MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων

Οι εκθέσεις για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821 άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, μαζί με την επαναλειτουργία των μουσείων. Μια συγκριτική ματιά εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές, εξετάζει τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας, προτρέποντας τον θεατή να τις επισκεφθεί όλες.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.05.2021

4. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: «Γενναίοι και ελεύθεροι»

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπως σπάνιες εκδόσεις, φυλλάδια, απομνημονεύματα, εφημερίδες, αρχειακό υλικό, χαρακτικά, ταξιδιωτικά έργα, χάρτες, ποιήματα και σχολικά βιβλία, με πίνακες ζωγραφικής και φιλελληνικά αντικείμενα, από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, η έκθεση «Γενναίοι και ελεύθεροι. Αμερικανοί Φιλέλληνες και ο “ένδοξος Αγώνας των Ελλήνων” (1776-1866)» επιχειρεί να διερευνήσει τις σχέσεις και διασυνδέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του αιώνα των επαναστάσεων, μέσα από το παράδειγμα του αμερικανικού φιλελληνισμού.

Η έκθεση, που επιμελήθηκε η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, και υπογράφουν σκηνογραφικά οι Παρασκευή Γερολυμάτου και Ανδρέας Γεωργιάδης, παρουσιάζει τη δράση μεμονωμένων ατόμων για να αναδείξει το εύρος της αμερικανικής υποστήριξης του αγώνα των Ελλήνων, αλλά και τις εκτενείς επιπτώσεις του κινήματος του φιλελληνισμού στο νέο ελληνικό κράτος. Εκτός από τη δράση και τον ρόλο τους στη διανομή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, τα αμερικανικά φιλελληνικά κομιτάτα διέσωσαν επίσης ορφανά ελληνόπουλα στις ΗΠΑ, τα λεγόμενα «ορφανά του Αγώνα».

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης την εκπαιδευτική δράση προτεσταντών ιεραποστόλων στην Ελλάδα (με κορυφαίο το παράδειγμα του ζεύγους Χιλλ, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε το δουλεμπόριο, όπως το γνώρισαν οι αμερικανοί φιλέλληνες στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, στη διαμόρφωση της συζήτησης για τη χειραφέτηση των σκλάβων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διάρκεια: 25 Μαΐου – 12 Δεκεμβρίου 2021

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b