MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου: Φέρνει την πρώτη έκθεση αποκλειστικά για κινητά

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου Γιαν Γκόσσαερτ, μέσα από την οθόνη του κινητού τους.

Λεπτομέρειες από το αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου Γιαν Γκόσσαερτ, credits: The National Gallery Photographic Department
Monopoli Team

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου θα προσφέρει την πρώτη έκθεσή, ειδικά σχεδιασμένη για κινητά τηλέφωνα, επιτρέποντας σε κοινό από όλο τον κόσμο να απολαύσει το αριστούργημα του Ολλανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα, Γιαν Γκόσσαερτ, για τη γέννηση του Ιησού.

Το έργο του Γκόσσαερτ, με τίτλο “Η Λατρεία των Βασιλιάδων”, ήταν το επίκεντρο μίας εμβυθιστικής έκθεσης στην Πινακοθήκη, που άνοιξε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αλλά αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του lockdown.

Μιας και δεν πρόλαβαν πολλοί να βρεθούν στην έκθεση, η Πινακοθήκη του Λονδίνου αποφάσισε να την μεταφέρει στις οθόνες των κινητών μας.

Η έκθεση στην φυσική, αλλά και διαδικτυακή μορφή της, δημιουργήθηκε ως μέρος του προγράμματος καινοτομίας της Πινακοθήκης. Η υπεύθυνη του προγράμματος, Έμμα ΜακΦάρλαντ, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πείραμα. “Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ψυχαγωγικές, ουσιαστικές εμπειρίες που θα προσελκύσουν νέο κοινό”.

Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου: Προσφέρει την πρώτη έκθεση αποκλειστικά για κινητά © The National Gallery, London

© The National Gallery, London

Η πρόσβαση από το κινητό θα επιτρέπει στο κοινό να μεγενθύνει στις λεπτομέρειες, ώστε να απολαύσοει καλύτερα το έργο. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης έξι ποιήματα με τη φωνή του βιβλικού μάγου Μπαλθαζάρ, που απεικονίζεται στον πίνακα δίπλα στην Παναγία.

Αυτός ο πίνακας είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Αναγέννησης της Βόρειας Ευρώπης. Ο Γκόσσαερτ τον ζωγράφισε το 1510-1515, ενώ βρίσκεται στην συλλογή της Πινακοθήκης από το 1911. Αποτελεί μάλιστα μία από τις πιο δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες κάρτες της Πινακοθήκης.

Η εμβυθιστική έκθεση που είχε κλείσει τον Δεκέμβριο έχει τίτλο “Sensing the Unseen: Step into Gossaert’s Adoration”. Επαναπρογραμματίστηκε για τις 17 Μαϊου, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουνίου.

Η διαδικτυακή εκδοχή της έκθεσης για κινητά θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, Παρασκεύη 2 Απριλίου, στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης.

Με πληροφορίες από την Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMusée d’Orsay: Αλλάζει όνομα ένα από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b