MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
03
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βρυξέλλες: Επισκέψεις σε μουσεία με… συνταγή γιατρού

Γιατροί στις Βρυξέλλες προτείνουν λύσεις για τους ανθρώπους που πάσχουν από στρες, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Photo by Pauline Loroy on Unsplash
Photo by Pauline Loroy on Unsplash
Monopoli Team

Καθώς κοντεύουμε να συμπληρώσουμε δύο χρόνια από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει να αισθάνονται κόπωση ή άγχος που σχετίζονται με τη καθημερινότητα που έχει καταλήξει να αποτελεί πλέον η πανδημία.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι γιατροί στις Βρυξέλλες άρχισαν τώρα να συνταγογραφούν… επισκέψεις σε μουσεία για όσους αισθάνονται αγχωμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο λόγω του COVID-19.

Σε αυτό το νέο πρόγραμμα που εφαρμόζουν γιατροί στο νοσοκομείο Brugmann, τόσο οι νοσηλευόμενοι όσο και άλλα άτομα που πάσχουν από άγχος που σχετίζεται με τον κορονοϊό, θα συμμετάσχουν σε μια τρίμηνη δοκιμή όπου οι επιλεγόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται και τα πέντε δημόσια ιδρύματα τέχνης της πόλης εντελώς δωρεάν.

Ορισμένα από αυτά τα ιδρύματα περιλαμβάνουν το Μουσείο Ύδρευσης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στις Βρυξέλλες.

Το νοσοκομείο φαίνεται να εμπνεύστηκε από μια πρωτοβουλία του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ το 2018, το οποίο προσέφερε στους ασθενείς, τους φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας δωρεάν είσοδο στο μουσείο αφού η Επιτροπή Τέχνης και Υγείας του ιδρύματος μελέτησε τις θετικές επιδράσεις της τέχνης σε μια σειρά από ασθένειες ή παθήσεις, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την ίασή τους.

Συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών ασθενειών, των διατροφικών διαταραχών, της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και του καρκίνου του μαστού, η έρευνα αυτή έδειξε πως η λύση, ίσως να βρίσκεται ακόμα και στην τέχνη.

«Η κρίση του κορονοϊού, που φέρνει στο προσκήνιο το άγχος, την εξουθένωση και άλλες παθολογικές ασθένειες, επιβεβαίωσε τη σημασία ενός τέτοιου έργου», δήλωσε η Delphine Houma, υπεύθυνη πολιτισμού στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους»: Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Art & Culture
MIRfestival 2025: Αναγκαίες εκρήξεις μέσα στο χάος
Εικαστικά
«Τέχνη για το εδώ και τώρα», τέχνη για όλους
Art & Culture
Ένα γιγάντιο παράσιτο στον Λόφο Φιλοπάππου, από τον ΝΕΟΝ
Art & Culture
Φένια Αποστόλου & Μαρία Χατζηαθανασιάδου: Φωτίζουν το "Αποτύπωμα" της γυναικείας ταυτότητας
Εικαστικά
Ο Αρχαίος Πειραιάς: Μια διαδραστική τριήμερη θεματική περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας πόλης
Εικαστικά
Στο NYX Esperia Palace ανακαλύπτεις το «σχήμα της επιθυμίας»
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026
Εικαστικά
Νέα εποχή για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Εικαστικά
Ξετυλίγοντας μίτους στο Λόφος art project
Εικαστικά
Λίνα Μενδώνη: Πιο κοντά από ποτέ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Εικαστικά
Αθήνα. Από Σελίδα σε Πόλη: Η έκθεση μεταφέρεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων