MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PERFORMANCE

Λυρικές «Μάγισσες» πλάι στον Χορό του Ζαλόγγου στο Ψυχικό

Με μια λυρική περφόρμανς, αλλά και με την φωταγώγηση του εμβληματικού γλυπτού του Γιώργου Ζογγολόπουλου συμμετέχει ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Λυρικές «Μάγισσες» πλάι στον Χορό του Ζαλόγγου στο Ψυχικό
Αριστερά και Δεξιά φωτογραφία: Patroklos Skafidas
Monopoli Team

Σε τόνους πορτοκαλί θα φωταγωγηθεί το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ο Χορός του Ζαλόγγου», μικρογραφία του ομώνυμου μνημειακού γλυπτικού συμπλέγματος που υψώνεται στις κορυφές του Σουλίου, το βράδυ της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, ενώ από εκεί θα ξεκινήσει και η λυρική περφόρμανς «Μάγισσες», με την οποία θα κορυφωθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις οποίες ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orange the World».

Πρόκειται για μια δεκαπενθήμερη διεθνή εκστρατεία, η οποία ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σύνδεση των δύο συμβολικών ημερομηνιών αναδεικνύει τη βία κατά των γυναικών ως τη μεγαλύτερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

 Οι «Μάγισσες»

Στις 2 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στον χώρο της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης, θα πραγματοποιηθεί η λυρική περφόρμανς «Μάγισσες», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Νατάσας Σιδέρη, βραβευμένης με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης πεζογράφου του περιοδικού «Αναγνώστης». Σε αυτήν συμμετέχουν η ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου, η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο ακορντεονίστας Κώστας Ζιγκερίδης.

Το δρώμενο μετατρέπει την Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού σε σκηνικό χώρο, δίπλα στο γλυπτό «Ποσειδώνας» του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Οι «Μάγισσες» της εποχής μας, που γράφτηκαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας, συνομιλούν με μπαροκ μουσικά σπαράγματα και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Θραύσματα απώλειας, μνήμης και απουσίας γυναικών που δεν πρέπει να ξεχαστούν, ζητήματα έμφυλης βίας ως ολοζώντανα αιτήματα του παρόντος, πλημμυρίζουν τη Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου και συνδιαλέγονται με την συναρπαστική ιστορία του δημιουργού της.

Ο «Χορός του Ζαλόγγου» ντυμένος πορτοκαλί

Όπως τονίζει η σκηνοθέτης και ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου, «με φόντο τα εμβληματικά γλυπτά του Ψυχικιώτη καλλιτέχνη, μια μεσόφωνος, ένας ακορντεονίστας και μια ηθοποιός θα αφηγηθούν την ιστορία της βίας πάνω στο σώμα και το πνεύμα της γυναικείας ύπαρξης».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Σημείο εκκίνησης το γλυπτό «Ο Χορός του Ζαλόγγου». Υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGeorges Seurat: Η ζωή και τα σπουδαιότερα έργα του ζωγράφου που τιμά σήμερα η Google12.09.2018

Ο «Χορός του Ζαλόγγου»

Το Μνημείο του Ζαλόγγου που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Ζογγολόπουλος αποτελεί μια μοναδική περίπτωση δημόσιου έργου τέχνης. Με διαστάσεις 18 μ. μήκος και 15μ. ύψος, είναι αφιερωμένο στη συμβολή της γυναίκας στον Αγώνα για την Ελευθερία.
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ζαλόγγου, το 1961.
Στο πλαίσιο αυτής της διπλής συμβολικής επετείου, το Μνημείο Ζαλόγγου κηρύχθηκε φέτος Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δημιουργημένο σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για την Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νατάσα Σιδέρη, «Μάγισσες»
Σκηνοθεσία: Νικόλ Δημητρακοπούλου
Συμμετέχουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου (ηθοποιός), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος), Κώστας Ζιγκερίδης (ακορντεόν)

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, 19.00

Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού (δίπλα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Ψυχικού)

Σημείο εκκίνησης: Γλυπτό «Ο Χορός του Ζαλόγγου», του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b