MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων

Οι εκθέσεις για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821 άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, μαζί με την επαναλειτουργία των μουσείων. Μια συγκριτική ματιά εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές, εξετάζει τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας, προτρέποντας τον θεατή να τις επισκεφθεί όλες.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.05.2021

6. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21»

Σημαία του πρώτου έτους της Επανάστασης, με σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας. Ανήκε στον πρόκριτο της Γαστούνης, Γεώργιο Σισίνη.

Αποτελώντας έναν από τους παλαιότερους μουσειακούς θεσμούς της χώρας, με παρουσία που απλώνεται πλέον σε τρεις αιώνες, το ΕΙΜ διατηρεί «προνομιακή» σχέση με την Επανάσταση του ’21. Η «Έκθεσις Μνημείων του Ιερού Αγώνος» με την οποία συστήθηκε στο κοινό, το 1884, αποτέλεσε τον πυρήνα για τη συλλογή πλήθους ιστορικών εκθεμάτων, αρχικά χάρη στις προσφορές των οικογενειών των ίδιων των αγωνιστών.

Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που το Μουσείο επιχειρεί, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, να «επανασυστηθεί» στο κοινό του, ίσως και στον ίδιο του τον εαυτό, και να προσαρμόσει τη μουσειολογική του αφήγηση και τα σχετικά εργαλεία στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Η κεντρική έκθεση με τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21» έχει να αναμετρηθεί, πρώτα απ’ όλα, με τη στενότητα του χώρου –στην πραγματικότητα, με την απουσία εκθεσιακού χώρου– καθώς αναπτύσσεται περιμετρικά στο υπερώο της αίθουσας συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής. Κι όμως, αυτόν τον χώρο οι σχεδιαστές της έκθεσης εκμεταλλεύτηκαν με τον βέλτιστο τρόπο, προκειμένου να αφηγηθούν, εστιάζοντας σε επιλεγμένα αλλά σημαντικά εκθέματα, μια γραμμική πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Επανάστασης, που όμως δεν είναι αδιάφορη για την κοινωνία που στήριξε την πολεμική προσπάθεια ή για τη μνήμη της Επανάστασης και τις αναπαραστάσεις της.

Η αφήγηση εκτείνεται σε επτά ενότητες, που εκκινούν από την προετοιμασία της Επανάστασης και, περνώντας από τους ανθρώπους και τους τόπους, τον αγώνα στη θάλασσα και στη στεριά, την ακτινοβολία της Επανάστασης και τις πολιτικο-διπλωματικές πτυχές της, καταλήγει στις συνέπειες και τη μνήμη του ’21. Με βάση την έκθεση, λόγω και των συνθηκών της πανδημίας, αναπτύχθηκε παράλληλα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ψηφιακή ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21.
Διάρκεια: Μάιος 2021 – Ιούνιος 2022

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b