MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Άνοιξε η αυλαία του 62ου ΦΚΘ: Επιστροφή στις αίθουσες με αισιοδοξία

Σε κλίμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού για την επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου η τελετή έναρξης του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Monopoli Team

«Έχουν περάσει δύο χρόνια, ακριβώς 24 μήνες από τότε που ήμουν σε αυτή εδώ τη σκηνή. Όλοι μας ξέρουμε πώς ήταν αυτοί οι μήνες. Τους έχουμε ξεπληρώσει με ακριβό τόκο, για να βγούμε σε μια νέα εποχή, μια εποχή χωρίς κανόνες», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, προλογίζοντας την έναρξη της φετινής διοργάνωσης.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως επισήμανε, το μότο του φετινού φεστιβάλ, αλλά και ο τίτλος της καθιερωμένης έκθεσης, εμπνέονται από την αριστουργηματική ταινία του Ζαν Ρενουάρ, Ο Κανόνας του Παιχνιδιού. «Τι να τους κάνεις όμως του κανόνες σε μια εποχή που επιβάλει συνεχώς την επαναδιατύπωσή τους; Είναι μια εποχή αυθάδης, η οποία συγγράφει το σενάριο της ταινίας της καθώς αυτή παίζεται σε μια φανταστική οθόνη, στον χώρο του εδώ και του ποτέ, στην εκπλήρωση του τίποτε. Κι όμως, μέσα σε αυτή την επαναλαμβανόμενη νύχτα κρύβεται και η δική μας αυθάδεια. Κρύβεται η στιγμή που κάποιος αποφασίζει να πραγματοποιήσει την ιδιωτική του τρέλα ή να συναντήσει ένα συλλογικό όνειρο που δεν έχει κανένα κανόνα, αλλά πολλά –μα πάρα πολλά– παιχνίδια. Ας τα παίξουμε λοιπόν, επιλέγοντας όμως αυτούς ακριβώς τους σωστούς και τους δίκαιους κανόνες που ταιριάζουν στην τρέλα και στο όνειρο της νέας εποχής. Της δικής μας εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έδωσε τον λόγο στη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, η οποία έκανε μια σύντομη, αλλά περιεκτική αναδρομή των δύο τελευταίων ετών, κατά τις οποίες το φεστιβάλ προσαρμόστηκε, εκπαιδεύτηκε, έμαθε και βάδισε μαζί με τους δημιουργούς και το κοινό σε μια νέα εποχή. «Δεν ματαιώσαμε κανένα φεστιβάλ. Έγιναν όλα online, υβριδικά και ένα καλοκαιρινό. Συνεχίσαμε την ετήσια δραστηριότητά μας, όσο ήταν δυνατόν. Ακόμα και τα προγράμματα για παιδιά, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Πήραμε πρωτοβουλίες, κάναμε νέες συνεργασίες, συνεχίσαμε να δουλεύουμε για τα έργα υποδομής στους ιστορικούς χώρους μας. Ελπίζουμε σύντομα να δείτε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις αίθουσες12.09.2018

Όπως επισήμανε, το φεστιβάλ συνομίλησε ανοικτά με άλλα φεστιβάλ, αλλά και με ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Η ίδια ευχαρίστησε, στη συνέχεια, την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, αλλά και όλους τους φίλους και συνεργάτες του φεστιβάλ για την πολύτιμη αρωγή τους. «Ναι, τα βγάλαμε πέρα», αναφώνησε στο τέλος, δηλώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τον ενθουσιασμό όλων για την επίτευξη των στόχων του φεστιβάλ παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις της εποχής.

Το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε και πάλι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Πηνελόπη Βαλτή, Σπύρο Βούγια, Στέφανο Νόλλα και Φίλιο Στάγκο, με αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Βαρδαρινό.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b