MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΗ

Οι επιμελητές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο της τέχνης

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς επιμελητές και ιστορικούς τέχνης που μέσα από το έργο τους διαμόρφωσαν τον κόσμο της τέχνης όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Alfred H. Barr, Jr.
author-image Αναστασία Χαμαμτζόγλου

Ο όρος “επιμελητής” δεν συνοδευόταν πάντα από το κύρος που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας όταν τον χρησιμοποιούμε. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, πολλοί εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να καθορίσουν το επάγγελμα ως αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Στην λίστα που ακολουθεί θα δούμε μονάχα 10 από τους πολλούς επιμελητές που συνέβαλαν στην αναγνώριση του επαγγέλματος. Μέσα από πρωτοποριακές έρευνες και πρακτικές κατόρθωσαν να αλλάξουν ριζικά τον χώρο της μετέπειτα τέχνης.

Alfred H. Barr, Jr.

Ο Alfred H. Barr, Jr. έγινε σε ηλικία μόλις 27 ετών ο πρώτος διευθυντής του MoMA στην Νέα Υόρκη το 1929. Παρέμεινε στη διευθυντική θέση μέχρι και το 1943 και μέσα σε μερικά χρόνια κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του στον χώρο. Εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Αμερική την τεχνική έκθεσης του “Λευκού Κύβου” η οποία κυριαρχεί μέχρι και σήμερα σε γκαλερί και μουσεία παγκοσμίως. Στην πορεία της καριέρας του οργάνωσε πολλές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης ως επιμελητής με μερικούς από τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες όπως: Henri Matisse, Diego Rivera, Jackson Pollock, Edward Hopper κ.α.

Arnold Bode

Φωτογραφία: Zschetschingk/picture-alliance/dpa/AP

Ο Arnold Bode αφού επισκέφτηκε αμέτρητες εκθέσεις τέχνης στην Ιταλία και εντυπωσιάστηκε από αυτές, θέλησε να οργανώσει κάτι αντίστοιχο στη γεννέτειρα του. Έτσι προέκυψε η φημισμένη “Documenta”. Η πρώτη έκδοση της πραγματοποιήθηκε το 1955 στο Kassel της Γερμανίας ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ο Bode οργάνωσε τρείς ακόμα εκθέσεις μετά την πρώτη επιτυχία, το 1959, το 1964 και το 1969. Παραμένει μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης που έχουν υπάρξει ποτέ.

David C. Driskell

Φωτογραφία: Paul Morigi/AP Images for National Portrait Gallery

Ο επιμελητής, ιστορικός, καλλιτέχνης και συλλέκτης David C. Driskell αφιέρωσε την καριέρα του στην ιστορία της Αφροαμερικανής τέχνης. Οργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις που είχαν στο επίκεντρο τους το έργο μαύρων αμερικανών καλλιτεχνών με αποκορύφωμα την έκθεση “Two Centuries of Black American Art: 1750–1955” του 1976.

“Ήθελα να παρουσιάσω μια συλλογή έργων που αποδείκνυαν ότι οι μαύροι συμμετείχαν σταθερά στην αμερικανική οπτική κουλτούρα για περισσότερα από 200 χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελόυσαν την ραχοκοκαλία της”

Από το 2005 το High Museum στην Ατλάντα, απονέμει κάθε χρόνο ένα βραβείο αξίας 25,000 δολαρίων στο όνομα του Driskell. Το βραβείο απονέμεται σε έναν μελετητή ή καλλιτέχνη που έχει συμβάλει σημαντικά στον τομέα της αφροαμερικάνικης τέχνης.

Okwui Enwezor
Επιμελητής

Φωτογραφία: Joerg Koch/Getty Images.

Ένας από τους πιο αξιόλογους και φημισμένους επιμελητές του 21ου αιώνα, πέθανε μόλις το 2019. Ο Okwui Enwezor απέκτησε φήμη παγκόσμιου βεληνεκούς μετά την επιμέλεια του της Documenta 11 το 2001. Χάρη σε αυτή του την συμβολή απέδειξε ότι η τέχνη που παράγεται από καλλιτέχνες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αξίζει την ίδια αναγνώριση με αυτή των Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ο Enwezor αντιμετώπιζε τις εκθέσεις που οργάνωνε και ήταν υπεύθυνος για την επιμέλεια τους ως πλατφόρμες που έχουν την ικανότητα να ενώσουν τον κόσμο.

Henry Geldzahler Επιμελητής

Ο κριτικός και επιμελητής Henry Geldzahler έχει μείνει γνωστός για τη συνεργασία και συνεχή υποστήριξη του καλλιτεχνών όπως ο Andy Warhol και ο David Ηοckney. Σε ηλικία 33 ετών, προσλήφθηκε ως επιμελητής αμερικανικής τέχνης από το Metropolitan Museum of New York (The Met). Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε, και εντυπωσίασε πραγματικά το κοινό ήταν αυτή του 1969 “New York Painting and Sculpture: 1940-1970”. Παρουσίασε περισσότερα από 400 έργα καλλιτεχνών από κινήματα όπως: ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, η Pop Art και ο Μινιμαλισμός. Συμμετείχε επίσης και ως επίτροπος του Αμερικανικού περιπτέρου για την Μπιενάλε της Βενετίας το 1966.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b