MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Yoram Gross: Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο δημιουργό κινουμένων σχεδίων

Με αφορμή τα 95 χρόνια από τη γέννησή του, η Google τιμά με doodle τον Γιόραμ Γκρος (Yoram Gross), τον διάσημο Πολωνό δημιουργό κινουμένων σχεδίων.

Monopoli Team

Με αφορμή τα 95 χρόνια από τη γέννησή του, η Google τιμά με doodle τον Γιόραμ Γκρος (Yoram Gross), τον διάσημο Πολωνό δημιουργό κινουμένων σχεδίων.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και δημιουργός κινουμένων σχεδίων γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1926, σε μια εβραϊκή οικογένεια της Κρακοβίας.

Το doodle της Google

Το doodle της Google

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γκρος ήταν ένας από τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Αφού κατάφερε να βγει ζωντανός, εμπνεύστηκε μερικά από τα πιο εμβληματικά κινούμενα σχέδια στην ιστορία. Έτσι, το 1947 και μετά την κατάρρευση του πολωνικού κινηματογράφου εργάστηκε ως βοηθός σε μία κινηματογραφική ταινία.

Το 1950 μετακόμισε στο Ισραήλ, όπου η ανεξάρτητη δουλειά του στον κινηματογράφο κατάφερε να του δώσει όλο και περισσότερη αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο και ειδικά στην Αυστραλία.

Γι’ αυτό το λόγο, αποφάσισε να μεταναστεύσει εκεί με τη σύζυγό του το 1968. Μάλιστα, ίδρυσε μία εταιρεία παραγωγής, τη Yoram Gross Film Studios, με την οποία γύρισε μερικά από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει γνωρίσει ο κόσμος των κινουμένων σχεδίων. Σημείωσε παγκόσμια επιτυχία, αφού τα έργα του προβλήθηκαν σε παραπάνω από 70 χώρες, ενώ αγαπήθηκαν από παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Μία από τις πιο διάσημες ταινίες μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων του ήταν το «Dot And The Kangaroo», η οποία γυρίστηκε το 1977 και γνώρισε τεράστια απήχηση.

Άλλο διάσημο έργο του είναι “Οι περιπέτειες του Blinky Bill” (Adventures of Blinky Bill), ενός αξιολάτρευτου κοάλα. Πρόκειται για μια από τις σειρές κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση που αγαπήθηκε τόσο στην Αυστραλία, όσο και σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το 2015 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα η ταινία, που βασίστηκε στο έργο του Gross, με τίτλο “Blinky Bill: Το απίθανο κοάλα”.

Ο Blinky Bill αποτέλεσε έργο του Yoram Gross

Ο Blinky Bill αποτέλεσε έργο του Yoram Gross

Ο δημιουργός πέθανε στο Σίδνεϊ, σε ηλικία 88 ετών, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2050 με την κλιματική αλλαγή; – Οι ερευνητές απαντούν με φωτογραφίες12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b