MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Ζωτικός χώρος» του Σπύρου Κωτσαλά και «Αγνώς καβαλάρης» του Γιάννη Ευθυμίου στη γκαλερί Ευριπίδη

Με δύο εκθέσεις, όπου η ζωγραφική κινείται ενάντια σε κάθε τι επιτηδευμένο και διερευνά το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης, μετατρέποντας ένα έργο τέχνης σε ερέθισμα για φιλοσοφική σκέψη, υποδέχεται την άνοιξη η Evripides Art Gallery.

Σπύρος Κωτσαλάς
Monopoli Team

Πρόκειται για τις εκθέσεις του Σπύρου Κωτσαλά «Ζωτικός χώρος» και του Γιάννη Ευθυμίου «Αγνώς καβαλάρης», που εγκαινιάζονται την Πέμπτη 17 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως τις 30 και 9 Απριλίου 2022, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ1821/1922 – Η Νίκη και η Ήττα/Ο θρίαμβος και η καταστροφή: Έκθεση του Βαγγέλη Τζερμιά στην Sianti Gallery12.09.2018

«Ζωτικός χώρος» από τον Σπύρο Κωτσαλά

Η ακατέργαστη δύναμη του αστικού τοπίου και η πολύγλωσση ομορφιά της ανθρώπινης παρουσίας μέσα σε αυτό, πρόσωπα σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο και νεκρές φύσεις, αντικείμενα που έχουν τη δική τους ζωή και ιστορία, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δουλειάς του ζωγράφου Σπύρου Κωτσαλά.

Ο «Ζωτικός χώρος» του Σπύρου Κωτσαλά είναι ζωντανός χώρος. Αφηγείται το παρελθόν, ζει με ένταση το παρόν και ατενίζει με διερευνητική και κριτική ματιά το αύριο. Άνθρωπος και χώρος, σε μια άρρηκτη σύνδεση, αφηγούνται τις εσωτερικές διαδρομές των πρωταγωνιστών των έργων σε μια ζωή βιωμένη με κάθε νεύρο του ανθρώπινου σώματος.

Ο ζωγράφος επιχειρεί με έργα λιτά, απαλλαγμένα από κάθε τι περιττό, τη σχηματοποίηση του κόσμου που τον περιβάλλει, με στόχο να αποδώσει αυτά που τον συγκινούν, στοχεύοντας στην αμεσότητα και την πηγαία εκφραστικότητα.

Σπύρος Κωτσαλάς

«Ο Σπύρος Κωτσαλάς είναι ένας αφηγητής αστικής εμπειρίας και μέσα από την πυκνότητα του εσώτερου βίου επιχειρεί τη μεγάλη οικονομία, την απόσπαση μιας ευαίσθητης αρχιτεκτονικής σωμάτων και ύλης», σημειώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος στον κατάλογο της έκθεσης, και συνεχίζει: «Η αφηγηματική του δεινότητα ξετυλίγεται υπόκωφα και αντηχεί μέσα σε αστικά διαμερίσματα, εσωτερικά σπιτιών, αντικριστά παράθυρα, σε κόγχες διασταυρωμένων βλεμμάτων. Ορίζεται από τη γεωμετρία των σωμάτων, εκβάλλει με αισθητική οικονομία και κυκλώνει το βίωμα στον χώρο».

O Σπύρος Κωτσαλάς γεννήθηκε στον Μύτικα Χαλκίδας το 1960. Έκανε μαθήματα αγιογραφίας, ζωγραφικής, συντήρησης εικόνων και χαρτιού και παλαιογραφίας πριν φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1985-1990) με δασκάλους τον Βαγγέλη Δημητρέα και τον Νίκο Κεσσανλή. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στα σκηνικά των πρώτων Ευρωπαϊκών αγώνων στο Αζερμπαϊτζάν. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γιάννης Ευθυμίου

Ωδή στον άγνωστο ιππέα από τον Γιάννη Ευθυμίου

Στην έφιππη αντρική φιγούρα εστιάζει ο Γιάννης Ευθυμίου, ένας από τους ζωγράφους της νεότερης γενιάς, στη νέα του δουλειά, που την χαρακτηρίζουν τα ποίκιλα εκφραστικά μέσα και οι πολύ προσωπικές τεχνικές, η διεισδυτική ματιά και η ανατρεπτική γραφή.

Ο «Αγνώς καβαλάρης» είναι αυτός που αγνοεί, αλλά και ο άγνωστος, ο σκοτεινός, ο αινιγματικός. Βαδίζει ολομόναχος τον δρόμο που χαράχθηκε για εκείνον χωρίς αυτός να γνωρίζει το πώς και το γιατί. Με μέσα το άλογο και το κοντάρι του, ακολουθεί τις επιταγές της μοίρας.

«Ήρωες ιππείς, θεοποιημένοι ακρίτες, ανδρειωμένοι βυζαντινοί, μεσαιωνικοί μυθιστορηματικοί ήρωες, ιππότες, ήρωες του πολέμου, έφιππες μυθικές και ιστορικές φιγούρες καλπάζουν στον φαντασιακό κόσμο του θεατή μέσα από την παλέτα του Γιάννη Ευθυμίου. Ο θεματικός άξονας του εικαστικού, αυτή τη φορά, επικεντρώνεται στην έφιππη ανδρική φιγούρα, στην πλαστικότητα της μορφής αλόγου/ανθρώπου, στην επιβλητική θωριά τους και στην εν δυνάμει κίνηση του καλπασμού. Η μορφή του ιππέα πρωταγωνιστεί στο έργο του, πέρα από κάθε συμβολισμό, και η εικαστική απόδοση της φιγούρας του γίνεται ο κυρίαρχος προβληματισμός του ζωγράφου», σημειώνει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης.

Γιάννης Ευθυμίου

Ο Γιάννης Ευθυμίου φοίτησε στη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής Τήνου, όπου ήρθε σε επαφή με την τέχνη του μαρμάρου και τη γλυπτική. Το 2011 εισήλθε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, απ’ όπου αποφοίτησε το 2017. Την ίδια χρονιά κέρδισε το «Βραβείο Σπυρόπουλου», ενώ το 2018 στο διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής του απονεμήθηκε το 2ο βραβείο. Η πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής έγινε το 2020 στην Evripides Art Gallery.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σπύρος Κωτσαλάς «Ζωτικός χώρος»
Διάρκεια: 17/3-30/4/2022
Γιάννης Ευθυμίου: «Αγνώς καβαλάρης»
Διάρκεια: 17/3-9/4/2022
Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι, τηλ.: 2103615249, www.evripides-art.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00-20.30, Τετάρτη: 11.00-17.00, Σάββατο: 11.00-16.00.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b