MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η ελληνική δημοκρατία ως κληρονομιά: Online συζήτηση από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με αφορμή την 200η επέτειο της Επανάστασης, διοργανώνει την Πέμπτη 1η Απριλίου, τη διαδικτυακή συζήτηση-στρογγυλή τράπεζα «Η ελληνική δημοκρατία ως κληρονομιά».

Η ελληνική δημοκρατία ως κληρονομιά
Monopoli Team

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Γαλλική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν την 1η Απριλίου 2021 στις 19.00′, μια στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στο ζήτημα της κληρονομιάς της ελληνικής δημοκρατίας, με τίτλο «Η ελληνική δημοκρατία ως κληρονομιά».

*Με ταυτόχρονη μετάφραση. Η online εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom

«Η Ελληνική Δημοκρατία ως Κληρονομιά»: Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Η Ελλάδα χάρισε στην Ευρώπη μια κληρονομιά: Τη δημοκρατία. Η κληρονομιά αυτή αποτελεί το θεμέλιο των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών και των ισχυρών δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του σύγχρονου στοχασμού γύρω από την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατιών, η αρχαιοελληνική αυτή κληρονομιά δεν έπαψε να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ή ακόμη και αμφισβήτησης. Κατά καιρούς, η αρχαία ελληνική δημοκρατία θεωρήθηκε εικονική, καθώς απέκλειε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού και απέτυχε να αποφύγει εμφυλίους πολέμους, χάνοντας έτσι την πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των πολιτευμάτων αναφοράς.

Μπορεί λοιπόν η αρχαία ελληνική δημοκρατία να αποτελέσει θεμελιώδη αρχή και πρότυπο για τις ευρωπαϊκές μας δημοκρατίες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου; Εν τέλει, το ελληνικό δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί φαντασίωση ή πραγματικότητα, και πώς μεταμορφώνεται η αντίληψή του με την πάροδο του χρόνου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛάβαρα: 200 χρόνια μετά – Διαδικτυακή έκθεση12.09.2018

Στη συζήτηση συμμετέχουν:
  • Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Patrick Boucheron, Καθηγητή του Collège de France, κάτοχο της έδρας «Ιστορίας των εξουσιών στη Δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας»
  • Γεώργιος Φαράκλας, Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Paulin Ismard, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, μέλος του Institut universitaire de France
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις: 31 προτάσεις για την εβδομάδα 29/3-4/412.09.2018

Την στρογγυλή τράπεζα θα συντονίσει η Διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Véronique Chankowski, Καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών 2.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Με ταυτόχρονη μετάφραση. Η online εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b