MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Λούις Άρμστρονγκ: Ιστορικό κτίριο συνδεδεμένο με τον θρυλικό μουσικό καταρρέει λόγω τυφώνα

Το ιστορικό Karnofsky Store, ένα πρώην ραφείο όπου ο εμβληματικός μουσικός της τζαζ Λούις Άρμστρονγκ ενθαρρύνθηκε από νωρίς να καλλιεργήσει το ανυπέρβλητο ταλέντο του, μετατράπηκε σε συντρίμμια εξαιτίας του τυφώνα Ίντα.

Λούις Άρμστρονγκ
Monopoli Team

Καθώς τα σωστικά συνεργεία «σαρώνουν» από άκρη σε άκρη την νοτιοανατολική Λουιζιάνα για να βοηθήσουν τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν στις πλημμύρες και να αξιολογήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ίντα, έγινε γνωστό ότι το ιστορικό κτίριο The Karnofsky Store, πρώην ραφείο και κατοικία μιας εβραϊκής οικογένειας, το οποίο αποτέλεσε «δεύτερο σπίτι» για τον εμβληματικό μουσικό της τζαζ Λούις Άρμστρονγκ και το οποίο συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των Εθνικών Ιστορικών Αξιοθέατων των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέρρευσε ολοκληρωτικά όταν ο τυφώνας έπληξε τη Νέα Ορλεάνη.

Ένα τοπόσημο για την ιστορία της τζαζ

Σύμφωνα με την υπηρεσία National Parks Service, επικεφαλής ενός προγράμματος αφιερωμένου στην ιστορία της τζαζ στη Νέα Ορλεάνη, ο Λούις Άρμστρονγκ εργάστηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα ως παιδί, ενώ έτρωγε μαζί με την οικογένεια η οποία ενθάρρυνε το ακατέργαστο έως τότε μουσικό ταλέντο του. «Η οικογένεια Karnofsky δάνεισε στον Άρμστρονγκ χρήματα για την πρώτη του κορνέτα» δηλώνει το NPS.

«Ο γιος της οικογένειας και εφηβικός φίλος του Άρμστρονγκ, Morris Karnofsky, άνοιξε το πρώτο τζαζ δισκοπωλείο στη Νέα Ορλεάνη, το Morris Music. Εγκατεστημένο σε διάφορα σημεία της South Rampart Street κατά το πέρασμα των χρόνων, ήταν πόλος έλξης για τους μουσικούς. Ο Άρμστρονγκ επισκεπτόταν τον Morris και τα φιλαράκια του στο μαγαζί κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην πόλη». 

Το εγκαταλελειμμένο Karnofsky Shop πριν τον τυφώνα. Φώτο: wikipedia

Αρκετά σχέδια αποκατάστασης του κτιρίου είχαν εκπονηθεί με τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και ενός, το 2019, από μια real estate εταιρεία από το Κλίβελαντ, της GBX Group, η οποία είχε αγοράσει αρκετά ακίνητα στην περιοχή με σκοπό να τα μετατρέψει σε night club και μπαρ, ενσωματώνοντας την ιστορία της τζαζ στον τελικό σχεδιασμό. Ευτυχώς, ωστόσο, το κτίριο ήταν ακόμη αχρησιμοποίητο όταν ο τυφώνας χτύπησε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝία ΝταΚόστα: Η σκηνοθέτις του Candyman γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατακτά το αμερικανικό box office12.09.2018

Το γειτονικό Little Gem Saloon, όπου έπαιξαν σημαντικές προσωπικότητες της πρώιμης τζαζ σκηνής όπως οι Μπάντι Μπόλντεν, Φρέντι Κέπαρντ και Γιέλλυ Ρολ Μόρτον, επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές. Μια τοιχογραφία στην μια πλευρά του κτιρίου, δημιουργημένη από τον καλλιτέχνη BMike, που απεικόνιζε τον Μπόλντεν, παππού της τζαζ μουσικής,  και την μπάντα του, καταστράφηκε ολοσχερώς όταν ο τοίχος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του τυφώνα.

Πηγή: The Art Newspaper 

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b