MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
10
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Γιολάντα ντι Τάσσο: Έφυγε από τη ζωή η διεθνώς αναγνωρισμένη μεσόφωνος της ΕΛΣ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών η σπουδαία, διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο, η οποία πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες,

Η Γιολάντα ντι Τάσσο, 1972-73, Φωτογραφία: Aρχείο ΕΛΣ - Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ
Η Γιολάντα ντι Τάσσο, 1972-73, Φωτογραφία: Aρχείο ΕΛΣ - Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών η σπουδαία, διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο, η οποία πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες, από το 1964 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο (Τατσόγλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, ενώ σπούδασε τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε σπουδές στη διάσημη Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως Ατσουτσένα στον Τροβαδούρο του Βέρντι.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοσυνεργάστηκε το 1964 ως Κάρμεν εισπράττοντας θριαμβευτικές κριτικές. Υπήρξε μόνιμο στέλεχος του θεάτρου από το 1969. Λαμπερή πρωταγωνίστρια, φωτεινή επί σκηνής και εκτός, με υποδειγματική ρυθμική και τονική σιγουριά, για μια τριακονταετία ερμήνευσε πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες όπερες, καθώς επίσης σε έργα του 20ού αιώνα και έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτες παρουσιάσεις.

Ενδεικτικά σημειώνονται: Κάρμεν, Σαρλότ (Βέρθερος), Πρίγκιπας Ορλόφσκι (Η νυχτερίδα), Ατσουτσένα (Ο τροβαδούρος), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Τζοβάννα Σεϋμούρ (Άννα Μπολένα), Ιζαμπέλλα (Η Ιταλίδα στο Αλγέρι), Φενένα (Ναμπούκκο), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Σαντούτσα (Καβαλλερία ρουστικάνα), Πριγκίπισσα Έμπολι (Ντον Κάρλο), Μανταλένα (Ριγολέττος), Λάουρα (Τζοκόντα), Άμνερις (Αΐντα) κ.ά.

Τραγούδησε επανειλημμένα σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Ιταλίας (Θέατρο Σαν Κάρλο Νάπολης, Θέατρο Μπελλίνι Κατάνιας, Σκάλα Μιλάνου), ενώ ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία παγκοσμίως με εμφανίσεις σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Ισραήλ. Το 1985 πραγματοποίησε την πρώτη της ηχογράφηση, ερμηνεύοντας την Κασσάνδρα του Γιώργου Σισιλιάνου με τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. Πάντα με διάθεση προσφοράς στις νεότερες γενιές, δίδαξε για πολλά χρόνια μονωδία και μελοδραματική στο Ελληνικό Ωδείο.

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξέφρασαν τη λύπη και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ θάνατος του Άντονυ έρχεται για έξι δωρεάν προβολές στην GNO TV12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Η βιολίστα Ρέιτσελ Ρόμπερτς ανακαλύπτει την «Ευδαιμονία» στον Μόλυβο
Εκδηλώσεις
Μουσική Τεχνόπολη 2026: Η συναυλιακή σεζόν κορυφώνεται τον Σεπτέμβριο
Μουσικά Νέα
Conduit Ensemble: Ανοιχτό κάλεσμα σε μουσικούς για τη δημιουργία ορχήστρας δωματίου
Θεατρικά Νέα
Συναυλίες, αρχαίο δράμα, κορυφαίες παραστάσεις με θέα την Αθήνα: Όσα θα δούμε στο Θέατρο Λυκαβηττού μέχρι τον Οκτώβριο
Μουσικά Νέα
Οι Ξυλούρηδες live στο Ρέθυμνο – Πανηγύρι για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος του νομού
Μουσικά Νέα
Σωκράτης Μάλαμας: Τον Σεπτέμβριο στο Κατράκειο για δύο τελευταίες καλοκαιρινές συναυλίες
Μουσικά Νέα
H Νατάσα Θεοδωρίδου και η Δέσποινα Βανδή συναντιούνται για πρώτη φορά στην σκηνή του NOX
Μουσικά Νέα
Λάκης Χαλκιάς: Σίγησε η σπουδαία φωνή του λαϊκού και παραδοσιακού τραγουδιού
Μουσικά Νέα
Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Μια δεκαετία μουσικών συναντήσεων
Μουσικά Νέα
Kalami Festival 2026: Σκιαδαρέσες, aggelina και Billie Kark στη Νάξο
Μουσικά Νέα
Το Φεστιβάλ Στρογγύλη συνεχίζει για 9η χρονιά στην Σαντορίνη με πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα
Εκδηλώσεις
Το 3ο Φεστιβάλ Ακροναυπλίας επιστρέφει ως ζωντανή σκηνή πνευματικής και λαϊκής ιστορίας