MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εικονική πραγματικότητα: Θα μπορούσε πραγματικά να σώσει τον πλανήτη;

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η βελτίωση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μα με κάποιες επιφυλάξεις…

Πηγή: Oculus VR
Monopoli Team

Η VR και η διάσωση του πλανήτη

Πρόσφατα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη της VR τεχνολογίας (εικονική πραγματικότητα) θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη διάσωση του πλανήτη, παρέχοντας λύσεις για κάποια κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook ανέφερε σε μια συνέντευξή του ότι οι μελλοντικές βελτιώσεις στα VR headsets θα μάς κάνουν να νιώθουμε σαν να μπορούμε να «τηλεμεταφερόμαστε» και να επισκεπτόμαστε άτομα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούμε από το σπίτι μας, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές.

«Προφανώς, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτοκίνητα, αεροπλάνα και όλα αυτά», επισημαίνει μεταξύ άλλων. «Αλλά όσο περισσότερο μπορούμε να τηλεμεταφερόμαστε, όχι μόνο μειώνουμε προσωπικά τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά ωφελείται η κοινωνία και ο πλανήτης συνολικά». 

Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Την ίδια εβδομάδα, αναφέρθηκε επίσης ότι σχεδόν το 20% των εργαζομένων στην πλατφόρμα του Facebook εργάζονται με συσκευές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Ζάκερμπεργκ έχει σοβαρές φιλοδοξίες σε σχέση με την τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠεριβαλλοντικές Οργανώσεις: Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο νόμο για τις περιοχές Natura 200012.09.2018

Οι επιφυλάξεις

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες επιφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όσον αφορά στον αντίκτυπο της VR στην κλιματική κρίση, ισχυρίζεται ο Don Balanzat, ειδικός στην τεχνολογία, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η εικονική πραγματικότητα έχει «ορισμένες δυνατότητες» να επηρεάσει τους αριθμούς εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, λέει ο Balanzat σε συνέντευξή του στο Dazed. «Το σαφές όφελος είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο εάν η VR σας προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας προσωπικής συνάντησης».

Αυτή η εμπειρία θα βελτιωθεί επίσης με την τεχνολογία που υπάρχει ήδη, όπως οθόνες υψηλότερης ανάλυσης, καλύτερα στοιχεία απτικής ανάδρασης, τη συμμετοχή ολόκληρου του σώματος στην εικονική πραγματικότητα αλλά και «έξυπνες» συσκευές. «Οι δυνατότητες αναπαραγωγής ανθρώπινων ερεθισμάτων και ανθρώπινης αναπαράστασης σε αυτούς τους εικονικούς κόσμους γίνονται όλο και καλύτερες. Μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα συνεχίσουν να σημειώνουν βήματα προόδου στο μέλλον».

«Όμως, όπως και με κάθε τεχνολογική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει», σημειώνει. Ωστόσο πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο που κατασκευάζεται ο ειδικός εξοπλισμός, εάν τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα, καθώς και από πού προέρχεται η ενέργεια καθώς αυξάνεται η χρήση της τεχνολογίας.

Πηγή: www.computerworld.biz

Τίθεται επίσης το ερώτημα του αντίκτυπου στην υγεία και την ψυχολογία μας, εάν πρόκειται να κάνουμε στροφή σε έναν εικονικό κόσμο. Αυτό το θέμα τέθηκε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. «Χωρίς αμφιβολία, ο Covid-19 άλλαξε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για το πώς θα έπρεπε να είναι οι εικονικές συναντήσεις», λέει ο Balanzat.

Η εικονική πραγματικότητα προσφέρει τη δυνατότητα να μεταδίδεται η γλώσσα του σώματος και να αντιλαμβανόμαστε σε βάθος τον χώρο γύρω μας, να δημιουργούμε, να μοιραζόμαστε, να συνεργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούμε να το κάνουμε εύκολα μέσω κάμερας. Ωστόσο όλο αυτό εξακολουθεί να επιδέχεται ακόμα αρκετές βελτιώσεις. «Ο πραγματικός κόσμος παρέχει πλούσιες και μοναδικές εμπειρίες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της VR και τώρα και στο μέλλον».

Καθώς ο κόσμος βγαίνει σταδιακά από τα συνεχόμενα lockdown λόγω του κορονοϊού, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται περισσότερο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ή για την εκτέλεση εργασιών σε πιο «δύσκολες» ή επικίνδυνες τοποθεσίες (π.χ. το διάστημα) Σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα ταξίδια για αναψυχή, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γνωρίσουμε έναν προορισμό πριν κάνουμε συγκεκριμένα σχέδια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ίδια εμπειρία με την πραγματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNFT: Η νέα τάση στην αγορά που μπορεί να αλλάξει για πάντα την Τέχνη12.09.2018

Με λίγα λόγια, η εικονική πραγματικότητα δεν αποτελεί μια απλή μελλοντική λύση απέναντι στην κλιματική κρίση. Θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή ορισμένων αντιλήψεων και νοοτροπιών των ανθρώπων, αλλά και στην προώθηση αναγκαίων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για το περιβάλλον. Με ποιον τρόπο; Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δείξει στους ανθρώπους την εξέλιξη του πλανήτη, καθώς οι περιβαλλοντικές καταστροφές επιδεινώνονται με έναν καθηλωτικό τρόπο.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι τείνουν να μην ξοδεύουν αλόγιστα χαρτί αφού βιώσουν το πως είναι να αποψιλώνονται τεράστιες εκτάσεις με δέντρα ή μπορούν να δουν μια «ζωντανή» απεικόνιση των ευρύτερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πχ το λιώσιμο των πάγων.

«Βασικό θέμα αποτελεί η έλλειψη επιστημονικής παιδείας στο ευρύ κοινό. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη φέρνοντας εντελώς νέους τρόπους διδασκαλίας και επίδειξης συγκεκριμένων επιστημονικών εννοιών».

Πηγή: dazeddigital.com

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b