MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Βανκούβερ: Η ταινία της Άρτεμης Αναστασιάδου «ταξιδεύει» στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Η ταινία μικρού μήκους της Άρτεμης Αναστασιάδου, «Το Βανκούβερ», μια ιστορία για την αδελφική αγάπη, την απώλεια, τη μετανάστευση και την ανεργία, επιλέχθηκε στο τμήμα Generation Kplus της 72ης Berlinale.

Το Βανκούβερ: Η ταινία της Άρτεμης Αναστασιάδου «ταξιδεύει» στο Φεστιβάλ Βερολίνου
Monopoli Team

Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. «Το βανκούβερ», μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης, θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης. Η ταινία της Άρτεμης Αναστασιάδου θα κάνει τη διεθνή της πρεμιέρα στη φετινή Berlinale, και ειδικότερα στο πρόγραμμα Generation Kplus, που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά και νέους.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ, όπου αναδεικνύονται δυναμικά ταινίες για παιδιά και νέους, για να πάρουν μετά τον δρόμο τους προς το κύκλωμα των φεστιβάλ παιδικού και νεανικού κινηματογράφου του κόσμου.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτρια

Η Άρτεμις Αναστασιάδου είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτρια από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θέατρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Η προηγούμενη μικρού μήκους ταινία της, «I am Mackenzie», έκανε πρεμιέρα και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος Texas Short στο SXSW2019, καθώς και το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το «I am Mackenzie» προβλήθηκε διεθνώς σε περισσότερα από 100 φεστιβάλ, ανάμεσά τους στο BFI και το POFF Black Nights.

Το βανκούβερ: Μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης

«Το βανκούβερ» είναι η πρώτη ταινία που γυρίζει στην ελληνική ύπαιθρο και ακολουθεί μια νεορεαλιστική προσέγγιση. Η Άρτεμις εργάστηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας, χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς και εντάσσοντας το τοπίο, τους τοπικούς θρύλους και την πραγματικότητα του τόπου στην αφήγησή της. Η ταινία εξετάζει ζητήματα όπως η αδελφική αγάπη, η απώλεια, η μετανάστευση, η ανεργία και η ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα απ’ τα μάτια ενός εντεκάχρονου κοριτσιού.

Η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τον Σεπτέμβριο του 2021, όπου κέρδισε Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Βασίλης Κουτσογιάννης), ενώ συμμετείχε και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (2021).

Η Άρτεμις Αναστασιάδου γράφει για την επιλογή της ταινίας της απ’ τη Berlinale:

«Λένε ότι η κάθε ταινία έχει και το ιδανικό φεστιβάλ για την πρεμιέρα της. Εγώ δε θα μπορούσα να φανταστώ ένα πιο κατάλληλο τμήμα από το Berlinale Generation  για τη διεθνή πρεμιέρα του «βανκούβερ». 

Τεράστια τιμή για την ταινία, χαμόγελα, συγκρατημένος ενθουσιασμός και απλά χαρά, χαρά, χαρά που προσκληθήκαμε σε αυτό το ιστορικό φεστιβάλ. Σημαίνει αναγνώριση ότι πετύχαμε να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταινία για την παιδική εμπειρία, που αφηγείται την ιστορία με την απλότητα και την καθαρότητα με την οποία προσεγγίζουν τα παιδιά τον κόσμο, χωρίς να χαρίζεται και να ηθικολογεί.

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, η επιλογή της ταινίας στο τμήμα αυτό, ένα από τα παλιότερα και το πιο πρωτοπόρο στο είδος του, πιστεύω ότι θα φέρει την ταινία σε επαφή με άλλα φεστιβάλ και πλατφόρμες που ενδιαφέρονται για αντίστοιχο περιεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPost Reality: Η νέα μετα-πραγματικότητα ως κεντρικό θέμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης12.09.2018

Η συνειδητοποίηση ότι η ταινία αυτή έπρεπε να γραφτεί και να ιδωθεί με σεβασμό μέσα από το βλέμμα ενός μικρού κοριτσιού, έγινε όταν πήραμε μέρος (και βραβευτήκαμε) στο 2nd Creative Pitching Lab  του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το 2019. Από τότε το φεστιβάλ υπήρξε αρωγός μας σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και προώθησης της ταινίας, και το ευχαριστούμε θερμά». 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σενάριο-σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου
Παίζουν: Μαργιάννα Καρβουνιάρη, Βασίλης Κουτσογιάννης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Serafin Spitzer
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Παραγωγή: Massive Productions
Χρηματοδότηση: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ ΑΕ, SEE Cinema Network

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Ο “ανίκητος” Τσακ Νόρις έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών
Cine News
The House of David: Ο 2ος κύκλος της βιβλικής σειράς κάνει πρεμιέρα στο Prime Video
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclass με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας: «Late Night Specials» προβολές με Σκορσέζε και Κιούμπρικ
Cine News
Dune 3: Teaser και posters αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό καστ
Cine News
Η Χάνα Μοντάνα επιστρέφει… 20 χρόνια μετά στο Disney+
Cine News
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει τα 25 του χρόνια
Cine News
28ο ΦΝΘ: Αυλαία με την απονομή των βραβείων – Τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν
Cine News
Όσκαρ για τον Sean Penn χωρίς τον Sean Penn – Γιατί απουσίαζε από την τελετή;
Cine News
Κασσάνδρα Κουλουκουντής: Η Ελληνίδα που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ Κάστινγκ στην ιστορία του θεσμού
Cine News
Oscars 2026: H συγκινητική ερμηνεία της Μπάρμπρα Στράιζαντ για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Cine News
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ είπε “όχι στον πόλεμο” από τη σκηνή των Όσκαρ