MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Banksy: Νέα έργα τέχνης εμφανίστηκαν σε παραθαλάσσιες πόλεις της Αγγλίας

Ο γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου Banksy επιβεβαίωσε την πατρότητα των έργων μέσω ενός βίντεο στο Instagram, με τίτλο “Great British Spraycation”.

© Banksy
© Bansky
author-image Νίκη Αλεξοπούλου

Η νέα πραγματικότητα που επέβαλε η πανδημία, αλλά και οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια μετά το Brexit επηρέασαν σημαντικά τις καλοκαιρινές διακοπές του ντόπιου πληθυσμού. Πράγματι, πολλοί ήταν οι Βρετανοί που ακολούθησαν μια εναλλακτική λύση για τις διακοπές τους, επιλέγοντας τα εγχώρια ταξίδια. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έμπνευση για τον διάσημο καλλιτέχνη του δρόμου Banksy, ο οποίος χάρισε μια σειρά από τοιχογραφίες, αυτή τη φορά κατά μήκος της αγγλικής ανατολικής ακτής.

Τα διάσπαρτα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος ο καλλιτέχνης χαρακτήρισε ως «Great British Spraycation». Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ο μυστηριώδης καλλιτέχνης παρήγαγε τόσα πολλά έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα έργα

Η πρώτη τοιχογραφία εμφανίστηκε στο Great Yarmouth και απεικονίζει έναν άνδρα που παίζει ακορντεόν, ενώ ένα ζευγάρι χορεύει πάνω από μία στάση λεωφορείου.

© Banksy

© Banksy

Τρία έργα εμφανίστηκαν στην πόλη Lowestoft, με το ένα να απεικονίζει έναν μεγάλο γλάρο να αιωρείται πάνω από έναν πραγματικό σκουπιδότοπο. Σε ένα άλλο γκράφιτι τοποθετημένο κοντά σε ένα ανάχωμα με άμμο πεζοδρομίου, ένα παιδί χτίζει ένα κάστρο με άμμο, κρατώντας ένα φτυάρι.

© Banksy

© Banksy

© Banksy

© Banksy

Μέσα στο πάρκο Nicholas Everitt της πόλης κοντά στο Oulton Broad, μία άλλη τοιχογραφία απεικονίζει τρία παιδιά να παίζουν σε μια μικρή βάρκα. Αρχικά μια πραγματική πλώρη ήταν προσαρτημένη στον τοίχο, αλλά αφαιρέθηκε προσωρινά από το Oulton Broad Parish Council λόγω των καιρικών συνθηκών. Το εν λόγω έργο κάνει μια απότομη αναφορά στην προσφυγική κρίση που παίζεται στις νότιες ακτές της Βρετανίας. Ένα μήνυμα μαζί με το έργο τέχνης γράφει: «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

© Banksy

© Banksy

Ένα από τα έργα που απεικόνιζε δύο παιδιά σε φουσκωτή λέμβο στην πόλη Great Yarmouth απομακρύνθηκε από τις τοπικές αρχές . Τα μέλη του Συμβουλίου δήλωσαν ότι το έργο τέχνης καλύφθηκε «για λόγους ευαισθησίας», αφού μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε θανάσιμα σε κοντινή παραλία το 2018, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Έτσι, οι αρχές δήλωσαν ότι η απόκρυψη του έργου ήταν «η σωστή απόφαση, με γνώμονα τον σεβασμό στους ντόπιους και τα συναισθήματα». Μάλιστα, η εικόνα έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο του Banksy.

Το βίντεο

Με ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram επιβεβαίωσε πως ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τα διάσπαρτα έργα, ενώ ταξιδεύει με ένα βαν γεμάτο με μπογιές, κρυμμένες μέσα σε ένα ψυγείο. Το βίντεο δείχνει τον καλλιτέχνη να τελειώνει μια τοιχογραφία που απεικονίζει έναν αρουραίο να πίνει ένα κοκτέιλ, ενώ χαλαρώνει. Το βίντεο αποτυπώνει επίσης τις αντιδράσεις των περαστικών, με έναν ντόπιο να χαρακτηρίζει μία από τις τοιχογραφίες του Banksy ως «άσκοπο βανδαλισμό».

© Banksy

© Banksy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧαρούμενα ατυχήματα, προδοσία και… απληστία: Ο Μπομπ Ρος όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί12.09.2018

Σύντομα, οι άνθρωποι ξεκίνησαν το κυνήγι για περισσότερες τοιχογραφίες που θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί από τον άπιαστο καλλιτέχνη. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών άλλων έργων, όπως ένα χωνάκι παγωτό και μία γλώσσα, τα οποία προστέθηκαν σε ένα άγαλμα στο King’s Lynn.

© Banksy

© Banksy

Δείτε το βίντεο

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b