MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
07
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Αρχιπέλαγος: Ομαδική εικαστική έκθεση στη Σίφνο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την επίσημη έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση των Ελλήνων, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας ομαδικής εικαστικής επετειακής εγκατάστασης στον Αρτεμώνα της Σίφνου.

author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο όρος Αρχιπέλαγος, στη γεωγραφία, χαρακτηρίζει γεωλογικό σχηματισμό αποτελούμενο από μια αλυσίδα ή ανεπτυγμένη συστάδα νησιών.

Αρχιπελάγη απαντώνται συνήθως στην ανοιχτή θάλασσα, αν και σε μερικές περιπτώσεις γειτνιάζουν με μεγάλους όγκους ξηράς. Τα αρχιπελάγη είναι συχνά ηφαιστειογενή, σχηματισμένα κατά μήκος ωκεάνιων ρηγμάτων ή σε περιοχές με ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα, εντούτοις στη διαδικασία σχηματισμού τους εμπλέκονται και άλλες γεωλογικές διεργασίες όπως η απόθεση, η αποσάθρωση και η ανύψωση του εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSummer Blue, από την εικαστικό Μαρία Γιαννακάκη στη Λήμνο12.09.2018

Ο όρος «arcipelago» προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «άρχων» (αρχηγός / πρώτος) και «πέλαγος» (θάλασσα). Αρχικά η ονομασία αφορούσε το Αιγαίο Πέλαγος. Ήταν η μεσαιωνική του ονομασία και αναφέρεται με αυτή σε όλους τους χάρτες που διασώζονται από την εποχή. Αργότερα προσδιορίζεται με αυτόν τον όρο τα νησιά του Αιγαίου σαν ενότητα.

Αρχιπέλαγος: Εικαστική έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την επίσημη έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση των Ελλήνων, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας ομαδικής εικαστικής επετειακής εγκατάστασης. Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, και υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου, οι εικαστικοί Κική Βουλγαρέλη, Πάνος Καρδάσης, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά και Βάσω Τρίγκα σε συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης, προχωρούν στη σύσταση ενός σύνθετου επετειακού εγχειρήματος, με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές αναφορές στην Επανάσταση και τα ηρωϊκά νησιά του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Αρχιπέλαγος: Εικαστική έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Μέσα από επίτοιχα ζωγραφικά έργα και κατασκευές (Κική Βουλγαρέλη, Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά), εγκαταστάσεις κοσμημάτων που εμπνέονται από τη γυναικεία και την ανδρική φορεσιά (Πάνος Καρδάσης), καθώς και μοναδικά κεραμικά γλυπτικά αντικείμενα και ζωγραφισμένα υφάσματα-λάβαρα (Βάσω Τρίγκα), αναμοχλεύεται με ευρηματικότητα και υψηλή αισθητική ένας διαφορετικός «χάρτης» του Αιγαίου και των επιμέρους στοιχείων του. Ηρωϊκά πορτρέτα, καράβια του Αγώνα, εξαρτήματα φορεσιάς και άλλα σύμβολα ελληνικότητας μα και θαλασσινά παραμύθια και ναυτικοί θρύλοι, εξυφαίνουν ένα χειροποίητο οπτικό πανόραμα που στρέφει το βλέμμα στη Σίφνο, το πρώτο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους που ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα με πάθος, ακολουθώντας την Ύδρα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής εγκατάστασης στον εμβληματικό τόπο της παρουσίασής της, τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών εγκαλούν σε ένα πολυσχιδές εικονοποιητικό αφήγημα.

Αρχιπέλαγος: Εικαστική έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εγκαίνια: Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 στις 20:00
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρτεμώνα της Σίφνου

Συμμετέχουν: Κική Βουλγαρέλη, Πάνος Καρδάσης, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
It’s Alive!: Το 23ο ADAF απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς
Εικαστικά
Ars longa, vita brevis: Εκδήλωση – αφιέρωμα του ΕΜΣΤ στην ιδρυτική του διευθύντρια, Άννα Καφέτση
Εικαστικά
Τα Ημερολόγια: Τελευταίος μήνας της μεγάλης έκθεσης στο Φουγάρο με ξενάγηση από τον Χρήστο Μποκόρο
Art & Culture
Ίδρυμα Θεοχαράκη: Πολυκαλλιτεχνικό πρόγραμμα με άξονα τα εικαστικά
Εικαστικά
Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για τη Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία
Εικαστικά
Το αόρατο νήμα υφαίνει: Εικαστικά, γεύσεις και βιωματικές δράσεις υμνούν την αξία της φροντίδας στην Τήνο
Εικαστικά
JMW Turner: Η «ερωτική επιστολή» του στη Ρώμη ετοιμάζεται να γράψει νέο ρεκόρ
Εικαστικά
Van Gogh – The Immersive Experience: Η έκθεση-φαινόμενο ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη
Αγορές
The Meet Market #FallEdition: Νέα brands και ανεξάρτητοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη
Art & Culture
Clinamen στην Onassis Mandra: Όταν οι νότες γεννιούνται από μπολ που επιπλέουν
Εικαστικά
Το ΕΜΣΤ κερδίζει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026
Βιβλία
Εθνική Βιβλιοθήκη: Ανοίγει τους θησαυρούς της στους μαθητές με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα