MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το έργο του Vincent Van Gogh που πουλήθηκε 13 εκατομμυρία ευρώ

Σε πρόσφατη δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Sotheby’s το ξεχασμένο έργο του Van Gogh πουλήθηκε για 13 εκατομμύρια ευρώ κάνοντας το την κορυφαία πώληση της βραδιάς στο Παρίσι.

Φωτογραφία: ©SOTHEBY’S/ARTDIGITAL STUDIO
author-image Αναστασία Χαμαμτζόγλου

Ο πίνακας αυτός, «Scène de rue à Montmartre» δημιουργήθηκε από τον Vincent Van Gogh το 1887. Για περισσότερο από έναν αιώνα το έργο αποτελούσε κομμάτι ιδιωτικής συλλογής. Όταν ανακαλύφθηκε ξανά εντυπωσίασε το φιλότεχνο κοινό, πολλοί από τους οποίους δεν γνώριζαν καν για την ύπαρξη του πίνακα.

Ο οίκος Sotheby’s οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα μια βραδιά πώλησης έργων Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας τέχνης στο Παρίσι. Κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ από τα έργα τέχνης που πουλήθηκαν ξεπερνώντας με ευκολία τις προηγούμενες δημοπρασίες. Η πώληση του πίνακα του Van Gogh έγινε σε συνεργασία με τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Mirabaud-Mercier.

Κατάφερε να πουληθεί για 13 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Προσφορές έγιναν απο πλειοδότες στο Παρίσι, το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Vincent van Gogh, Scène de rue à Montmartre ,1887, Φωτογραφία: ©SOTHEBY’S/ARTDIGITAL STUDIO

Το έργο κατέληξε στα χέρια της γνωστής οικογένειας Reuben από το Λονδίνο. Η ήδη υπάρχουσα συλλογή της οικογένειας περιλαμβάνει έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από φημισμένους καλλιτέχνες. Έργα από τους: Picasso, Modigliani, Warhol και Basquiat είναι μόνο λίγα παραδείγματα που αποδεικνύουν το ποιόν της συλλογής που διαχειρίζεται από κοινού ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Simon Reuben, ο αδελφός του David και η κόρη του Lisa.

Το βράδυ της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία, το έργο του Vincent Van Gogh παρουσιάστηκε δύο φορές. Όταν εμφανίστηκε ο πίνακας για πρώτη φορά η Lisa Reuben νόμιζε ότι είχε ήδη κερδίσει όταν ένας άλλος πλειοδότης έκανε μια τελική προσφορά ανεβάζοντας την τιμή του πίνακα στα 14 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒίνσεντ βαν Γκογκ: 10 μύθοι γύρω από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ζωγράφου12.09.2018

Χωρίς καμία εξήγηση ανακοινώθηκε αργότερα από την υπεύθυνη της δημοπρασίας ότι ο πίνακας θα παρουσιαζόταν για δεύτερη φορά στο τέλος της βραδιάς. Στον δεύτερο γύρο, η οικογένεια Reuben κατάφερε να αποκτήσει τον πίνακα σε χαμηλότερη κιόλας τιμή από αυτήν που είχε προσφερθεί προηγουμένως.

Με πληροφορίες από: ARTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο του Λούβρου: Δωρεάν ψηφιακή περιήγηση σε 480.000 έργα τέχνης12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b