MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων

Οι εκθέσεις για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821 άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, μαζί με την επαναλειτουργία των μουσείων. Μια συγκριτική ματιά εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές, εξετάζει τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας, προτρέποντας τον θεατή να τις επισκεφθεί όλες.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.05.2021

7. Ίδρυμα Ευγενίδου: «Ο Αγώνας στη θάλασσα»

Χρυσή σφραγίδα η οποία απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Κανάρη από τη Φιλελληνική Εταιρεία των Παρισίων.

Ο «κατά θάλασσαν αγώνας» αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της Επανάστασης, τα πραγματικά «ξύλινα τείχη» που απέτρεψαν τη μεταφορά οθωμανικών στρατευμάτων δια θαλάσσης στην επαναστατημένη Πελοπόννησο. Προϋπόθεση γι’ αυτό, η ναυτοσύνη και ο πλούτος που είχε συγκεντρωθεί κατά τις προεπαναστατικές δεκαετίες στα χέρια των καραβοκυραίων των ναυτικών νησιών, των «θαυμασίων σκοπέλων», όπως τα ονομάζει ο Κάλβος.

Αυτή τη διαδικασία συνύφανσης επιχειρηματικής ικανότητας και πολεμικής μαεστρίας επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821: Ο Αγώνας στη θάλασσα», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έξι ενότητες και παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την ελληνική ναυτιλία πριν και κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης, το θεσμικό περιβάλλον της ναυσιπλοΐας, τις σημαντικότερες πολεμικές επιχειρήσεις, τον ελληνικό στόλο, πολεμικό και εμπορικό, τις καταδρομικές επιχειρήσεις, την πειρατεία και το Θαλάσσιο Δικαστήριο, αλλά και τις εμβληματικές προσωπικότητες του ναυτικού αγώνα, εντάσσοντας τα πρόσωπα στο ευρύτερο πλαίσιο συνθηκών και σχέσεων που καθοδηγεί τις επιλογές και τις πράξεις τους.

Εκτός από όσα προέρχονται από τα ΓΑΚ, εκθέματα προέρχονται και από το Archivio di Stato της Νάπολης και από την ιδιωτική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο πρόεδρος των ΓΑΚ, Νίκος Καραπιδάκης και την επιστημονική επιμέλεια η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Τζελίνα Χαρλαύτη.
Διάρκεια: Έως 31 Μαρτίου 2022

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b