MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νταρνέλα Φρέιζερ: Βραβείο Πούλιτζερ για την έφηβη που κατέγραψε σε βίντεο τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Η 17χρονη Νταρνέλα Φρέιζερ έλαβε ειδική διάκριση για το θάρρος της να καταγράψει σε βίντεο τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα γεγονός που προκάλεσε τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Monopoli Team

Από τη στιγμή που η 17χρονη Νταρνέλα Φρέιζερ κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο και δημοσίευσε το βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης και δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη, διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter σε όλο τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την αστυνομική βία. Έτσι απονεμήθηκε στη Φρέιζερ ειδικό βραβείο Πούλιτζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBlack Lives Matter: 1 χρόνο μετά τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ τα πάρκα της Νέας Υόρκης γεμίζουν έργα τέχνης12.09.2018

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Πούλιτζερ, το βραβείο απονεμήθηκε στη Φρέιζερ επειδή «κατέγραψε με θάρρος τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα βίντεο το οποίο προκάλεσε τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση των δημοσιογράφων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Εκτός από την πυροδότηση παγκόσμιων διαδηλώσεων μετά την κυκλοφορία του επίμαχο βίντεο με τον βάναυσο θάνατο του Φλόιντ, από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σωβέν, το υλικό χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη εναντίον του τελευταίου, στην οποία η 17χρονη έδωσε και κατάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBlack Lives Matter: Το αντιρατσιστικό κίνημα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 202112.09.2018

«Κρατώ ακόμα το βάρος και το τραύμα αυτού που είδα πριν από έναν χρόνο. Έχασα ένα μέρος της παιδικής μου ηλικίας.», έγραψε Φρέιζερ σε μια ανάρτηση στο Facebook έναν χρόνο μετά τη δολοφονία. «Άλλαξε τον τρόπο που βλέπω πια τη ζωή. Με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι μαύρος στην Αμερική. Δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε τους αστυνομικούς, τους ίδιους ανθρώπους που υποτίθεται ότι μάς προστατεύουν».

Ωστόσο εξήγησε ότι παρά το τραύμα που της άφησε το γεγονός, αισθάνεται πολύ περήφανη για τον εαυτό της. «Αν δεν υπήρχε αυτό το βίντεο, ο κόσμος δεν θα γνώριζε την αλήθεια», είπε. «Ήξερα ότι η ζωή του είχε σημασία. Ήξερα ότι πονούσε. Ήξερα ότι ήταν ένας ακόμη μαύρος σε κίνδυνο, χωρίς δύναμη».

Δείτε ολόκληρη της δήλωση της Νταρνέλα Φρέιζερ:

Πηγή: dazeddigital.com

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b