MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Ο Abdulrazak Gurnah νικητής του φετινού βραβείου

Στον 73χρονο συγγραφέα απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτενίας -Πρόκειται μόλις για τον πέμπτο Αφρικανό νικητή του βραβείου

Ο Abdulrazak Gurnah είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, photo: Twitter/ The Nobel Prize
Ο Abdulrazak Gurnah είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, photo: Twitter/ The Nobel Prize
Monopoli Team

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 απονεμήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στον συγγραφέα Abdulrazak Gurnah για τις “παθιασμένες απεικονίσεις των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας των προσφύγων”.

Ο Gurnah γεννήθηκε στην Ζανζιβάρη, που είναι σήμερα μέρος της Τανζανίας, το 1948, αλλά μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία σε μικρή ηλικία, όταν το 1964 ο στρατός της χώρας πραγματοποίησε βίαιο πραξικόπημα, “ρίχνοντας” την κυβέρνηση.

“Οι χαρακτήρες βρίσκουν τον εαυτό τους σε ένα χάσμα μεταξύ των πολιτισμών και των ηπείρων, ανάμεσα σε μία ζωή που υπήρχε παλιά και μία ζωή που αναδύεται τώρα. Είναι μία κατάσταση γεμάτη ανασφάλεια, για την οποία δεν έχει βρεθεί λύση” ανέφερε η Ακαδημία Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο πέμπτος Αφρικανός συγγραφέας που κερδίζει Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Abdulrazak Gurnah έχει γράψει συνολικά 10 μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία επικεντρώνονται στην εμπειρία των προσφύγων. Το μυθιστόρημά του “Paradise”, που εξιστορούσε τη ζωή ενός αγοριού που μεγάλωσε στην Τανζανία στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτέλεσε σημαντική τομή στην συγγραφική του καριέρα, αφού βρέθηκε στη λίστα των βραβείων Booker.

Είναι ο πρώτος Αφρικανός συγγραφέας που κερδίζει αυτό το βραβείο -που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στον κόσμο της λογοτεχνίας- εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Συνολικά, είναι ο πέμπτος Αφρικανός νικητής στην ιστορία του θεσμού, μετά τους Wole Soyinka από τη Νιγηρία το 1986, Naguib Mahfouz από την Αίγυπτο το 1988 και από την Νότια Αφρική οι Nadine Gordimer το 1991 και John Maxwell Coetzee το 2003.

Τα 10 μυθιστορήματα του Gurnah περιλαμβάνουν τα “Memory of Departure”, “Pilgrims Way” και “Dottie”, που μιλούν για την εμπειρία των προσφύγων στην Βρετανία, το “Paradise” και το “Admiring Silence” για έναν νέο άνδρα που φεύγει από τη Ζανζιβάρη για την Αγγλία, όπου παντρεύεται και γίνεται δάσκαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα Σταφύλια της Οργής: Για πρώτη φορά εκδίδεται το χειρόγραφο του αριστουργήματος του Τζον Στάινμπεκ12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b