MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
02
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού για τα φαινόμενα βίας στον χώρο του Πολιτισμού

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μίλησε για τις ενέργειες της Πολιτείας ως προς την εξάλειψη των φαινομένων βίας στον χώρο του πολιτισμού και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στα θύματα.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μέσα από ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, μίλησε για τις καταγγελίες σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης που συνταράσσουν τον χώρο του πολιτισμού, καθώς και για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Εθνικού Θέατρο, αποτέλεσμα των πρόσφατων συγκλονιστικών αποκαλύψεων.

Στην ανάρτησή του ο κύριος Γιατρομανωλάκης υπογραμμίζει το χρέος της Πολιτείας να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων, να τους ακούσει και να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες για να τους βοηθήσει, εξαλείφοντας, παράλληλα, οποιοδήποτε φαινόμενο βίας και κατάχρησης εξουσίας στον χώρο του Πολιτισμού.

Μίλησε για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου Κώδικα Δεοντολογίας που θα αφορά τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού φορείς και ο οποίος θα υπαγορεύει ένα πλαίσιο κανόνων για τη δημιουργία ασφαλών χώρων εργασίας. Για τη συνεχή επικοινωνία του με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ώστε οι καταγγελίες των θυμάτων να βρουν τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη και οι παραγωγοί να λάβουν παρόμοια με τον Κώδικα Δεοντολογίας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΠΟΑ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίσει αυτόν τον τόσο σημαντικό για τη χώρα θεατρικό θεσμό, να προστατέψει τους εργαζόμενους του θεάτρου και τους σπουδαστές της σχολής και να συνδράμει στην ομαλή μετάβαση του Εθνικού Θεάτρου σε μια νέα εποχή, μετά και την πρόσφατη αλλαγή στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οργανισμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού:

«Όταν τα θύματα κάθε μορφής βίας, κατάχρησης εξουσίας, διάκρισης και παρενόχλησης μιλούν, είναι χρέος μας να ακούσουμε (όχι να μιλήσουμε), να δώσουμε δύναμη στη φωνή τους (όχι στη δική μας), και να σταθούμε δίπλα τους (όχι απέναντί τους).

Πολύ περισσότερο είναι ευθύνη της Πολιτείας και των εκπροσώπων της να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες ουσιαστικές και όχι σε κινήσεις επικοινωνιακές, συμπεριφερόμενοι με ενσυναίσθηση, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

Με αυτή τη στάση για οδηγό, και ειδικά ως προς το Εθνικό Θέατρο, την πρώτη σκηνή της χώρας:
  • Συζήτησα μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τονίζοντας πως ο θεσμός είναι πάνω και πέρα από όλους μας και χρέος μας είναι να τον θωρακίσουμε, και να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων του θεάτρου και των σπουδαστών της σχολής.
  • Ανακοινώσαμε σήμερα, Τετάρτη, με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου και τη μετάβασή του σε μία νέα περίοδο, τον ορισμό της Έρις Κύργια, ως μεταβατικής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προβεί άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου ο επόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής να αναδειχθεί από ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη γνωμοδότηση επιτροπής απαρτιζόμενης από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθώ το Εθνικό Θέατρο προκειμένου να συναντηθώ με τους ανθρώπους του Θεάτρου και της Σχολής, έτσι ώστε να ακούσω όλα όσα έχουν να πουν. Θέλω να γνωρίζουν πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ο καθένας από τον ρόλο του και βάσει των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου η μετάβαση να είναι ομαλή και η επόμενη ημέρα του Εθνικού Θεάτρου να είναι φωτεινότερη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Ευτυχώς τώρα»: Το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό των θυμάτων12.09.2018

Επιπλέον, ως προς συνολικά τα ζητήματα βίας, διακρίσεων και παρενοχλήσεων που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του πολιτισμού:
  • Προχωράμε τη διαδικασία για τη θέσπιση ολοκληρωμένου κώδικα δεοντολογίας σε κάθε εποπτευόμενο φορέα σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ στη συνέχεια των όσων ανακοινώσαμε. Ο κώδικας θα προκύψει μέσα από διεργασίες σε κάθε φορέα, με την εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκομένων, και ο οποίος θα συνοδεύεται προφανώς και από έναν μηχανισμό για το πώς καταγγέλλονται περιστατικά αλλά και από την πρόβλεψη κυρώσεων. Αυτή δεν είναι μία κίνηση επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική. Είναι η βάση για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, αφού θέτει εκ των προτέρων ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμπεριφορών και πρακτικών αλλά και της αντιμετώπισής τους, με απώτερο στόχο οι χώροι πολιτισμού και δημιουργίας να είναι ασφαλή περιβάλλοντα για όλες και όλους: Ποιες είναι αποδεκτές συμπεριφορές, ποιες όχι; Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, σκιές και να μην αναγκάζεται κανείς και καμία να εξηγεί τα προφανή.
  • Είμαστε σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του ΣΕΗ και ζητήσαμε αφενός να προωθήσουν όλες τις καταγγελίες που έχουν στη διάθεσή τους στη δικαιοσύνη, και αφετέρου να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε σύμπραξη και με τους παραγωγούς, για την αυτορρύθμιση του κλάδου στο πνεύμα του προαναφερθέντος κώδικα δεοντολογίας, που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές. Παράλληλα, συζητήσαμε και με εκπροσώπους παραγωγών, ενθαρρύνοντας και εκείνους να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά και να δημιουργηθεί ένα απόλυτα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑH Έρι Κύργια, νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου12.09.2018

Είμαι βέβαιος πως όλες και όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις, κοινωνικές προκαταλήψεις και καλλιτεχνικές διαφορές για να λειτουργήσουμε ενωτικά και με μοναδική πρόθεση την εξυγίανση και απάλειψη των χρόνιων παθογενειών του κλάδου, και την επούλωση των τραυμάτων, προσώπων πρωτίστως, και θεσμών».

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Η φωνή του Αραβικού Κόσμου στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Θεατρικά Νέα
O βραβευμένος «Οιδίποδας» του Robert Icke επιστρέφει στη Στέγη
Art & Culture
10 νέοι ηθοποιοί ξανακοιτούν την παράδοση χωρίς εξιδανικεύσεις
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών: Η πρωτοβουλία «Gen 260» φέρνει τη νέα γενιά σκηνοθετών στην Πειραιώς
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026: Δωρεάν μεταφορά του κοινού από την Πειραιώς 260 προς το κέντρο της Αθήνας
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «The Child» της Αφσανέχ Μαχιάν στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου Τέχνης: Θεατρική εκπαίδευση και δημιουργική άσκηση στο Πάρκο Τρίτση
Θεατρικά Νέα
Μήδεια: Νέες ημερομηνίες στην Αθήνα για την παράσταση με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Θεατρικά Νέα
Η “AI-MILIA” ταξιδεύει στη Λαμία: Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης με την Αιμιλία Υψηλάντη
Θεατρικά Νέα
Οθέλλος: Ματαίωση καλοκαιρινής περιοδείας για την παράσταση του Γιάννη Μπέζου
Art & Culture
Όσα έρχονται τον χειμώνα 2026-2027 στο Εθνικό Θέατρο
Θεατρικά Νέα
Dogville: Ο Άρης Μπινιάρης μεταφέρει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το σκοτεινό σύμπαν του Lars von Trier