MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων

Οι εκθέσεις για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821 άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, μαζί με την επαναλειτουργία των μουσείων. Μια συγκριτική ματιά εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές, εξετάζει τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας, προτρέποντας τον θεατή να τις επισκεφθεί όλες.

Σπύρος Κακουριώτης | 25.05.2021

3. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός»

Μια σημαντική συλλογή έργων και τεχνουργημάτων του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού του 19ου αιώνα, των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, σε αυτή τη συμπυκνωμένη και συνεκτική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη.

Μέσα από σειρά εικαστικών αποτυπώσεων, σε ελαιογραφίες, γλυπτά, τυπώματα, αλλά και ποικίλα καλλιτεχνικά αντικείμενα, όπως ακρόπρωρα, ρολόγια, πορσελάνες, έπιπλα, κοσμήματα, η έκθεση επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί την έκταση του φιλελληνικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, το οποίο αναπτύχθηκε πάνω σε δύο βασικές θεματικές κατηγορίες: τη θρησκεία και την αρχαία κληρονομιά.

Ειδικότερα, μέσα από την συμπαράθεση ευάριθμων αρχαιοτήτων από ιταλικά και ελληνικά μουσεία, επιχειρείται η ανάδειξη της συμβολής της αρχαιολατρίας που διαμορφώθηκε κατά τον 18ο αιώνα, μέσα από τα κείμενα των περιηγητών κ.λπ., η οποία αποτέλεσε το έδαφος πάνω στο οποίο πάτησε ο ρομαντικός φιλελληνισμός του 19ου αιώνα. Έτσι, η απεικόνιση πολεμικών σκηνών της Επανάστασης στο φόντο αρχαίων ερειπίων αποτελεί ένα ιδιαίτερα κοινό εικονογραφικό θέμα για τους φιλέλληνες καλλιτέχνες, το ίδιο και η χρήση εικονογραφικών τύπων της αρχαίας γλυπτικής για την απόδοση μορφών του ελληνικού Αγώνα.
Διάρκεια: Έως 21 Ιουνίου 2021

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b