MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μουσείο του Πράδο: Σπάνια σχέδια του Goya βλέπουν το φως για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

Μετά από την πρόσφατη ανακαίνιση του Μουσείου του Πράδο, τα έργα του Goya παίρνουν τη θέση που τους αξίζουν, ενώ μερικά σπάνια έργα του θα εκτεθούν για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Ο Άγιος Βερνανδίνος της Σιένα προσεύχεται μπροστά στον Αλφόνσο Ε΄ της Αραγωνίας, Φρανσίσκο ντε Γκόια, Courtesy of Wikimedia Commons
Ο Άγιος Βερνανδίνος της Σιένα προσεύχεται μπροστά στον Αλφόνσο Ε΄ της Αραγωνίας, Φρανσίσκο ντε Γκόια, Courtesy of Wikimedia Commons
Monopoli Team

Ο διάσημος πίνακας της ντυμένης, ξαπλωμένης “Αφροδίτης” του Goya, «Η Ντυμένη Μάχα», από τη σειρά έργων του με τίτλο “Las Majas” («Οι Μάχα») απέκτησε από χτες ένα νέο, μεγαλύτερο και πιο φωτεινό χώρο στο Μουσείο του Πράδο, της Μαδρίτης.

Ένα από τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανακαίνισης του μουσείου φαίνεται να είναι ότι το έργο του Goya θα πάρει τη σημασία που του αξίζει, αφού πλέον θα μοιράζεται έναν χώρο με την εμβληματική “Αφροδίτη” του Τιτσιάνο και δύο σπάνια σχέδια του Goya, αφιερωμένα στον Άγιο Βερναρδίνο της Σιένα,

Παρ’ όλο που «Οι Μάχα» είναι από τα πιο δημοφιλή έργα που φιλοξενεί το μουσείο, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν σε έναν μικρό, σκοτεινό χώρο, στον οποίο καθημερινά οι επισκέπτες συνωστίζονταν αναγκαστικά, για να θαυμάσουν τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη. Πρόκειται για δύο πίνακες, γνωστούς ως «Η Ντυμένη Μάχα» και «Η Γυμνή Μάχα».

Η Ντυμένη Μάχα, credits: Prado Museum

Η Ντυμένη Μάχα, credits: Prado Museum

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, η νέα αυτή θέση των έργων (σε έναν πιο μεγάλο, ανοιχτόχρωμο, με φυσικό φως χώρο) βοηθάει το κοινό να προσέξει την παράδοση στην αναπαράσταση της Αφροδίτης με έναν πιο κλασικό τρόπο, χωρίς μυθολογικές αναφορές -η “Αφροδίτη” του Τιτσιάνο (1555) ήταν η πρώτη “ξαπλωμένη” απεικόνιση της θεάς του έρωτα. Κυρίως όμως ρίχνει φως σε δύο σπάνια σχέδια του Goya, που το κοινό θα δει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Πρόκειται για δύο σχέδια, που ο ζωγράφος έκανε όσο ετοίμαζε τον πίνακα “The preaching of Saint Bernardino of Siena before Alfonso V of Aragon”, τον οποίο ξεκίνησε να δημιουργεί με βασιλική εντολή το 1781 για να κοσμεί την Βασιλική Εκκλησία του Σαν Φρανσίσκο Ελ Γκράντε της Μαδρίτης. Το πρώτο σχέδιο δεν έχει δει το φως εδώ και έναν αιώνα, αφού το Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno οποίο επέτρεψε την έκθεσή του το 1900 για τελευταία φορά. Το δεύτερο σχέδιο εκτίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία.

Τα σχέδια αυτά μάς δίνουν μία σπάνια ματιά στην διαδικασία που ο διάσημος ζωγράφος ακολούθησε για να ολοκληρώσει τον εμβληματικό του πίνακα.

Τα δύο σχέδια εκτίθεται στο πλάι τριών άλλων σχεδίων του Goya, από πίνακες που φιλοτέχνησε για διάφορους καθεδρικούς ναούς της Σεβίλλης και του Τολέδο. Μεταξύ αυτών, ο “Εσταυρωμένος Χριστός” (1780), που έδωσε στον καλλιτέχνη μια θέση στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Σαν Φερνάντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜια σύγχρονη εικαστική ματιά στον μύθο του «Ρεμπέτικου» από τον ΟΠΑΝΔΑ12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Δραστηριότητες
Καλοκαίρι στην Πόλη: Ξεκινάει το β’ δεκαήμερο της θερινής κατασκήνωσης του «Ελληνικού Κόσμου»
Εικαστικά
Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ: Ακτιβιστής έριξε ροζ μπογιά σε πίνακα του Πικάσο
Εικαστικά
Οι Κυκλαδίτισσες "επέστρεψαν" στη Σαντορίνη
Εικαστικά
H Λέρος γίνεται “Perasma” για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο
Εικαστικά
Takis 1∞: Το Ίδρυμα Γουλανδρή γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Takis με ένα μεγάλο αφιέρωμα
Εικαστικά
Μουσείο Ακρόπολης: Γιορτάζει τα 16α γενέθλιά του με μια μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο
Δράσεις
Νέα δράση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, φέρνει τα παιδιά σε επαφή τον ολυμπισμό και την τέχνη
Εικαστικά
Plásmata 3: Όσα μάς περιμένουν την τελευταία εβδομάδα στο Πεδίον του Άρεως
Art & Culture
Είσαι ό,τι φοράς: Μια έκθεση αφιερωμένη στη Σοφία Κοκοσαλάκη στο Ρέθυμνο
Δράσεις
Το Χαμόγελο του Παιδιού: Καλοκαιρινή γιορτή στην Ηλιούπολη με δωρεάν δράσεις για παιδιά
Εικαστικά
Art Athina Pop Up: Διαδρομές τέχνης στο Inter Continental
Εικαστικά
Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς: Η Σάμος ως πολιτιστικό σταυροδρόμι στην έκθεση του Ιδρύματος Schwarz στο Art Space Pythagorion