MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η ποπ κουλτούρα χρόνια δεν κοιτά: Παλιές καραβάνες σε νέες περιπέτειες

Οι γερόλυκοι του ροκ ζουν μια δεύτερη νεότητα και συνεχίζουν να ξεσηκώνουν τα πλήθη!

Μαρία Μαρκουλή | 19.10.2021

Ο William Shatner μας χαιρετά από το διάστημα!

Μαγεμένος, εκστασιασμένος, συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια. Πατώντας πάλι στη Γη, έχοντας μόλις γυρίσει από το Διάστημα. Ο William Shatner, ο θρυλικός Captain Kirk του Star Trek. Είδε τον μπλε πλανήτη από εκεί πάνω.

Είδα αυτό το υπέροχο γαλάζιο, το τόσο λεπτό στρώμα πάνω στη γη και μετά, απότομα, ξαφνικά, μπαμ, το απόλυτο σκοτάδι, το μαύρο. Η ζωή και ο θάνατος σε μια στιγμή το ένα από το άλλο…, είπε ποιητικά. Ο William Shatner, ένα από τα πια δημοφιλή και αγαπημένα πρόσωπα της ποπ κουλτούρας, αφού ταξιδεύει στο σύμπαν της από τα 60ς, όταν το διαστημόπλοιο Enterprise ξεκίνησε τα ταξίδια του στους γαλαξίες και στην τηλεόραση.

Στα 90 του σήμερα ο Captain Kirk έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που πήγε στο Διάστημα! Εκλεκτός επιβάτης του Blue Origin, στη δεύτερη κιόλας αποστολή του. Εξασφαλίζοντας στον Jeff Bezos και στα διαστημικά του πλάνα ονειρεμένη προβολή. Το twitter του Captain (πάντα δραστήριος εκεί) έχει πάρει φωτιά. «Απόλυτα λογικό», όπως ο Mr Spock θα έλεγε.

Αλλά οι διαστημικές περιπέτειες δεν είναι αρκετές για τον Shatner. Ταξιδιώτης και στη μουσική (από παλιά) έχει ένα νέο άλμπουμ- με τίτλο Bill. Mόλις κυκλοφόρησε. Αυτοβιογραφικό σε μεγάλο μέρος και μουσικά ενδιαφέρον. Με δυνατές συνεργασίες και συμμετοχές. Ο μίστερ κουλ της τζαζ John Lurie, o country man Brad Paisley, o Joe Jonas, o Daniel Miller, η Joan as Police Woman και άλλοι.

Και αν οι πληροφορίες είναι σωστές, ο αστροναύτης (πλέον) Shatner ετοιμάζει σε λίγο και νέο μουσικό έργο.
Όπως και να το δεις πια, η ποπ κουλτούρα χρόνια δεν κοιτά. Και αν το σκεφτείς καλύτερα- η ποπ κουλτούρα το τερμάτισε. Κάποτε ήταν νεανική υπόθεση. Αλλά και η νεότητα, σχετική κι αυτή.

Οι Rolling Stones τριγυρνούν στην Αμερική

Φαινόταν λοιπόν απίστευτα cool. Το παραδεχτήκαμε όλοι. Έτσι όπως τον είδαμε να πίνει την μπύρα του, μόνος του, όρθιος και χαλαρός στην αυλή του Thirsty Beaver Saloon στην Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Δεν τον πήρε είδηση κανείς. Ή έτσι μας είπαν. Ήταν ο Mick Jagger μετά από μια συναυλία της περιοδείας των Rolling Stones που κυκλοφορεί με τ’ όνομα ‘No Filter Tour’. Και που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία αυτές τις μέρες στα στάδια της Αμερικής… Λος Άντζελες, Μινεσότα, Λας Βέγκας, Ντιτρόιτ και πάει λέγοντας.

Μετά από την συναυλία των Stones στο Νάσβιλ, ο Keith Richards έκανε αυτό που κάνει πάντα όταν βρίσκεται στη μουσική πόλη της Αμερικής, αγόρασε ακόμη μια κιθάρα. Πανευτυχής ανέβασε φωτογραφία στο twitter ποζάροντας ανάμεσα στις δυο Les Paul μοντέλο 1955. «Δεν φεύγω ποτέ από το Νάσβιλ χωρίς ακόμη μια κιθάρα’ έγραψε.

Στο μεταξύ οι εμφανίσεις τους συνεχίζουν να ξεσηκώνουν τα πλήθη. Να τρελαίνουν τα social media και οι Stones να γίνονται viral σαν φρέσκια hot μπάντα. Το μεγαλύτερο συγκρότημα στην ιστορία του ροκ σε περιοδεία. Αυτό κι αν είναι αισιόδοξο μήνυμα! Για φαν των Stones, των Beatles και όσων στα άλμπουμ τους έχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα 50ς και τα 60ς.

O Bob Dylan σε μια περιοδεία που δεν τελειώνει ποτέ!

Από εκείνον πάντως το περιμέναμε. Αφού το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Πως αυτή είναι η Never Ending Tour, η «Περιοδεία που Δεν Τελειώνει ποτέ», κάνει αυτό που δηλώνει το όνομά της- δεν τελειώνει. Τουλάχιστον όσο τον κρατάνε τα πόδια του. Μαζί ήταν που γιορτάσαμε τα 80α του γενέθλια τον Μάιο που μας πέρασε. Bob Dylan είναι αυτός! Πάντα γιορτάζουμε μαζί του.

Λίγο νωρίτερα, τον Ιούνιο του ’20 συγκεκριμένα, ο θείος Bob είχε κυκλοφορήσει τον δίσκο του Roug hand Rowdy Ways, πραγματικά σπουδαίο από την αρχή ως το τέλος. Ο 39ος στη σειρά – και ναι, πάμε για το 40ο! Toπρώτο άλμπουμ του “Bob Dylan” είχε κυκλοφορήσει το 1962.

Και να τος πάλι στους δρόμους. Μέχρι το 2024 το σχεδιάζει. Να’ ναι καλά και να τον δούμε και εδώ. Βάζει και πάλι μπροστά την τουρνέ αρχές Νοεμβρίου… Σικάγο, Κλίβελαντ, Λούισβιλ… Ένας κι ένας οι μουσικοί του, αυτή η απίστευτη, καλοκουρδισμένη, ροκνερόλ /κάντρι /μπλουζ μπάντα του και ο Dylan μπροστά. Σιγά μην τον σταματούσε μια πανδημία.

Το ροκ γέρασε λένε κάποιοι- και δεν έχουν άδικο. Με το γκελ που κάνει όμως στην ποπ κουλτούρα ξαναζεί τα νιάτα του. Και αν όχι εντελώς αυτό το ίδιο, κάποια από τα πρόσωπα – κλειδιά του έργου. Και η ζωή συνεχίζεται.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b