MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
06
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΕΚΘΕΣΗ

Ίων Δραγούμης. Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης: Online περιήγηση στην έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών διοργανώνει, την Πέμπτη 8 Απριλίου, διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση «Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης», με σπάνιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Ίωνος Δραγούμη.

Ίων Δραγούμης
Ο Ίων Δραγούμης, 1915 περίπου | Αρχείο Ίωνος Δραγούμη, Τμήμα Αρχείων, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η έκθεση «Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης» που έκλεισε μετά από τρεις εβδομάδες λειτουργίας λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας θα είναι διαθέσιμη στο κοινό διαδικτυακά από τις 8 Απριλίου 2021, ώρα 7μμ, στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής (www.ascsa.edu.gr).

Στην περιήγηση, διάρκειας 35’, όσο, δηλαδή, θα διαρκούσε και μια επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, οι επιμελητές της έκθεσης παρουσιάζουν τις επιμέρους θεματικές ενότητες και τα σπουδαιότερα εκθέματα, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από τα προσωπικά ημερολόγια και τις επιστολές του Ίωνος Δραγούμη. Παρακολουθήστε την περιήγηση εδώ.

Μια πολύπλευρη προσωπικότητα

Στις 31 Ιουλίου 1920, ο Ίων Δραγούμης άφησε την τελευταία του πνοή στη Λεωφόρο Κηφισίας. Διπλωμάτης, συγγραφέας, διανοητής, οραματιστής, ανήσυχο και επαναστατικό πνεύμα, ο Δραγούμης εξιδανικεύτηκε στη νεοελληνική συνείδηση λόγω του άωρου θανάτου του. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα αμέσως μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη δολοφονία του Δραγούμη, το Τμήμα Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργάνωσε τον Οκτώβριο του 2020 έκθεση με τίτλο «Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης», με αρχική διάρκεια τριών μηνών (15 Οκτωβρίου 2020 – 15 Ιανουαρίου 2021).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Γλυκοαίματος και θανάσιμα μισητός»: Ο Ίων Δραγούμης μέσα από το αρχείο του12.09.2018

Στην έκθεση που επιμελήθηκαν οι Ναταλία Βογκέικωφ, Ελευθερία Δαλέζιου, Λήδα Κωστάκη, Νατάσα Λαιμού και Αλέξης Μάλλιαρης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά άγνωστο και σπάνιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Ίωνος Δραγούμη που δωρήθηκε στην Αμερικανική Σχολή το 1959: τεκμήρια που διαφωτίζουν την παιδική του ηλικία, τη δράση του στον Μακεδονικό Αγώνα, τις ιδέες του περί κοινοτισμού και Ανατολικής Ομοσπονδίας, την αντιπαράθεσή του με τη Μεγάλη Ιδέα του Βενιζέλου, την εν ψυχρώ δολοφονία του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τη συμβολή του στο κίνημα του δημοτικισμού, και την αποτίμηση του Δραγούμη στη σύγχρονη ιστορία. Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία και εκθέματα που αφορούν το σύγχρονο αλλά σύντομο Κίνημα του Νεο-ελληνισμού στην Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Ίων Δραγούμης: Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης»: Διαδικτυακή Περιήγηση

Πέμπτη 8 Απριλίου στις 19:00

Δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες και παρακολούθηση της περιήγησης εδώ.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Cine News
Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο
Εκδηλώσεις
Τι κάνουμε στην Αθήνα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου;
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: 10 εκδηλώσεις για δωρεάν διασκέδαση στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Ρεματιάς: Με μουσική, κουκλοθέατρο και Stand Up συνεχίζουν οι Νύχτες Αλληλεγγύης
Εκδηλώσεις
ΝΟΗΣΙΣ after dark: Cosmic Vibes, μουσική, visuals, τέχνη και cocktails κάτω από τον θόλο του Πλανηταρίου
Εκδηλώσεις
Μέγαρο: Ο Jim Curtis στην Αθήνα με μια ξεχωριστή εμπειρία προσωπικής μεταμόρφωσης
Εκδηλώσεις
Ευριπίδου Γη: Το Libro Coro στη Σαλαμίνα με ένα μουσικό ταξίδι στο αρχαίο δράμα
Εκδηλώσεις
Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Το Εθνικό υποδέχεται τη σύγχρονη θεατρική σκηνή της Κύπρου
Εκδηλώσεις
Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, open studios και μια έκθεση: Τα παράλληλα προγράμματα του Platforms Project 2026
Εκδηλώσεις
Σεπτέμβριος στο Εθνικό: Αυλαία για τις περιοδείες, Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου και νέες δράσεις
Εκδηλώσεις
Τώρα πια φυσάει μονάχα μες στις λέξεις: Το Εθνικό στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με μια παράσταση για τον σπουδαίο Νίκο Χουλιαρά
Art & Culture
Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι το τέλος του 2026