MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Voice Gems: Το πρώτο μετα-μουσείο μετατρέπει φωνές σε ψηφιακούς πολύτιμους λίθους -και όχι μόνο

Στο πρώτο ψηφιακό μετα-μουσείο μπορείς να ακούσεις ηχητικά γλυπτά από διάσημες προσωπικότητες, γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και φωνές, που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.

photo credits: VOICE GEMS MUSEUM
photo credits: VOICE GEMS MUSEUM
Monopoli Team

Ο Harry Yeff (γνωστός και ως Reeps100) και ο Trung Bao είναι δύο από τους κορυφαίους πειραματιστές φωνητικής στον κόσμο, γνωστοί καλλιτέχνες νέων μέσων και πλέον καλλιτεχνικοί διευθυντές ενός νέου μετα-μουσείου, του VOICE GEMS.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό μουσείο, έναν εικονικό ουσιαστικά χώρο που παρουσιάζει αρχειακά “φωνητικά γλυπτά” ή όπως τα αποκαλούν  φωνητικούς “πολύτιμους λίθους” (εξού και το όνομα του μουσείου) από διάσημες προσωπικότητες και φωνές δίπλα σε πειραματικά bytes που εξερευνούν φωνητικά φαινόμενα και τεχνολογία που παράγεται από ανώνυμες πηγές, φωνές που έχουν παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη, γλώσσες που σιγά σιγά εξαφανίζονται, αλλά και φωνές ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Μέσα σε έξι μόλις μήνες, το μετα-μουσείο αυτό έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Ai Weiwei, Felipe Pantone, Platon, Lily Cole και Johann König, για να δημιουργήσουν μοναδικά ψηφιακα γλυπτά που παίρνουν τα δεδομένα από τη φωνή ενός ανθρώπου και τα μεταφράζουν σε χρώματα και σχήματα, που μοιάζουν με μοναδικούς πολύτιμους λίθους -τόσο μοναδικοί όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα.

Για παράδειγμα, ο παρακάτω “ηχητικός πολύτιμος λίθος” έχει δημιουργηθεί από μία συζήτηση του διάσημου μοντέλου, ηθοποιού και ακτιβίστριας Lily Cole με την κόρη της. Οι δύο φωνές τους έδωσαν μορφή σε 200.000 κομμάτια, με τη βοήθεια του συστήματος του VOICE GEMS.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VOICE GEMS (@voicegems)

Οι “πολύτιμοι λίθοι” αυτοί είναι μετά διαθέσιμοι προς πώληση σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως το Foundation και το OpenSea.

Μπορεί ο καθένας να περιηγηθεί ψηφιακά στο μουσείο (που ομολογουμένως εκτός από συναρπαστικό, είναι και λίγο ανατριχιαστικό), που μοιάζει με το να μπαίνεις στον κόσμο ενός video game, που όμως είναι γεμάτος ήχους που έχουν δημιουργήσει πρωτοποριακοί καλλιτέχνες.

Περιηγηθείτε εδώ.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b