MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μεγάλη Βρετανία: Γκαλερί πραγματοποιεί online ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης

Η Ακαδημία Royal West of England, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέρει στήριξη σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διοργανώνοντας κατά τη διάρκεια του lockdown, ειδικά προσαρμοσμένες διαδικτυακές ξεναγήσεις.

Γκαλερί
Το πορτραίτο του ποιητή Thomas Chatterton από τον Henry Wallace ήταν ένα από τα έργα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.
Monopoli Team

Έναν υπέροχο τρόπο για να στηρίξει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης κατά τη διάρκεια του lockdown βρήκε μια γκαλερί τέχνης στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ακαδημία Royal West of England (RWA), ως ένα μέσο για να υπερνικήσει την απομόνωση που δημιουργεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, πραγματοποιεί διαδικτυακές ξεναγήσεις ειδικά προσαρμοσμένες για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Τι περιλαμβάνουν οι ξεναγήσεις

Σε αυτές τις «περιγραφικές» ξεναγήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα μέσω zoom, καλλιτέχνες, έφοροι και άλλοι ειδικοί, αφού περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια διάφορα εκθέματα της γκαλερί, συζητούν με τους συμμετέχοντες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν και ερωτήσεις. Μέχρι σήμερα στις διαδικτυακές αυτές συναντήσεις τέχνης συμπεριλήφθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, έργα των P J Crook, Henry Wallace και του εικαστικού κινήματος της Σχολής St Ives.

Η καλλιτέχνης P J Crook βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Φώτο: BBC

Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων και των διοργανωτών

Οι συγκεκριμένες online ξεναγήσεις-εργαστήρια είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που η Ακαδημία Royal West of England αποφάσισε να τις μετατρέψει σε μια μηνιαία εκδήλωση. Όπως δηλώνει η Helen Jacobs, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της RWA «Οι ξεναγήσεις λειτουργούν πάρα πολύ καλά online. Κάποια από τα άτομα με μερική απώλεια όρασης ανακάλυψαν ότι αν κοιτάξουν πολύ κοντά στην οθόνη μπορούν να δουν μέρος των λεπτομερειών που τους περιγράφονται».

Ένας 57χρονος από το προάστιο Stoke Bishop, ο Steve Ewens, που είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος σε αρκετές από τις ξεναγήσεις περιγράφει πόσο όμορφα ένιωσε: «Οι περιγραφές σου δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσεις μια εικόνα στο μυαλό σου για το έκθεμα που βρίσκεται μπροστά σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMade You Look: Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που εξερευνά το μεγαλύτερο σκάνδαλο με πλαστά έργα τέχνης12.09.2018

Αντίσταση στην απομόνωση

Η Ακαδημία αναφέρει επίσης ότι τα διαδικτυακά αυτά εργαστήρια-ξεναγήσεις προσφέρουν μια μορφή στήριξης κατά τη διάρκεια του lockdown: «Βοηθούν αφάνταστα στο να ξεπεράσουμε την απομόνωση και να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους» δηλώνει η Helen Jacobs. Για τον λόγο αυτό η RWA ανακοίνωσε ένα νέο μηνιαίο πρόγραμμα με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα μιλήσουν για το έργο τους.

Πηγή: BBC

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b