MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ουκρανία: Έργα της Maria Prymachenko κάηκαν κατά την καταστροφή του Μουσείου Ιστορίας του Ivankiv

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, κατά τη ρωσική εισβολή καταστράφηκαν εικοσιπέντε έργα της φημισμένης Ουκρανής ζωγράφου Maria Prymachenko, όσο το μουσείο παραδιδόταν στις φλόγες.

Maria Priyamchenko, Two-headed chicken, 1977, credits: Ukrainian Ministry of Foreign Affairs
Maria Priyamchenko, Two-headed chicken, 1977, credits: Ukrainian Ministry of Foreign Affairs
Monopoli Team

Σύμφωνα με μία δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στα social media, κατά τη ρωσική εισβολή στη χώρα καταστράφηκαν εικοσιπέντε έργα της φημισμένης Ουκρανής ζωγράφου Maria Prymachenko. Τα έργα βρίσκονταν στο Ιστορικό Μουσείο του Ivankiv, σε μία πόλη περίπου δύο ώρες έξω από το Κίεβο.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media φαίνεται να δείχνουν το μουσείο να παραδίδεται στις φλόγες. Η Emine Dzheppar, αναπληρώτρια υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο το μουσείο μοιάζει να καίγεται. “Αφού δεν έχουν δική τους κουλτούρα, καταστρέφουν την κληρονομιά των άλλων εθνών” έγραψε στο Twitter, μιλώντας για τους Ρώσους που λέει ότι επιτέθηκαν στο μουσείο.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν καταστράφηκαν κι άλλα έργα κατά την καταστροφή του μουσείου.

Πάντως, η καταστροφή των έργων της Maria Prymachenko αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό της χώρας. Γεννημένη το 1908 στο σημερινό Ivankiv της Ουκρανίας, η Prymachenko θεωρείται μία από τις πιο φημισμένες ζωγράφους της χώρας. Είναι γνωστή για τα πολύχρωμα πορτραίτα μυθικών τεράτων, αλλά και για τις εικόνες Ουκρανών σε φυσικά τοπία. Τα έργα της έχουν βρεθεί σε ουκρανικά γραμματόσημα, ενώ το 2009 αποκαλέστηκε “Χρονιά Maria Prymachenko” από την UNESCO. Από το 1970 είχε τιμηθεί για το έργο της με τιμητικό βραβείο της ΕΣΣΔ, ενώ λέγεται ότι όταν ο Πάμπλο Πικάσο είχε επισκεφτεί έκθεσή της στο Παρίσι, είχε πει: “Υποκλίνομαι μπροστά στο καλλιτεχνικό θαύμα αυτής της ιδιοφυούς Ουκρανής”.

Παρ’ όλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, η καλλιτεχνική σκηνή της χώρας έχει ήδη δεχθεί πλήγμα. Ο Pavlo Makov, ο καλλιτέχνης που θα εκπροσωπούσε την Ουκρανία στην Μπιενάλε της Βενετίας αυτόν τον Απρίλιο, δήλωσε ότι αναγκάζεται να σταματήσει εξαιτίας της εισβολής, αφού ανησυχεί για την ασφάλεια του ίδιου και των υπόλοιπων επιμελητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ πολιτισμός σε κίνδυνο: Μουσεία στην Ουκρανία καταγγέλλουν την ρωσική εισβολή, όσο παλεύουν να σώσουν τις συλλογές τους12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b