MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από την ζωή ο φιλέλληνας και σπουδαίος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, που αγάπησε έντονα την Ελλάδα και χάρισε στον πολιτισμό μας τις σπουδαίες γνώσεις και την ακούραστη όρεξή του.

Monopoli Team

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Αυγούστου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 χρόνων ο αρχαιολόγος, Στέφανος Μίλλερ, που αφιέρωσε την ζωή και την έρευνα του στην Αρχαία Νεμέα, την οποία ανέδειξε σε σπουδαίας φήμης και αρχαιολογικής σημασίας περιοχή. Η είδηση συγκλόνισε και μοίρασε θλίψη στον χώρο του πολιτισμού.

Η αγάπη του για την Ελλάδα, το πολιτισμό της και τους Έλληνες δεν ήταν μονόδρομη. Ο Μίλλερ ήταν αγαπητός σε όσους τον ήξεραν. Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 2005 με προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε ως Έλληνας υπήκοος.

Πέθανε στο νοσοκομείο Κορίνθου τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου, αφήνοντας ένα κλίμα θλίψης στον χώρο του πολιτισμού.

Η ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη:

“Με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο. Ο Στέφανος Μίλλερ αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού. Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη.”

Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του

Ο Στέφεν Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942 και ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College, καθώς και ένα Διδακτορικό στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες της Ελλάδας, που πραγματικά αγαπούσε, ξεκίνησε ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

35 χρόνια έμεινε εκεί και το έργο του ήταν εκπληκτικής σημασίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, στα οποία περιγράφει τις μυστήριες λεπτομέρειες του άγνωστου ακόμα κόσμου των αρχαίων Ελλήνων.

Ο σπουδαίος αρχαιολόγος κατάφερε να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό την Αρχαία Νεμέα, το αρχαίο στάδιο, τον αναστηλωμένο Ναό του Διός, κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου, ενώ ακόμα, δημιούργησε το αρχαιολογικό πάρκο και το αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b