MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων

Οι εκθέσεις για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821 άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, μαζί με την επαναλειτουργία των μουσείων. Μια συγκριτική ματιά εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές, εξετάζει τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας, προτρέποντας τον θεατή να τις επισκεφθεί όλες.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.05.2021

5. Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη: «Η γυναίκα στην Επανάσταση»

Μέσα από 80 έργα ζωγραφικής, πορσελάνινα αντικείμενα και ρολόγια του 19ου αιώνα, που προέρχονται από τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει την παρουσία και την προσφορά των γυναικών στην Επανάσταση του ’21. Έχοντας παρουσιαστεί και παλιότερα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Καλλιτεχνικές εκδοχές του Φιλελληνισμού» (2015), τα έργα και τα τεχνουργήματα αποτελούν παραγωγή των ποικίλων εκδοχών του φιλελληνικού κινήματος.

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, στα εκθέματα αποτυπώνονται συχνά οι κακουχίες των γυναικόπαιδων κατά τη διάρκεια της αρπαγής ή της αιχμαλωσίας τους, απόρροια των δραματικών λεπτομερειών που κατέγραφε ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Το τέλος του αγώνα και η δημιουργία του κράτους σηματοδοτεί μια στροφή στον τρόπο που οι ευρωπαίοι καλλιτέχνες αποτύπωναν τις Ελληνίδες: χωρίς καμία νύξη για τις τραγικές στιγμές του παρελθόντος, παρουσιάζονται ανέμελες, με χάρη και ευγένεια, με περίτεχνες ενδυμασίες και πλούσια κοσμήματα, ενώ το κυρίαρχο, πλέον, οριενταλιστικό βλέμμα θα στραφεί προς μια εικονογραφία εξωτική, όπου οι γυναίκες αναπαριστάνονται με προκλητικά, αιθέρια ενδύματα, σε αισθησιακές πόζες…
Διάρκεια: Μάρτιος – Οκτώβριος 2021

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b