MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Σαντορίνη: Μοναδικές προϊστορικές τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά

Ένα μοναδικό σύνολο από τις σημαντικότερες τοιχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί στη Σαντορίνη παρουσιάζονται στην έκθεση «Θηραϊκές τοιχογραφίες: Ο θησαυρός του προϊστορικού Αιγαίου», που φιλοξενείται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά.

Monopoli Team

Θαμμένες κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα που σκέπασε τον οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., 28 προϊστορικές τοιχογραφίες παρουσιάζονται από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στον κλειστό έως σήμερα για το κοινό δεύτερο όροφο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, στην προσωρινή έκθεση Θηραϊκές τοιχογραφίες – Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου.

Οι κροκοσυλλέκτριες, τοιχογραφία από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας.

Πολλές από αυτές τις τοιχογραφίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, ενώ η εκθεσιακή τους ανάπτυξη, που παρακολουθεί τους χώρους όπου αποκαλύφθηκαν, καταδεικνύει την υψηλή ποιότητας της ζωγραφικής τέχνης αλλά και το εκλεπτυσμένο επίπεδο διαβίωσης μιας κοινότητας που ταξιδεύει στις θάλασσες της Μεσογείου.

Πότνια θηρών, τοιχογραφία από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας.

Στην έκθεση, που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠΠΟ, εκτίθενται τοιχογραφίες από ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο κτίριο της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι, την Δυτική Οικία και την Ξεστή 3. Ολόκληρο το εικονογραφικό πρόγραμμα της Δυτικής Οικίας, καθώς και εκείνο δύο δωματίων της Ξεστής 3, παρουσιάζονται χωρίς παρεμβάσεις, στην αυθεντική τους διάταξη, ώστε ο επισκέπτης, περιηγούμενος στα τέσσερα δωμάτια των κτιρίων, να προσλαμβάνει με αμεσότητα το περιεχόμενο και τις  αισθητικές αξίες των θηραϊκών αριστουργημάτων.

Η προσωρινή έκθεση «Θηραϊκές τοιχογραφίες: Ο θησαυρός του προϊστορικού Αιγαίου» συμπληρώνει την μόνιμη έκθεση του μουσείου, ενώ, εκτός από τις τοιχογραφίες που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, και εκείνες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται εκ νέου μετά από είκοσι χρόνια, και μάλιστα όλες για πρώτη φορά στον τόπο προέλευσής τους, τη Θήρα.

Τοιχογραφίες με Ικρία, προϊστορικός οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που με τον μόχθο και τις επιστημονικές και τεχνικές του δεξιότητες έφερε στο φως, συντήρησε, μελέτησε και ανέδειξε τους θησαυρούς της θηραϊκής γης από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου υπό την διεύθυνση των αρχαιολόγων Σπυρίδωνος Μαρινάτου και Χρήστου Ντούμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαρύταινα: Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Φηρά, Σαντορίνη, τηλ.: 22860.23217
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα, 8.30-15.30

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b