MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΩΤΑΜΕ ΤOΝ ΕΙΔΙΚΟ

Μανώλης Ισχάκης: Το μυστικό για να είσαι ευτυχισμένος ανεξάρτητα από τις δυσκολίες

Ο life coach Μανώλης Ισχάκης, μάς εξηγεί πώς μπορούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία “αποκωδικοποιηώντας” τον εγκέφαλό μας.

Denise Jones/ unsplash
Monopoli Team

Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως! Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία;

Τώρα, αυτή την στιγμή, πως νιώθεις; Είσαι χαρούμενος; Είσαι ευτυχισμένος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;

Η ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ότι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου. Αλλά μιας και μιλάμε γι’ αυτήν την υπέροχη αίσθηση της ευτυχίας ας πάμε να δούμε…

szilvia basso/ unsplash

Ποια είναι η έννοια της ευτυχίας;

Αναζητώντας την έννοια της ευτυχίας στο διαδίκτυο βρίσκουμε τα ακόλουθα:

Ετυμολογία της λέξης:

  • “ευτυχία αρχαία ελληνική εὐτυχία < εὖ + τύχη [Βικιλεξικό]
  • “Η Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας.” [Wikipedia]
  • “Ευτυχία είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης, που δημιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών.” [Νεοελληνικό Λεξικό]
  • “Ευτυχία σημαίνει καλή τύχη” [Νεοελληνικό Λεξικό]

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, θα βρεις δεκάδες ερμηνείες της ευτυχίας καθώς επίσης, και δεκάδες σχετικά αποφθέγματα. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν επιλεγεί και θα τα βρεις στην συνέχεια του άρθρου..

Υπάρχει πραγματικά ορισμός της ευτυχίας;

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες, ούτως ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της, όσο ο ρόλος της στην ψυχολογία και τη ζωή των ανθρώπων.

Η ευτυχία διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολλές μορφές. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα:

  • Είμαι ευτυχισμένος όταν γράφω
  • Νιώθω ευτυχισμένος όταν ταξιδεύω
  • Είμαι ευτυχισμένος στον γάμο μου
  • Νιώθω ευτυχισμένος όταν προσφέρω
  • Είμαι ευτυχισμένος όταν κάνω δώρα
  • Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω υγεία
  • Είμαι ευτυχισμένος επειδή έχω λεφτά
  • Νιώθω ευτυχισμένος επειδή ζω, υπάρχω
  • Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω μια στέγη
  • Νιώθω ευτυχισμένος επειδή έχω δουλειά
  • Είμαι ευτυχισμένος γιατί έγινα διάσημος
  • Νιώθω ευτυχισμένος όταν έχω την γιορτή μου
  • Είμαι ευτυχισμένος γιατί έχω την ελευθερία μου
  • Νιώθω ευτυχισμένος με τον ερχομό του παιδιού μου
  • Είμαι ευτυχισμένος επειδή απέκτησα και οδηγώ ένα ακριβό αμάξι
  • Νιώθω ευτυχισμένος γιατί έχω νερό, φαγητό και ζεστασιά στο σπίτι μου

Η ευτυχία για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική. Πολλές φορές μάλιστα πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, ή που δεν προλαβαίνουμε να δούμε, και τα προσπερνάμε με αδιαφορία, μπορεί να είναι αυτά που θα κάνουν κάποιον άλλον να αισθανθεί απόλυτα ευτυχισμένος.

Zac Durant /unsplash

Η απουσία της ευτυχίας

Δυστυχώς στην εποχή μας, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι όχι απλά δεν νιώθουν ευτυχισμένοι, αλλά αντίθετα νιώθουν απόλυτα δυστυχισμένοι. Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Και υποφέρουν πραγματικά. Υπάρχει ένας πόνος, ένας φρικτός πόνος, ένας βαθύς πόνος ,που έχει εγκατασταθεί στην καρδιά τους και δεν λέει να φύγει. Ένας πόνος βασανιστικός μέρα και νύχτα.

Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι πάντα παρούσα στις ζωές των ανθρώπων. Και τι συμβαίνει όταν η ευτυχία είναι απούσα; Αυτό που συμβαίνει είναι θυμός, θλίψη, φόβος, πόνος και πολλά άλλα.

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει, και για να στο εξηγήσω θα σου δώσω κάποια δεδομένα:

  • Όπως ήδη ξέρεις το σκοτάδι δεν υπάρχει. Το σκοτάδι είναι η απουσία του φωτός.
  • Επίσης το κρύο δεν υπάρχει, είναι η απουσία της θερμότητας.
  • Το κακό δεν υπάρχει, είναι η απουσία του καλού, η απουσία του Θεού.
  • Η δυστυχία λοιπόν υπάρχει; Ή δυστυχία είναι η απουσία την ευτυχίας;

Η απουσία της ευτυχίας.. Όσο περισσότερο λείπει από τη ζωή σου, όσο περισσότερο απουσιάζει, τόσο περισσότερο πονάς, λυπάσαι, υποφέρεις.

Αν νιώθεις ότι απουσιάζει από τη ζωή σου συνέχισε να διαβάζεις. Παρακάτω θα σου δώσω πολύτιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να το ανατρέψεις, να φέρεις την ευτυχία στη ζωή σου και να μείνει!

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία;

Αλήθεια έχεις σκεφτεί πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία; Ο εγκέφαλος είναι ένα “λογισμικό” αν θέλεις, το οποίο κατασκευάστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια περίπου στα 2.000.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος κατασκευάστηκε όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Άρα λοιπόν, η ευτυχία, σε προτεραιότητα έρχεται δεύτερη.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πρώτα θα κοιτάξει και θα φροντίσει να καλύψει, όλα αυτά για τα οποία εσύ του έχεις δώσει εντολή ότι είναι σημαντικά, για την επιβίωση σου και την ασφάλεια σου, όπως είναι τα χρήματα, η αγάπη των άλλων ανθρώπων, η επιτυχία, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θέλουμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας, και μετά θα σου δώσει την ευτυχία. Γι’ αυτό και για πάρα πολλούς ανθρώπους η ευτυχία είναι στιγμές.

Έτσι λοιπόν, αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος, χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις το πως δουλεύει ακριβώς ο εγκέφαλος σου. Χρειάζεται να γνωρίζεις την λειτουργική δομή του. Αφού ξέρεις την δομή μετά μπορείς να σπάσεις τον κώδικα του μυαλού σου και… να αποκτήσεις πρόσβαση. Και τι σημαίνει να αποκτήσεις πρόσβαση; Σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση στην ευτυχία κάθε στιγμή που το επιθυμείς.

Προσωπική ευτυχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι σου λένε “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και όταν θα γίνει αυτό που σου έχουν πει αν τους ρωτήσεις αν είναι ευτυχισμένοι κατά πάσα πιθανότητα θα σου πούνε πάλι “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…” Και η ερώτηση μου είναι η εξής: Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο. Τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσεις τα επίπεδα της χαράς. Η χαρά είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με χαρά την κάθε στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b