MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η φωτογράφος Αννίτα Χριστοφίδου εξερευνεί τα μονοπάτια του φωτός στην Ινδονησία

Με αφορμή τα εγκαίνια της ατομικής της έκθεσης «Path to Light», στην Ερμούπολη Σύρου, η φωτογράφος Αννίτα Χριστοφίδου μάς μιλάει για το νέο της πρότζεκτ, την εμπειρία του ταξιδιού της στην Ινδονησία και την ανθρωπιστική προσέγγιση του έργου της.

KEIMENO: Αριστούλα Ζαχαρίου | 24.07.2021

Η φωτογράφος Αννίτα Χριστοφίδου γοητεύεται από το απρόσμενο, ελκύεται από το κολλάζ συναισθημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης, θεωρεί τη φωτογραφική μηχανή ως προέκταση του σώματός της και επιθυμεί ο κάθε θεατής να ερμηνεύσει τα έργα της με τον δικό του προσωπικό τρόπο.

Με αφορμή τα εγκαίνια της ατομικής της έκθεσης «Path to Light», ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ινδονησία, όπου μέσα από τον φακό και τα εκφραστικά, γεμάτα συναισθήματα πρόσωπα των Ινδονήσιων οι απλές, καθημερινές ιστορίες μετατρέπονται σε μια ανεπανάληπτη αισθητική εμπειρία, η Αννίτα Χριστοφίδου μάς μιλάει για το νέο της πρότζεκτ, για όσα βίωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την τέχνη της και τα θέματά της.

Η έκθεσή σας «Path to Light» παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος-Πολιτισμός 2021», στην Ερμούπολη. Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο project;

Το ταξίδι μου στην Ινδονησία αποτελεί ορόσημο και πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο project. Ο τίτλος «Path to light» αναφέρεται στην προσωπική αναζήτηση του καθενός να ανακαλύψει το μονοπάτι που θα τον οδηγήσει στο φως, στην εσωτερική γαλήνη. Τα εκφραστικά πρόσωπα των ινδονήσιων προδίδουν το καθένα τη δική τους ιστορία. Μέσα από τα μονοπάτια ζωής θα ανακαλύψουμε διαφορετικές καθημερινές ιστορίες και θα αφήσουμε τα συναισθήματα να ξεχειλίσουν.

Οι άνθρωποί; Πώς θα περιγράφατε του Ινδονήσιους; Ποια είναι η εμπειρία σας από την επαφή μαζί τους; Τι ήταν εκείνο που σας τράβηξε στην προσοχή και σας προσέλκυσε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Ανεξάρτητα από το χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο, οι άνθρωποι παραμένουν χαμογελαστοί και αυτάρκεις. Πρόκειται για ένα λαό φιλόξενο και δεκτικό στο φακό. Η εμπειρία που αποκόμισα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ινδονησία αποτελεί μάθημα ζωής για εμάς τους δυτικούς.

Η εμπειρία που αποκόμισα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ινδονησία αποτελεί μάθημα ζωής για εμάς τους δυτικούς.

Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές παρατηρήσατε στην κουλτούρα και τη νοοτροπία τους σε σχέση με την Ελλάδα;

Οι Ινδονήσιοι είναι ένας νησιωτικός λαός (μην ξεχνάμε ότι η Ινδονησία αποτελείται από 18000 νησιά) που προσομοιάζει με τους αντίστοιχους μεσογειακούς λαούς. Οι κάτοικοι της Ινδονησίας είναι φιλικοί, ευγενικοί, εξυπηρετικοί και φιλόξενοι. Αγαπούν τον χορό, τη μουσική και τις τέχνες και αυτά είναι χαρακτηριστικά στα οποία μοιάζουν με τους Έλληνες.

Όσο αφορά τις διαφορές, η σημαντικότερη είναι η θρησκεία. Οι περισσότεροι ινδονήσιοι είναι ισλαμιστές. Θα μπορούσε όμως να πει ότι σε αυτή τη χώρα όπου επικράτησε το Ισλάμ από τον 16ο αιώνα και μετά, δεν υπάρχουν φανατικοί, δεδομένου ότι το Ισλάμ συγχωνεύθηκε με τις προηγούμενες θρησκείες των ινδονήσιων (Ινδουισμό και Βουδισμό) οι οποίες αφορούν κατεξοχήν ειρηνικές θρησκείες.

Τι είναι εκείνο που θέλετε να επικοινωνήσετε με το κοινό σας μέσα από την έκθεση; Ποιες ιδέες και ποια συναισθήματα ελπίζετε να αναδυθούν στην ψυχή του επισκέπτη;

Μέσα από το φωτογραφικό μου οδοιπορικό προκύπτουν ανάμεικτα συναισθήματα. Επέλεξα συνειδητά να μην βάλω τίτλους στις φωτογραφίες σκεπτόμενη ότι ο κάθε άνθρωπος θα ερμηνεύσει και θα αισθανθεί με διαφορετικό τρόπο την εικόνα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο καθένας μας τη ζωή είναι μια προσωπική επιλογή που δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες ακόμα και αν αυτές είναι φαινομενικά αντίξοες.

Από τις φωτογραφίες που θα μας παρουσιάσετε στην έκθεση, υπήρξε κάποιο στιγμιότυπο που θα σας μείνει αξέχαστο; Και αν ναι, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη φωτογραφία;

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα στιγμιότυπο αυτό θα ήταν της νεαρής μητέρας που θηλάζει το νεογέννητό της ανενόχλητη από τον περίγυρο. Παρόλο που στο πρόσωπο της σκιαγραφείται η κούραση και η εξάντληση είναι φανερό το μεγαλείο της γυναικείας δύναμης.

Πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία; Ποια ήταν η πρώτη επαφή σας με τον συγκεκριμένο χώρο;

Με τη φωτογραφία ασχολούμαι από την εφηβική μου ηλικία. Το ερέθισμα δημιουργήθηκε όταν ανακάλυψα το ασπρόμαυρο εμφανιστήριο φωτογραφίας που χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαμε φιλμ. Με το που ολοκληρώναμε τις λήψεις κλεινόμασταν στο σκοτεινό θάλαμο και μπαίναμε στη διαδικασία εμφάνισης φωτογραφιών. Μαγική ιστορία…

Υπήρξαν άνθρωποι από τον χώρο της φωτογραφίας και όχι μόνο που να σας ενέπνευσαν όσον αφορά στη διαμόρφωση του δικού σας προσωπικού στυλ;

Φωτογράφοι που με ενέπνευσαν και έχουν παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της φωτογραφικής μου ματιάς είναι από ξένους ο Andre Kertesz, ο Josef Koudelka, ο Henri Cartier Bresson και από Έλληνες ο Γιάννης Ψιλάκης και ο Νίκος Οικονομόπουλος.

Με συγκινεί το κολλάζ συναισθημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης όπως αυτό σκιαγραφείται μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Η φωτογραφία δρόμου αποτελεί αγαπημένο σας θέμα. Πώς προέκυψε η αγάπη σας για αυτό το είδος; Τι είναι εκείνο που επιθυμείτε να απαθανατίσετε μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική;

Η αγάπη μου για τη φωτογραφία δρόμου προέκυψε αυθόρμητα και αβίαστα. Με συγκινεί η γοητεία του απρόσμενου, μια τυχαία σκηνή… αυτή η μαγική εικόνα που δημιουργείται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είναι γεγονός πως η φωτογραφική μηχανή αποτελεί προέκταση του σώματος μου. Το μάτι είναι ενσωματωμένο πάνω στο σκόπευτρο. Τις εικόνες που έχω από μέρη που έχω ταξιδέψει τις έχω μέσα από το φωτογραφικό φακό. Αν πάρω το βλέμμα μου από τον φακό θα έχω χάσει μια εικόνα… θα έχω χάσει την στιγμή.

Από τον λογαριασμό σας στο Instagram παρατηρούμε ότι εστιάζετε πολύ στους ανθρώπους. Τι είναι εκείνο που σας συγκινεί στην ανθρώπινη παρουσία;

Από την αρχή της ενασχόλησης μου με τη φωτογραφία με έλκυε η ανθρώπινη παρουσία και οι εκφάνσεις της μέσα στην καθημερινότητα. Η ματιά μου αναζητά και εστιάζει στα πρόσωπα, τα χαρακτηριστικά τους και τις αυθόρμητες εκφράσεις των περαστικών. Με συγκινεί το κολλάζ συναισθημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης όπως αυτό σκιαγραφείται μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Μετά από μια δύσκολη χρονιά που βιώσαμε όλοι εξαιτίας της πανδημίας, ποια είναι εκείνα τα συναισθήματα που ως φωτογράφος παρατηρείτε να σκιαγραφούνται περισσότερο στα πρόσωπα των ανθρώπων;

Η περίοδος της πανδημίας είναι μια περίοδος ιδιαίτερα αγχωτική για όλη την ανθρωπότητα. Φόβος, ανασφάλεια και αγωνία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που παρατηρώ να αποτυπώνονται στα πρόσωπα των ανθρώπων. Την αβεβαιότητα για το άγνωστο που γεννά η πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε με θάρρος και ψυχραιμία, την συναντώ επίσης συχνά να διαγράφεται εκφραστικά στα μάτια των συνανθρώπων μου.

Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί γεγονός, μπορείτε να φανταστείτε το περιβάλλον χωρίς την ανθρώπινη παρουσία; Αν θα μπορούσατε να ταξιδέψετε με μια χρονομηχανή στο μέλλον, θα σας ενδιέφερε να απαθανατίσετε μια τέτοια συνθήκη;

Λόγω της ανθρωπιστικής προσέγγισης της ματιάς μου, μου είναι αδύνατον να φανταστώ τον πλανήτη μας χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Είμαι φύση και θέση αισιόδοξη και αρνητής της καταστροφολογίας. Θα προτιμήσω αυτή η συνθήκη να παραμείνει στο μυαλό μου ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ταξιδεύετε αρκετά; Αν ναι, υπήρξε κάποιος προορισμός που ξεχωρίσατε περισσότερο; Κάποιο μέρος που δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη και θα θέλατε να το φωτογραφίσετε;

Τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Από νεαρή ηλικία θυμάμαι πάντοτε τον εαυτό μου με μια βαλίτσα στο χέρι. Η εξερεύνηση νέων τόπων, η διαφορετικότητα της κουλτούρας των ανθρώπων και των πολιτισμών αποτελούν κίνητρα για την επιλογή των ταξιδιών. Στα άμεσα μου πλάνα είναι να επισκεφθώ την Ναμίμπια, το Belize  και τις Φιλιππίνες.

Αν έπρεπε να περιγράψετε με πέντε λέξεις το έργο σας (στο σύνολο της καριέρας σας) ποιες θα χρησιμοποιούσατε και γιατί;

Ουμανιστικό
Αισιόδοξο
Εκφραστικό
Συναισθηματικό
Ταξιδιάρικο

Οι παραπάνω λέξεις αποτελούν λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το έργο μου μέχρι σήμερα. Η προσέγγιση των θεμάτων μου είναι ουμανιστική, με αισιόδοξα μηνύματα, εκφραστικά στοιχεία, προδίδοντας μια χροιά συναισθηματική με ύφος ταξιδιάρικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPath to Light: Έκθεση φωτογραφίας της Αννίτας Χριστοφίδου στη Σύρο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Αννίτας Χριστοφίδου με τίτλο «Path to light» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, στην αίθουσα Εμμανουήλ Ροϊδη στην Ερμούπολη Σύρου.

Η  έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Ιουλίου έως και 2 Αύγουστου 2021 από τις 20:30-22:30.

*Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Σύρος-Πολιτισμός 2021» στην αίθουσα Εμμανουήλ Ροϊδη στην Ερμούπολη Σύρου.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b