MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  WEBINAR

  Ελληνικότητα. Από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό: Webinar από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει, από τις 29 Μαρτίου, το webinar φιλοσοφίας «Ελληνικότητα. Από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό», για τη φιλοσοφική σκέψη του 18ου και 19ου αιώνα στη Δύση και τον ελλαδικό χώρο.

  Ελληνικότητα
  Monopoli Team

  Mε θέμα «Ελληνικότητα: από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει webinar φιλοσοφίας με τον Νίκο Ερηνάκη και την Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου, που θα διεξαχθεί σε τρεις συναντήσεις,  στις 29 Μαρτίου, 5 Απριλίου και 12 Απριλίου, στις 19;00.

  Με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» που εγκαινιάστηκε ψηφιακά στις 22 Μαρτίου στο https://1821.cycladic.gr, βασική θεματική του σεμιναρίου θα αποτελέσει η φιλοσοφική σκέψη της ευρύτερης περιόδου του 18ου και 19ου αιώνα στη Δύση αλλά και στον ελλαδικό χώρο.

  Ελληνικότητα

  «Ελληνικότητα. Από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό»: Λίγα λόγια για το webinar

  Σκοπός του σεμιναρίου «Ελληνικότητα: Από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό» είναι η ανάλυση του ευρύτερου φιλοσοφικού πλαισίου μέσα στο οποίο  έλαβε χώρα η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώ διερευνούνται η σχέση του Ευρωπαϊκού με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό καθώς και η σχέση του ρεύματος του Διαφωτισμού εν γένει με το κίνημα του Ρομαντισμού.

  Σε τρεις ζωντανές αναμεταδόσεις και σε διάλογο με τους συμμετέχοντες, οι ακαδημαϊκοί Νίκος Ερηνάκης και Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου θα αναλύσουν τις βασικές αρχές των δύο μεγαλύτερων φιλοσοφικών ρευμάτων του 18ου και 19ου αιώνα και πώς αυτά επηρεάσαν τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι στοχαστές στους οποίους θα επικεντρωθούν είναι οι Βολταίρος (1694-1778), Τζον Λοκ (1632-1704), Μοντεσκιέ (1689-1755), Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (1712-1778), Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804).

  Ειδικότερα,  θα αναλύσουν διεξοδικά την πρόσληψη των εννοιών της Ελευθερίας και της Ισότητας ( στις 29/3), του Ορθού Λόγου και της Φαντασίας (στις 5/4) και του Εαυτού και της Συλλογικότητας (στις 12/4).

  *Το webinar πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι πρόσφυγες – Η κοιλάδα του Κλαυθμώνος: Το σπουδαίο έργο του Φώτη Κόντογλου σε δημοπρασία του Sotheby’s12.09.2018

  Βιογραφικά ομιλητών

  Nίκος Ερηνάκης

  Ο Νίκος Ερηνάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης έχοντας σπουδάσει Οικονομικά [ΟΠΑ], Φιλοσοφία & Συγκριτική Λογοτεχνία [Warwick], και Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών [LSE]. Έχει κατά διαστήματα διδάξει Πολιτική & Κοινωνική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Τέχνης, Αισθητική και Ηθική στην Αγγλία, και είναι Διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

  Εργάζεται επίσης ως Επιστημονικός Διευθυντής στο think-tank ENΑ, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΟΝ. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία του ποίησης [το δεύτερο έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γαλλία] και δύο βιβλία κορυφαίων γερμανόφωνων ποιητών σε μετάφρασή του. Δοκίμια, άρθρα και ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί, μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους, ανθολογίες και πρακτικά συνεδρίων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο φιλοσοφίας με τίτλο Αυθεντικότητα και Αυτονομία: Από τη Δημιουργικότητα στην Ελευθερία από τις εκδόσεις Κείμενα.

  Νίκος Ερηνάκης και Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου

  Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου

  Η Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Southampton, με επιβλέποντα τον Christopher Janaway. Έχει σπουδάσει Νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολιτική Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ηπειρωτική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Από την αρχαιολατρία στον φιλελληνισμό12.09.2018

  Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Σεμιναρίου Φιλοσοφίας και Πολιτικής Θεωρίας Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων που λαμβάνει χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συνεργασθεί με τις ομάδες Gavagai και Kaboom. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες φιλοσοφίας. Έχει επίσης εργασθεί ως δικηγόρος.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Πληροφορίες:

  Ημερομηνίες:

  • Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 19.00
  • Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, 19.00
  • Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, 19.00

  Το webinar θα διεξαχθεί στα ελληνικά μέσω της πλατφόρμας Zoom
  Διάρκεια κάθε συνάντησης: 50-60 λεπτά
  Ελεύθερη παρακολούθηση για τους Cycladic Friends με ενεργή συνδρομή
  Κόστος κύκλου τριών σεμιναρίων για το κοινό: 15€
  Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/seminar/streaming/philosophy-webinar/
  Ο κύκλος διαλέξεων είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε όλους.
  Πληροφορίες: [email protected]
  https://cycladic.gr/page/ellinikotita-apo-ton-europaiko-diafotismo-ston-romantismo

   

   

  Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
  VIMA_WEB3b