MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Οι ταινίες που ξεχωρίζουμε από τη φετινή διοργάνωση

Μετά από δυο χρόνια μακριά από τις αίθουσες, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νικολέτα Ασημακοπούλου | 29.03.2022

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μετά από δυο χρόνια απουσίας από τις κινηματογραφικές αίθουσες, επανέρχεται αυτή την Άνοιξη, για επτά γεμάτες ημέρες προβολών και άλλων παράλληλων δράσεων.

Πιο συγκεκριμένα, από την Τρίτη 29 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου, η πολιτιστική σκηνή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί γαλλόφωνες ταινίες από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Τυνησία, με τις προβολές να λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Αθήνας, όπως στους κινηματογράφους Δαναός και Αστόρ  καθώς και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Παράλληλα το φεστιβάλ θα κάνει αισθητή την παρουσία του και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας ταινίες στην αίθουσες Σταύρος Τορνές και Παύλος Ζάννας του κινηματογράφου Ολύμπιον.

Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από τις ταινίες του φεστιβάλ και σας κάνουμε τη δική μας πρόταση για τις ταινίες που αξίζει να δείτε.

Άιφελ (Γαλλία, Γερμανία 2021)

Η ταινία προβάλεται την Τρίτη 29 Μαρτίου, στο Θέατρο Παλλάς στις 20:00.

Η ταινία έναρξης του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δεν είναι άλλη από το “Άιφελ” του Martin Bourboulon, με την πρωταγωνίστρια του Sex Education Έμα Μακί και τον διάσημο Γάλλο ηθοποιό Ρομέν Ντουρίς. Όπως μάλλον μαρτυρά και ο τίτλος πρόκειται για μία βιογραφική ταινία για τον κατασκευαστή του πύργου του Άιφελ Gustave Eiffel -αν και ο Bourboulon δεν βασίζεται μόνο σε πραγματικά γεγονότα. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σύνοψη της ταινίας: “Μετά τη συμμετοχή του στο Άγαλμα της Ελευθερίας, ο διάσημος μηχανικός Gustave Eiffel πιέζεται από τη γαλλική κυβέρνηση να δημιουργήσει κάτι θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος θέλει απλά να σχεδιάσει το μετρό της πόλης. Ξαφνικά, όλα αλλάζουν όταν ο Eiffel συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν. Το ανομολόγητο πάθος τους θα ξυπνήσει ξανά και θα τον εμπνεύσει να αλλάξει για πάντα τον παριζιάνικο ουρανό”.

Ibrahim (Γαλλία 2020)

Η ταινία θα προβληθεί στην Αθήνα, την Δευτέρα 4 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στις 17:45 και την Τετάρτη 6 Απριλίου, στις 20:00  στον κινηματογράφο Άστορ.

Δραματική κωμωδία, σε σκηνοθεσία του διάσημου Γάλλου ηθοποιού Samir Guesmi -που με αυτή την ταινία κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο- με πρωταγωνιστή έναν νεαρό, ονόματι Ιbrahim. Η ζωή του Ibrahim, μοιράζεται ανάμεσα στον πατέρα του, Ahmed – έναν σοβαρό και συγκρατημένο υπάλληλο στο μπιστρό Royal Opéra – και τον φίλο του Achille – μεγαλύτερός του και ειδικός στα “μπλεξίματα”. Το όνειρο του Ahmed να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του θα καταρρεύσει όταν αναγκάζεται να εξοφλήσει το λογαριασμό για μια αποτυχημένη κλοπή που διέπραξε ο γιος του. Οι σχέσεις γίνονται τεταμένες και ο Ibrahim αποφασίζει να πάρει κάθε ρίσκο για να επανορθώσει… Μία πολύ όμορφη ταινία που μεταξύ άλλων πραγματεύεται την -συχνά τεταμένη- σχέση πατέρα-γιου.
Τρέιλερ: 

El Jaida (Τυνησία 2016)

Η ταινία θα προβληθεί στην Αθήνα την Τρίτη 5 Απριλίου, στον κινηματογράφο Άστορ στις 17:45.

H Τυνήσια σκηνοθέτριά και παραγωγός Salma Baccar, γνωστή για τα διακριμένα φεμινιστικά έργα της  Fatma 75 , El niño de la luna και Khochkhach παρουσιάζει στο φεστιβάλ την τελευταία της ταινία El Jaida. Το φίλμ διαδραματίζεται οκτώ μήνες πριν την ανεξαρτησία της Τυνησίας, όπου τέσσερις Τυνήσιες διαφορετικής ηλικίας και κοινωνικής καταγωγής βρίσκονται στη φυλακή, καταδικασμένες να συνυπάρξουν κάτω από την εξουσία και την αδικία της δεσμοφύλακά τους, El Jaida. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία για την ιστορία της Τυνησίας, αλλά και για τις κοινωνικές ανισότητες που ακόμη επικρατούν.
Τρέιλερ: 

Le Kiosque (Γαλλία  2020)

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Αθήνα, την Δευτέρα 4 Απριλίου στις 17:45  στον κινηματογράφο Αστορ και την Τρίτη 5 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 17:45.

Το ντοκιμαντέρ της Alexandra Pianelli που απέσπασε τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής — Καλύτερης γαλλικής ταινίας  στο Champs-Élysées Film Festival 2020 λαμβάνει χώρα σε ένα περίπτερο εφημερίδων στο Παρίσι. Η Alexandra, η σκηνοθέτιδα, είναι κόρη, εγγονή και δισέγγονη εφημεριδοπωλών, και ήρθε να βοηθήσει τη μητέρα της. Όπως σε ένα παλιό παιδικό όνειρο, παίζει την καταστηματάρχη. Από αυτό το παράθυρο στο δρόμο, κινηματογραφεί τα παρασκήνια του επαγγέλματος και την καθημερινή παρέλαση των πελατών. Όμως ο έντυπος Τύπος και τα παρακείμενα καταστήματα περνούν κρίση, και αυτό το μικρό παιχνίδι αποδεικνύεται τελικά πιο περίπλοκο από ό,τι αναμενόταν…
Τρέιλερ: 

Ανάμεσα σε δύο κόσμους (Γαλλία 2022)

Η ταινία θα προβληθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη  31 Μαρτίου, στις 20:00 στον κινηματογράφο Δαναό.

Το κοινωνικό δράμα του Emmanuel Carrère, που απέσπασε το βραβείο κοινού καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας στο San Sebastián SSIFF 2021, με πρωταγωνίστρια την Juliette Binoche αποτελεί μια ταινία που αφηγείται μια ιδιαίτερη ιστορία. Η Marianne Winckler, γνωστή συγγραφέας, γράφει ένα βιβλίο για την επισφαλή εργασία. Εγκαθίσταται κοντά στην Caen και, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της, εντάσσεται σε μια ομάδα καθαριστριών. Αντιμέτωπη με την οικονομική αδυναμία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ανακαλύπτει την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη που ενώνουν αυτές τις αφανείς εργάτριες.
Τρέιλερ: 

La Traversée (Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία 2021)

Η ταινία θα προβληθεί στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 4 Απριλίου, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές του Ολυμπιον στις 19:00.

Το βραβευμένο δραματικό animation της Florence Miailhe -πιο επίκαιρο από πότε- αναφέρεται σε ένα λεηλατημένο χωριό, μια οικογένεια σε φυγή και σε δύο παιδιά που χάνονται στο δρόμο της εξορίας… Η Kyona και ο Adriel προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν για να φτάσουν σε μια χώρα με πιο επιεικές καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του μυητικού ταξιδιού τους, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, φανταστικές και πραγματικές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Τρέιλερ: 

Χαμένες ψευδαισθήσεις (Γαλλία 2021)

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 19:30 στον κινηματογράφο Δαναό στην Αθήνα και στην αίθουσα Σταύρος Τορνές του Ολύμπιον  στις 20:30, στη Θεσσαλονίκη.

Το πολυβραβευμένο ιστορικό δράμα του Xavier Giannoli , που αποτελεί και την ταινία λήξης του φεστιβάλ αναφέρεται σε έναν ασήμαντο ποιητή, τον  Lucien. Ο νεαρός άνδρας, αφήνει την επαρχία όπου μεγάλωσε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι κοντά στην προστάτιδά του. Σύντομα αφήνεται στην τύχη του για να ανακαλύψει έναν κόσμο παραδομένο στο κέρδος και στις προσποιήσεις. Μια ανθρώπινη κωμωδία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται, η λογοτεχνία όπως ο Τύπος, η πολιτική όπως τα συναισθήματα, η φήμη όπως οι ψυχές. Θα αγαπήσει, θα υποφέρει και θα επιβιώσει χωρίς πια ψευδαισθήσεις.
Τρέιλερ : 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Από 29 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2022
Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angeloulos Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα/ Ολύμπιον, Σταύρος Τορνές και Παύλος Ζάννας στη Θεσσαλονίκη.
Εισιτήρια εδώ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b