκειται για μία ταινία εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών διάρκειας 20 λεπτών, παρουσιασμένη σε μία εγκατάσταση που ενσωματώνει υβριδικές κατασκευές με αναφορές στον εμβληματικό Έλληνα αρχιτέκτονα της δεκαετίας του 1960, Τάκη Ζενέτο, και στο «ανατομικό κάθισμά» του για ψηφιακές προβολές και άυλα περιβάλλοντα. Η ταινία κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία με τη συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών από την κοινότητα των Ρομά που κατοικούν στο Θριάσιο Πεδίο, εκεί από όπου σύμφωνα με τον Σοφοκλή πέρασε ο Οιδίποδας.

Η ταινία και η ηχητική πλαισίωσή της παρουσιάζονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα που διακρίνεται από θεατρικότητα και οικειότητα, καθώς το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε μια αυτο-στοχαστική νησίδα καταμεσής σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις.

Η Μπιενάλε της Βενετίας έχει ανοίξει τις πόρτες της εδώ και λίγες ημέρες, από τις 24 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2022.

Το Ελληνικό Περίπτερο, που φέτος φιλοξενεί το έργο της Λουκίας Αλαβάνου, χτίστηκε το 1934 από τους αρχιτέκτονες Μ. Παπανδρέου και B. Del Giudice, σε νεο-βυζαντινό ρυθμό. Τα πρόσφατα χρόνια, καλλιτέχνες όπως ο Στέφανος Τσιβόπουλος (2013), η Μαρία Παπαδημητρίου (2015), ο Γιώργος Δρίβας (2017), οι Πάνος Χαραλάμπους, Εύα Στεφανή και Ζάφος Ξαγοράρης (2019) έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b