MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Κύπρος: Διαμάχη για έργο του Χριστόφορου Σάββα που βρέθηκε σε “πόλη-φάντασμα” στα Κατεχόμενα

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Κύπρο για έργο του Χριστόφορου Σάββα στα Κατεχόμενα, που ήρθε ξανά στο φως μετά από 46 χρόνια.

Χριστόφορος Σάββα
Χριστόφορος Σάββα
Monopoli Team

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Κύπρο για έργο του Χριστόφορου Σάββα στα Κατεχόμενα, που ήρθε ξανά στο φως μετά από 46 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το πολύτιμο και πολύ σπάνιο ανάγλυφο έργο του Χριστόφορου Σάββα, του πιο avant-garde καλλιτέχνη των 60s, βρισκόταν στο “σκοτάδι” επί δεκαετίες στο Βαρώσι. Πρόκειται για μία “πόλη-φάντασμα”, στην οποία δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση από το 1974, από τότε δηλαδή που οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας εισέβαλαν στη χώρα, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του νησιού.

Πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, ωστόσο, μέρος της πόλης και συγκεκριμένα η παραλία άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό. Αυτή η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις από την ελληνική και κυπριακή πλευρά, ενώ η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης έφερε στο φως ένα σπουδαίο έργο του Χριστόφορου Σάββα στο κλαμπ Perroquet, στα Κατεχόμενα.

Οι διαμάχες για την “τύχη” του έργου

Τώρα, ο 93χρονος Αυγερινός Νικήτας, που φέρεται να είναι εκείνος που αγόρασε το έργο από τον Σάββα, ζητά από τις αρχές να τον βοηθήσουν να το αφαιρέσει και να το μεταφέρει στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, ώστε όλοι να μπορούν να απολαύσουν το έργο του σημαντικού καλλιτέχνη.

Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες του κλαμπ Perroquet, όμως, δεν φαίνεται να είναι τόσο πρόθυμοι να αποχωριστούν το σπουδαίο έργο από την ιδιοκτησία τους. Εφόσον τους ανήκει το ξενοδοχείο Esperia Tower, στο οποίο φιλοξενείται το κλαμπ, επιμένουν ότι το έργο τέχνης αποτελεί επίσης ιδιοκτησία τους, ενώ δεν θα επιτρέψουν να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί κανένα μέρος της.

Το συγκεκριμένο έργο είναι μεγάλης αξίας, αφού ο Χριστόφορος Σάββα θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της Κύπρου, αφού ήταν εκείνος που έφερε την παραδοσιακή τέχνη της χώρας στην σύγχρονη εποχή, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς αποικιοκράτες το 1960. Το συγκεκριμένο έργο του αντανακλούσε την γεμάτη ζωή πόλη, που πριν την τουρκική εισβολή αποτελούσε έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Ζωγράφος και γλύπτης, ο Σάββα απομακρύνθηκε από τα καθιερωμένα στυλ και ενσωμάτωσε σύγχρονα κινήματα, όπως ο κυβισμός, στα “πλούσια” έργα τέχνης του. Έφυγε από τη ζωή το 1968.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλευσίνα: Διεκδικεί και πάλι το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b