MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί οι Έλληνες φοιτητές προτιμούν τη Γαλλία για σπουδές;

Με αφορμή την Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία, που πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο 2022 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Monopoli Team

Η φοιτητική ζωή στη Γαλλία περιβάλλεται από μια γοητεία. Ποιος δεν θα ήθελε να συνδυάσει δωρεάν ακαδημαϊκές σπουδές υψηλού επιπέδου, με βόλτες σε πόλεις βγαλμένες σαν από παραμύθι, όπως η Λυών, το Στρασβούργο, η Καν και φυσικά το Παρίσι, αλλά και με μαθήματα σε πανεπιστημιακά κτίρια – στολίδια της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Με αφορμή την Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία, που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τον Φεβρουάριο 2022, σε υβριδική μορφή (διαδικτυακά και με φυσική παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), συναντήσαμε την Patricia Savary, υπεύθυνη του γραφείου Campus France στην Ελλάδα, που στεγάζεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η οποία εδώ και 20 χρόνια βοηθάει τους/τις φοιτητές/τριες από τη χώρα μας λύνοντάς τους κάθε απορία σχετικά με τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία, καθώς και με τη διαδικασία αιτήσεων στα Πανεπιστήμια.

Κυρία Savary, βλέπετε ενδιαφέρον από το ελληνικό κοινό για τις σπουδές στη Γαλλία;

Για τις σπουδές στη Γαλλία υπήρχε έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία δέκα χρόνια και αυξήθηκε σημαντικά τον περασμένο χρόνο εν μέσω πανδημίας. Πιστεύω ότι αυτή η απότομη αύξηση της τελευταίας χρονιάς οφείλεται εν μέρει στο Brexit, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου Campus France του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας το οποίο ανταποκρίνεται στη ζήτηση με εξατομικευμένα ραντεβού, με την παροχή πληροφοριών μέσω του ιστότοπου, τη διοργάνωση στοχευμένων θεματικών συναντήσεων, διαδικτυακών και δια ζώσης (δείτε όλες τις συναντήσεις στο YouTube κανάλι του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος) με το ελληνικό κοινό. Σ’ αυτές περιγράφεται η οργάνωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία και κυρίως, συμμετέχουν Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στη Γαλλία και περιγράφουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Οι σπουδές στα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν. Η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες που προσφέρει σπουδές χρηματοδοτούμενες και εγγυημένες από το κράτος.

Για ποια επίπεδα σπουδών και για ποιους επιστημονικούς τομείς ενδιαφέρονται περισσότερο;

Γενικά στη Γαλλία φοιτούν περίπου 2.700 Έλληνες για προπτυχιακές και για μεταπτυχιακές σπουδές. Προτιμούν κυρίως τις σπουδές Νομικής, Ψυχολογίας και Βιολογίας. Είναι εντυπωσιακή η στροφή προς τις θετικές επιστήμες και τις σπουδές μηχανικού και ιατρικής, τομείς που στη Γαλλία προσφέρουν νέα διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών, καινοτομία και ερευνητικά προγράμματα υψηλού επιπέδου.

Γιατί οι Έλληνες/ίδες επιλέγουν τις σπουδές στη Γαλλία; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Κατ’ αρχάς, οι σπουδές στα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν. Η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες που προσφέρει σπουδές χρηματοδοτούμενες και εγγυημένες από το κράτος. Δεν υπάρχουν λοιπόν δίδακτρα και, προσφέρεται μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων σπουδών: διετή, τριετή προγράμματα, επαγγελματικά, ερευνητικά μεταπτυχιακά προγράμματα, διεπιστημονικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά καθώς και, τα συνεχώς αυξανόμενα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών σε διάφορους τομείς.

Επίσης, η υψηλή ποιότητα υποδοχής των διεθνών φοιτητών στη Γαλλία είναι διασφαλισμένη μέσω της πιστοποίησης ‘’Bienvenue en France’’, η οποία μέσω διαφόρων ειδικών υπηρεσιών υποδοχής των διεθνών φοιτητών συμβάλλει στην ομαλή τους ένταξη στη Γαλλική Ανώτατη Εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή της Γαλλίας. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι τίτλοι σπουδών των Ανώτατων Γαλλικών Ιδρυμάτων εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό πρότυπο: Πτυχίο-Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό και επικυρώνονται από το κράτος, το οποίο και εγγυάται τη διεθνή αναγνώρισή τους.

Παρατηρήσατε μείωση του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Καθόλου. Όπως ανέφερα προηγουμένως, η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά. Τα γαλλικά πανεπιστήμια δεν έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι Έλληνες φοιτητές δηλώνουν ότι τα γαλλικά πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά στο νέο υγειονομικό πλαίσιο της πανδημίας και μερίμνησαν ώστε οι διεθνείς φοιτητές να είναι ασφαλείς και να μην αισθανθούν αποκλεισμένοι.

Συμβουλεύετε τους Έλληνες φοιτητές/τριες να προτιμούν το Παρίσι έναντι των άλλων πόλεων της Γαλλίας;

Όχι. Διαπιστώνω βέβαια ότι οι περισσότεροι, κατά την πρώτη συνάντησή μας, όταν μιλούν για σπουδές στη Γαλλία, αναφέρονται στο Παρίσι. Τους εξηγώ ότι δεν υπάρχει επίσημη ποιοτική κατάταξή τους και ότι όλα τα πανεπιστήμια στη Γαλλία θεωρούνται ισάξια. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα πανεπιστημίων στη Γαλλία τα οποία προσφέρουν πολλές χιλιάδες δυνατότητες στο σύνολο των γνωστικών πεδίων, γεγονός που σίγουρα θα τους επιτρέψει να βρουν το πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στους προσωπικούς τους στόχους. Η ποιότητα ζωής, οι χαμηλές τιμές ενοικίων και το ευχάριστο περιβάλλον στην επαρχία πρέπει να συνυπολογιστούν στην τελική τους επιλογή.

Σε ποιους απευθύνεται και τι θα περιλαμβάνει η Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων;

Η Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία απευθύνεται τόσο σε μαθητές-μαθήτριες Λυκείου που ενδιαφέρονται για προπτυχιακές σπουδές, όσο και σε φοιτητές-τριες που αναζητούν μεταπτυχιακά ή και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί:

  • Διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα: την Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022
  • Δια ζώσης στα Γαλλικά Ινστιτούτα: στην Αθήνα το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

 Συμμετέχουν 44 εκπαιδευτικά Ιδρύματα που καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς τομείς (Sorbonne, EcolePolytechnique, ENS, SciencePo, Univ. deStrasbourg, ISIT, EDHEC, κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι στη διαδικτυακή έκθεση στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, ο επισκέπτης θα μπορεί να προγραμματίσει προσωπικό ραντεβού με εκπροσώπους των Ιδρυμάτων και, στο πλαίσιο της δια ζώσης Έκθεσης,  θα πραγματοποιηθούν τρεις θεματικές διαλέξεις:

  • 11:00-12:00: Οι προπτυχιακές σπουδές
  • 14:00-15:00: Οι σπουδέςμηχανικών
  • 16:00-17:00: Οιμεταπτυχιακές σπουδές

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία

Διαδικτυακά: 9 και 10 Φεβρουαρίου 2022

Facebook σελίδα εκδήλωσης https://www.facebook.com/events/308075417920374/

Δια ζώσης:

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Αθήνα https://www.facebook.com/events/939253966795831/ Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες για τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην Έκθεση:

https://www.ifg.gr/events/ekthesi-gia-tis-spoudes-sti-gallia-2022

[email protected]

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b