MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Όλα όσα θα δούμε τη νέα θεατρική σεζόν

Με τέσσερις παραγωγές, δύο νέες και δύο επαναλήψεις δημοφιλών παραστάσεων, ξεκινά η νέα θεατρική σεζόν στο θέατρο του Νέου Κόσμου.

©Domniki Mitropoulou
Monopoli Team

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανοίγει δυναμικά τη νέα θεατρική σεζόν με τέσσερις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Θέατρο Ιλίσια.

Οι δύ νέες παραγωγές φέρουν τη σκηνοθετική υπογραφή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη «Τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι που θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ιλίσια στις 4 Οκτωβρίου, καθώς και τη διασκευή του πολυμεταφρασμένου βιβλίου της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» που θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Επιπλέον, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει ξανά δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις με απανωτα sold out: το «Ξύπνα Βασίλη» (από 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια) σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και το «Mute» του Γιώργου Χρυσοστόμου (από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Αναλυτικά οι παραστάσεις

“Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς”, του Στέφανο Μασσίνι – Θέατρο Ιλίσια

Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς, του Στέφανο Μασσίνι ©Domniki Mitropoulou

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει στις 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια το πολυβραβευμένο έργο «Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς» του Στέφανο Μασσίνι, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Το έργο

1844: Ο Χεγιούμ Λήμαν, γιος ενός εβραίου κτηνοτρόφου από τη Βαυαρία, πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική. Το όνομά του, όπως και την πατρίδα του, τα αφήνει πίσω. Στον Νέο Κόσμο θα ονομαστεί Χένρυ και θα ανοίξει ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων στην Αλαμπάμα. Τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κοντά του οι δυο αδερφοί του, ο Μέντελ που έγινε Εμμάνουελ και ο Μάγιερ. Κάπως έτσι άρχισε η εντυπωσιακή πορεία των Λήμαν, που κάλυψε 164 χρόνια και τρεις γενιές: από το εμπόριο υφασμάτων και βάμβακος στην ίδρυση δικής τους τράπεζας και στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του κόσμου.

Η πορεία όμως αυτή είναι μια σταδιακή αποκοπή από τις ρίζες, που αφορούν όχι μόνο την εβραϊκή ταυτότητα της οικογένειας αλλά και το αντικείμενο της οικονομικής τους δραστηριότητας, που δεν είναι πια το βαμβάκι ή ο καφές, οι σιδηρόδρομοι ή ο καπνός, αλλά κάτι πολύ πιο αφηρημένο: Γίνονται έμποροι χρήματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και φυσικά τον μεγάλο κίνδυνο να σκάσει η φούσκα, όπως κι έγινε.

Το 2008 είναι η χρονιά της θεαματικής κατάρρευσης της τράπεζας επενδύσεων Λήμαν Μπράδερς, που δίνει το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με συνέπειες που θα αργήσει ακόμα να ξεπεράσει η ανθρωπότητα.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Με τους: Μάκη Παπαδημητρίου, Αργύρη Ξάφη, Μιχάλη Οικονόμου

“Ξύπνα Βασίλη”, του Δημήτρη Ψαθά – Θέατρο Ιλίσια

Ξύπνα Βασίλη, του Δημήτρη Ψαθά ©Patroklos Skafidas

Μετά από δύο sold out σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, το «Ξύπνα Βασίλη», η διαχρονική και οξυδερκής σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, επιστρέφει τη σεζόν 2021-2022, με κάποιες αλλαγές στη διανομή, από τις 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ιλίσια.

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, πιστός στην ιδιόχειρη θεατρική του φόρμα, φέρνει στη σκηνή την ατμόσφαιρα των 60’s με διάθεση ευρηματική. Με ματιά σύγχρονη αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με το σφίξιμο στο στομάχι και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα.

Το έργο

Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα, όμως, η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Με τους: Μαντώ Γιαννίκου, Άνδρη Θεοδότου, Θανάση Ισιδώρου, Γιάννη Λατουσάκη, Λαέρτη Μαλκότση, Ηλία Μουλά, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Παπαγεωργίου, Λυδία Τζανουδάκη

“Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος”, της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος ©AlexKat

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσει από τις 10 Νοεμβρίου 2021 στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της πολυβραβευμένης συγγραφέως Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Το έργο

Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεις κατέστρεψαν τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Δέκα χρόνια αργότερα η Αλεξίεβιτς περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία–, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών. Η παράσταση, όπως άλλωστε και το βιβλίο της Αλεξίεβιτς, δε μιλάει για το ίδιο το ατύχημα, αλλά για τους ανθρώπους του Τσέρνομπιλ. Το Τσέρνομπιλ είναι κάτι παραπάνω από καταστροφή. Μια καταστροφή που ρήμαξε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου μια αχανή χώρα, ένα συμπαντικό γεγονός με το οποίο αδυνατεί να αναμετρηθεί ο άνθρωπος.

Οι αφηγήσεις αυτές αποκαλύπτουν την ιστορία του ανθρώπου σαν μια ιστορία οδύνης και φέρνουν στην επιφάνεια αναπάντητα ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ζωής, ίσως ακόμα και για την ύπαρξή μας πάνω στη γη.

Από τις 100 μαρτυρίες που περιέχονται στο βιβλίο της Αλεξίεβιτς, στην παράσταση παρουσιάζονται οι 16, τις οποίες ερμηνεύουν 6 ηθοποιοί.

Η πανδημία Covid19 έχει χαρακτηριστεί «ένα πραγματικό Τσέρνομπιλ του 21ου αιώνα». Ένα γεγονός του παρελθόντος, η καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ, επιστρέφει μέσα από τις μαρτυρίες όσων το βίωσαν, για να συναντηθεί με τη σημερινή περιπέτεια που βιώνει ο πλανήτης μας με άγνωστες ακόμα τις συνέπειες.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Με τους: Στέλιο Μάινα, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννη Λεάκο

“Mute” του Γιώργου Χρυσοστόμου – Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μετά τα συνεχή sold out και μετά από ένα χρόνο θεατρικού mute, η «προφητική» παράσταση του Γιώργου Χρυσοστόμου επιστρέφει και αυτόν τον Οκτώβριο εκεί που πρωτο-παρουσιάστηκε: στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Το έργο

Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης… Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται· οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό…

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Με τον Γιώργο Χρυσοστόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις: 20 προτάσεις για την εβδομάδα 13-19/912.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προπώληση εισιτηρίων: 210 9212900, viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Wind, Βιβλιοπωλεία Ευρυπίδης, Αθηνόραμα

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b