MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων

Οι εκθέσεις για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821 άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, μαζί με την επαναλειτουργία των μουσείων. Μια συγκριτική ματιά εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές, εξετάζει τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας, προτρέποντας τον θεατή να τις επισκεφθεί όλες.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.05.2021

8. Βουλή των Ελλήνων: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!»

Συνδυάζοντας τον μνημειακό τοιχογραφικό διάκοσμο του Κοινοβουλίου με τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, την εμβληματική αρχειακή συλλογή της, η Βιβλιοθήκη της Βουλής παρουσιάζει, μέσα από τριακόσια εξήντα επτά εικαστικά και κειμενικά τεκμήρια (χειρόγραφα αρχεία, βιβλία και εφημερίδες, έργα τέχνης, αντικείμενα και όπλα), την επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!», επιχειρώντας να εξιστορήσει την πορεία των επαναστατημένων Ελλήνων προς την ελευθερία μέσα από τη «συνομιλία» των μνημειακών νωπογραφιών και των φορητών αρχειακών και καλλιτεχνικών εκθεμάτων.

Το Περιστύλιο, στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, φιλοξενεί την εισαγωγή, που είναι αφιερωμένη στον προεπαναστατικό (1770-1820) ελλαδικό χώρο, επικεντρωμένη στις μαρτυρίες των περιηγητών, αλλά και στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Στη συνέχεια, η κυρίως έκθεση αναπτύσσεται στην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών, στον πρώτο όροφο. Εδώ κυριαρχεί μια μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος με είκοσι σκηνές από πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της Επανάστασης, που λειτουργεί ως αφηγηματικός «καμβάς» πάνω στον οποίο θα εκτυλιχθούν τα κυριότερα γεγονότα και οι βασικότερες θεματικές της επαναστατικής δεκαετίας.

Στη συνέχεια, υπό το βλέμμα των 14 μεταλλίων, των προσωπογραφιών πρωτεργατών της Επανάστασης, στη μικρότερη Αίθουσα των Υπασπιστών, στις προθήκες παρουσιάζονται ιστορικά και εικονογραφικά τεκμήρια των προσωπογραφούμενων, πιστόλες, σπάθες και παλάσκες, προσωπικά αντικείμενα κ.ά. Ταυτόχρονα, μέσα από γραπτά τεκμήρια, πολιτικά φυλλάδια, δοκίμια πατριωτικού χαρακτήρα και λογοτεχνικά έργα, παρουσιάζεται η συμβολή των ελλήνων λογίων της διασποράς στον αγώνα για ελευθερία.

Ξεναγήσεις στην έκθεση πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή (11.00 και 15.00) και Κυριακή (12.00). Κρατήσεις στα 210-3735247, 210-3735245 και στο [email protected].
Από 24 Μαΐου 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Photo World 2021: H μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ επιστρέφει στην Αθήνα12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b