MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαρίκα Παπαγκίκα – Το Ηλεκτρικό Κορίτσι: Μια μουσική παράσταση για τη ζωή της πρωθιέρειας του Mικρασιατικού τραγουδιού

Η Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Group συναντιούνται επί σκηνής, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, και μας παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα Παπαγκίκα – Το Ηλεκτρικό Κορίτσι», αφιερωμένη στην πολυτάραχη ζωή της πρωθιέρειας του Mικρασιατικού τραγουδιού.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το Ηλεκτρικό Κορίτσι: Μια μουσική παράσταση για τη ζωή της πρωθιέρειας του Mικρασιατικού τραγουδιού
Monopoli Team

Η Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Group, σε μια απροσδόκητη επί σκηνής συνάντηση, ανιχνεύουν σπαράγματα μνήμης από την πρωθιέρεια του μικρασιατικού τραγουδιού, τη μυθική Μαρίκα Παπαγκίκα και αποδίδουν τα τραγούδια της.

Κως, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Αμερική

Η εν πολλοίς μυστηριώδης και ανεξερεύνητου βίου Μαρίκα Παπαγκίκα, η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, που ξεκινά στην Κω, το 1890. Περνά στη Σμύρνη το 1912, κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος μεγαλουργεί, οργώνοντας την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της.

Καφωδείο MARIKA’S

Γίνεται ξακουστή όχι μόνο στον ελληνικό κύκλο, αλλά στους μετανάστες των μεσογειακών λαών που είχαν φθάσει τότε στην Αμερική. Μαζί με τον άντρα της, τον μοναδικό τσεμπαλίστα Κώστα Παπαγκίκα, υπηρετούν όλα τα είδη της μουσικής, προεξέχοντος του μικρασιατικού τραγουδιού. Ανοίγουν το δικό τους μουσικό κέντρο, το MARIKA ’S, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Το κραχ του ’29 καθώς και άλλες, άγνωστες παράμετροι την αναγκάζουν να κλείσει το καφωδείο MARIKA’S και να αποσυρθεί σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο Staten Island, το 1943.

«Η Μαρίκα ήταν μία απ’ τις περίφημες, μια από τις πιο ωραίες βυζαντινές τραγουδίστριες στα ρεμπέτικα, στα τζιβαέρια, στα σμυρναίικα και στα δημοτικά», είχε πει για την ερμηνεύτρια ο ‘‘πατέρας’’ των Ελλήνων λαϊκών δημιουργών και τραγουδιστών της Αμερικής, Γιώργος Κατσαρός. (Από το αρχείο Π. Κουνάδη)

Η Μαρίκα Παπαγκίκα παρέμεινε η διασημότερη και πλέον αγαπημένη τραγουδίστρια των Ελλήνων της Αμερικής.

Η παράσταση

Έκπληξη αποτελεί η επιλογή του Takis Barberis Group για τη μουσική απόδοση της τεράστιας γκάμας των τραγουδιών, που ακούγονται στην παράσταση. Η jazz μπάντα θα εκτελέσει ζωντανά, με τον δικό της τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή συνομιλία ανάμεσα στην ηθοποιό-ηρωίδα και τους μουσικούς, μέσω της αφήγησης και των τραγουδιών.

Το κείμενο, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη. Η μουσική επεξεργασία είναι του Τάκη Μπαρμπέρη και η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Η Τόνια Αβδελοπούλου σχεδιάζει το σκηνικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια, ενώ ο Γιώργος Μπούχρας είναι υπεύθυνος του φωτιστικού σχεδιασμού. Ο ψηφιακός σχεδιασμός και η επεξεργασία είναι του Χρήστου Μωραΐτη (Εκδόσεις Μωραΐτης) και οι φωτογραφίες του σκηνοθέτη Νίκου Βουτενιώτη. Η παραγωγή είναι της εταιρείας ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛοιμός: Η μουσική παράσταση του Βασίλη Βηλαρά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων12.09.2018

Η παράσταση «Μαρίκα Παπαγκίκα – Το Ηλεκτρικό Κορίτσι» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα, στις 5 και 6 Μαρτίου 2022, με ελεύθερη είσοδο.

*Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κείμενο: Νίκος Σταματιάδης
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Ερμηνεύουν: Κερασία Σαμαρά – Takis Barberis Group (Μένιος Γούναρης (Keyb), Τάκης Μπαρμπέρης (Guitar), Χρήστος Κεχρής (Bass), Γιώργος Μπαρμπέρης (Drums))
Μουσική Επεξεργασία: Τάκης Μπαρμπέρης
Σκηνικά – Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου
Ψηφιακή Επεξεργασία: Χρήστος Μωραΐτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τώνια Αποστόλου
Φωτογραφίες: Νίκος Βουτενιώτης
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου – Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή Θέσις, Www.Thesisproduction.Gr

Διάρκεια Παράστασης: 85 Λεπτά

Παραστάσεις: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Είσοδος Ελεύθερη

Χώρος: Μουσείο Τσιτσάνη, Βενιζέλου Και Καρδίτσης 1, Τκ 42100 Τρίκαλα. Τηλ: 2431077977

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b