MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σιδηροδρομικές μνήμες: Το έργο της Αιμιλίας Μπουρίτη για τους Πόντιους του Ασπροπύργου ταξιδεύει στην Κοπεγχάγη

Το έργο της Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία, με τίτλο «Σιδηροδρομικές μνήμες», ταξίδεψε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Berlin Soup VI στην Κοπεγχάγη

Monopoli Team

Στα πλαίσια του Διεθνούς Προγράμματος “Αμολή, Ένα συλλογικό έργο στην Αγροτική Μεταβιομηχανική Πολυπολιτισμική κοινότητα του Ασπροπύργου”, η Αιμιλία Μπουρίτη δημιουργεί το έργο «Σιδηροδρομικές Μνήμες» («Railway memories»), όπου αποτυπώνει την έννοια της μετακίνησης ως ατομική και συλλογική μνήμη.

Το έργο αυτό ταξιδεύει και συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών BERLIN SOUP VI, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη από τις 13-20 Αυγούστου.

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για ένα συμμετοχικό βίντεο performance, που πραγματοποιεί η καλλιτέχνης με την Ποντιακή Κοινότητα Ασπροπύργου. Οι Πόντιες γυναίκες ξεδιπλώνουν τις οικογενειακές τους ιστορίες για τη βίαιη μετακίνηση των οικογενειών τους το 1949 από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, όπου μετά από περιπέτειες χρόνων πολλοί από αυτούς κατέληξαν στον Ασπρόπυργο. Η ιστορία της εξορίας τους συνδέεται με την μετακίνηση τους που έγινε μέσω του αχανούς πρώην σοβιετικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Η καλλιτέχνης συνδέει την αφήγηση των Ποντίων γυναικών με το ιδιαίτερο τοπίο του διεθνή, σιδηροδρομικού, εμπορευματικού σταθμού του Ασπροπύργου ενώ περνάει σε μία βιωματική διαδικασία όπου το σώμα δημιουργεί τις δικές του διαδρομές στο χώρο των σιδηροδρομικών γραμμών χαράζοντας ονόματα τόπων, βιώματα και μνήμες.

Το έργο φέρνει σε διάλογο την αφήγηση, την εικαστική τέχνη, τη μουσική, το τραγούδι και τον ιδιαίτερο χώρο του σιδηροδρομικού, εμπορευματικού σταθμού. Για την καλλιτέχνη οι σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού φαντάζουν ως νευρώνες ενός σώματος που αντέχει, συγκρατεί και μεταφέρει ατομικές και συλλογικές μνήμες.

Για την καλλιτέχνη οι σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού φαντάζουν ως νευρώνες ενός σώματος που αντέχει, συγκρατεί και μεταφέρει ατομικές και συλλογικές μνήμες.

Συμμετείχαν οι: Σοφία Μαυρίδη, Αιμιλία Μπουρίτη, Κλαυδία Μασμανίδου, Βασίλης Σεμερτζής, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρήστος Σοφιανίδης, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Αιμιλία Μπουρίτη ανιχνεύει τα «Αγροτικά Αποτυπώματα» του Ασπρόπυργου12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συμμετέχουν: Σοφία Μαυρίδη, Αιμιλία Μπουρίτη, Κλαυδία Μασμανίδου, ΒασίληςμΣεμερτζής, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρήστος Σοφιανίδης, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα,
Τραγούδι: Χριστίνα Σοφιανίδη, Βασίλης Σεμερτζής
Λύρα: Βασίλης Σεμερτζής
Σύλληψη, σκηνοθεσία, επιτέλεση: Αιμιλία Μπουρίτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Βιττωράκης
Camera, Video editing: Χάρης Καρούτσος
Camera: Νικόλαs Παπαδημητρίου
Φωτογραφία & γραφιστικός σχεδιασμός: Βούλα Ανδρώνη

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b