MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΑ

Μέγαρο: Το βίντεο της συναυλίας στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών υποψήφιο για το Τηλεοπτικό Βραβείο της Βενετίας

Το βίντεο της συγκλονιστικής συναυλίας–μυσταγωγίας στο αρχαίο θέατρο Δελφών με τον Θεόδωρο Κουρεντζή, όπου και ερμηνεύθηκε μοναδικά η «Εβδόμη Συμφωνία» του Μπετόβεν, ήταν υποψήφιο στα διεθνή Τηλεοπτικά Βραβεία της Βενετίας.

Μέγαρο
Φωτογραφία: Andreas Simopoulos
Monopoli Team

Το βίντεο της συγκλονιστικής συναυλίας-μυσταγωγίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την «Εβδόμη Συμφωνία» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την οποία ερμήνευσαν στις 6 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών η musicAeterna και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σε χορογραφία της Sasha Waltz, στο πλαίσιο του μουσικού μαραθωνίου «Ημέρα Beethoven», ήταν υποψήφια («Currentzis conducts Beethoven in Delphi» / «Ο Κουρεντζής διευθύνει Μπετόβεν στους Δελφούς») στην κατηγορία «Παραστατικές τέχνες» των διεθνών Τηλεοπτικών Βραβείων Βενετίας [Venice TV Award-VTVA] που απονέμονται κάθε Σεπτέμβριο στην ιστορική ιταλική πόλη, δύο εβδομάδες μετά τη λήξη του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της.

Η τεράστια τηλεοπτική και διαδικτυακή επιτυχία

Η συναυλία –που αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση από τεχνικής και τεχνολογικής άποψης για όλους τους συμμετέχοντες– μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική γερμανική τηλεόραση ZDF και τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Arte σε σκηνοθεσία Tilo Krause [Τίλο Κράουζε], με παραγωγούς και εκτελεστικούς παραγωγούς τη Unitel, κορυφαίο διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής, και το Μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε την πιο εντυπωσιακή τηλεοπτική ανταπόκριση από όλες τις άλλες συμφωνίες που μεταδόθηκαν την ίδια μέρα από 9 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, κερδίζοντας την πρώτη θέση στα ποσοστά τηλεθέασης. Επίσης, σημείωσε τεράστια επιτυχία και διαδικτυακά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό: είχε 30.000 μοναδικά views μέσω του site του ΜΜΑ (αύξηση επισκεψιμότητας: 300%), την παρακολούθησαν τηλεοπτικά 351.00 θεατές στη Γερμανία και 485.000 στη Γαλλία (αύξηση τηλεθέασης ARTE: 50%), ενώ τα views ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια συναυλία-μυσταγωγία

Η «Ημέρα Beethoven» ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πανευρωπαϊκό εγχείρημα που απέδειξε τη δύναμη της κλασικής μουσικής εν μέσω πανδημίας, στο οποίο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετείχε με μια συναυλία-μυσταγωγία (Κυριακή 6/6, 8:00 μ.μ.), με φόντο το αρχαίο θέατρο των Δελφών˙ ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, χτισμένο σε μια θέση μοναδικής φυσικής ομορφιάς τον 4ο αι. π.Χ., που σπάνια υποδέχεται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το υποβλητικό δελφικό τοπίο συνδυάστηκε μαγικά με τη βαθιά πνευματικότητα της μουσικής του Ludwig van Beethoven και συγκεκριμένα με την «Έβδομη Συμφωνία» του. Την ερμήνευσε με συγκλονιστικό τρόπο η Ορχήστρα musicAeterna, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου Θεόδωρου Κουρεντζή, ενός μαέστρου που αντιμετωπίζει αντισυμβατικά, με μια εντελώς ιδιοσυγκρασιακή ματιά, ακόμη και τα πιο πολυπαιγμένα έργα.

Μια Συμφωνία σχεδόν χορευτική που αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από την κινησιολογική προσέγγιση της Sasha Waltz, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία δημιούργησε ειδικά για τη συναυλία των Δελφών μια λιτή νέα χορογραφία για 11 χορευτές. Μια δημιουργία ποιητική που θύμιζε πομπή αρχαίας ιεροτελεστίας (παγκόσμια πρεμιέρα), εμπνευσμένη από το Allegretto-Δεύτερο Μέρος της «Εβδόμης», απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον των Δελφών.

*Δείτε πώς έγινε η παραγωγή της συναυλίας (making of) στo site και στο κανάλι του Μεγάρου στο YouTube.

Στην ιστοσελίδα του Μεγάρου είναι επίσης διαθέσιμο (δωρεάν) το εισαγωγικό βίντεο που δημιούργησε ο ΕΟΤ και προβλήθηκε πριν τη μετάδοση της συναυλίας με οπτικοακουστικό υλικό από εμβληματικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Το μοντάζ και η πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Βούκανος:

Το σπουδαίο καλλιτεχνικό εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Οργανισμού  Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του Eλληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (Centre Culturel Hellénique).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κλείνει 30 χρόνια στη σκηνοθεσία με δύο παραστάσεις12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b